logo

Producătorii moldoveni sunt victimele unui joc politic rusesc, opinii


https://www.ipn.md/index.php/ro/producatorii-moldoveni-sunt-victimele-unui-joc-politic-rusesc-opinii-7978_1007810.html

Producătorii vitivinicoli din Republica Moldova sunt victimele unui joc politic al Federaţiei Ruse. Calitatea proastă a producţiei vitivinicole moldoveneşti nu a fost dovedită prin analize de laborator şi documente oficiale. Următoarele victime ale acestui joc, pot fi exportatorii de fructe. Declaraţii în acest sens au fost făcute de un  grup de invitaţi ai emisiunii Replica de la postul de televiziune Prime, transmite IPN.

Potrivit directorului Ghildei Vinificatorilor din Republica Moldova, Viorel Garaz, relaţia comercială este între exportatori şi importatori, nu între state. „Chiar dacă au fost depistate nereguli, sancţiunile trebuiau fi îndreptate către producătorul care nu a avut o producţie bună, nu către întreaga ţară”, a spus Viorel Garaz. Acesta a mai spus că pretenţii în acest sens nu au parvenit niciodată din partea ţărilor europene, ci doar din partea Federaţiei Ruse.

Analistul economic, Vasarion Cesuev, a spus că embargoul stabilit de Rospotrebnadzor ar trebui să pună pe gânduri autorităţile şi să înăsprească măsurile de supraveghere a calităţii vinului. „Cumpărătorul are întotdeauna dreptate”, a spus  Vasarion Ceşiuev. Acesta a adăugat că ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, ar trebui să rezolve problemele cu Moscova. Potrivit lui Ceşuev, în ultima perioada pe piaţa rusească au apărut vinuri din mai multe ţări şi nu ar trebui de exclus versiunea precum că acest embargo ar fi putut fi influenţat de alte state care încearcă să acapareze o cotă mai semnificativă pe piaţa rusească.

Analistul politic, Viorel Ciubotaru, a spus că producţia moldovenească corespunde standardelor universale, iar acest lucru dovedeşte faptul că producătorii sunt doar o jertfă a unui joc politic rusesc. „Nici un ministru nu are ce căuta la Moscova. Nu este problema Federaţiei Ruse cu Moldova, ci problema Federaţiei Ruse cu Uniunea Europeană, pe care le rezolvă pe contul nostru. Noi suntem victime”, a spus Viorel Ciubotaru. Acesta a mai spus că în aceasta situaţie dificilă pentru producătorii moldoveni, se simte susţinerea Uniunii Europene.

Serviciul sanitar rus „Rospotrebnadzor”, marţi, 10 septembrie, a instituit pe termen nedeterminat embargo pentru toată producţia vitivinicolă din Republica Moldova pe motivul calităţii nesatisfăcătoare băuturilor.