logo

Producătorii și exportatorii din Moldova acuză ANSA că nu le emite certificate fitosanitare


https://www.ipn.md/index.php/ro/producatorii-si-exportatorii-din-moldova-acuza-ansa-ca-nu-7966_1093293.html

Liga Importatorilor si Exportatorilor din Moldova acuză Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) că nu le eliberează certificate fitosanitare pentru exportarea roadei în Federația Rusă începând cu 3 octombrie. Pentru a atrage atenția conducerii Agenției și a primi explicații, reprezentanții producătorilor și exportatorilor din Moldova au adus fructe în fața sediului central al instituției și au descărcat o parte din marfă la intrare, transmite IPN.

Taisia Ciobanu, președintele Ligii Importatorilor si Exportatorilor din Moldova, a menționat că, începând cu 3 octombrie, Liga solicită explicații de la directorul ANSA, Radu Musteața, însă nu a primit deocamdată niciun răspuns. „Prin această manifestație am vrut să reamintim despre problema noastră și să primim vreo explicație de ce nu ne dau certificatele fitosanitare pentru exportarea merelor și strugurilor în Federația Rusă. La moment avem 10 automobile pline de roadă. Până la data de 3 octombrie am îndeplinit toate condițiile ca să primim aceste certificate, dar de la 3 octombrie deja ni se spune că nu îndeplinim cerințe. În opinia mea, ANSA nu este interesată ca roada din Moldova să fie exportată”, a adăugat președintele Ligii.

Radu Musteața, director general al ANSA, a spus că la etapa de eliberare a tuturor actelor permisive instituția în primul rând respectă procedurile legale. „Am fost informați de către instituția care monitorizează calitatea produselor alimentare în Federația Rusă, Rosselhoznadzor, că din data de 15 august se restricționează exportul produselor vegetale din majoritatea raioanelor din Moldova, se permite doar din raionul Dubăsari și raioane din stânga Nistrului. Unii exportatori, având adresa juridică în stânga Nistrului și raionul Dubăsari, încearcă să exporte produsele de origine vegetală care, de fapt, provin din raioanele care au restricții, sub pretextul că ele sunt din raioanele din stânga Nistrului. La eliberarea certificatelor fitosanitare, ANSA verifică trasabilitatea acestor produse, iar în cazul în care documentele prezentate nu sunt conform cerințelor, nu se eliberează aceste certificate fitosanitare, ceea ce creează nemulțumiri”, a menționat directorul.

La 18 iulie, Consiliul Uniunii Europene a adoptat Regulamentul care prevede majorarea cotelor de export pentru șapte categorii de produse agricole. Prunele, strugurii, merele, roșiile, usturoiul, cireșele și sucul de struguri ar putea ajunge în cantități duble sau chiar mai mari în UE fără taxe vamale. Consiliul Uniunii Europene a adoptat un regulament în acest sens pentru a preveni consecințele crizei generate de agresiunea militară a Rusiei. Liberalizarea comerțului pentru cele șapte categorii de produse va fi valabilă timp de un an.