Producătorii din Moldova susţin utilizarea sării iodate în industria alimentară
https://www.ipn.md/index.php/ro/producatorii-din-moldova-sustin-utilizarea-sarii-iodate-in-industria-alimentara-7967_959190.html
Producători de brânzeturi, produse de panificaţie şi legume conservate din Moldova, care au participat vineri, 5 mai, la o masă rotundă cu tema „Folosirea sării iodate în industria alimentară”, susţin utilizarea sării iodate în industria alimentară. Ei au lansat o declaraţie în care fac apel la alţi reprezentanţi ai industriei alimentare, îndemnându-i să iniţieze folosirea sării iodate în producere.
Şeful Direcţiei alimentare şi reglementare tehnică a Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) al R. Moldova Ion Creţu a comunicat pentru presă că există deja companii autohtone, în special de panificaţie, care utilizează preparate ce conţin iod, iar în iunie va fi pus în vânzare şi un caşcaval similar. Potrivit sursei citate, în cadrul mesei rotunde s-a discutat despre elaborarea actelor normative, legislative, indicaţii metodice şi reglementări tehnice - documente care vor legifera utilizarea sării iodate.
Ana Volneanschi, medic şef-adjunct sanitar de stat al RM, a precizat că Centrul Naţional de Medicină Preventivă a prezentat Guvernului spre aprobate un program de eradicare a maladiilor provocate de deficitul de iod, şi acesta prevede ca din 2008 în industria alimentară să fie utilizată doar sarea iodată.
În cadrul mesei rotunde au fost prezentare rezultatele vizitei în Elveţia a unui grup de reprezentanţi ai industriei alimentare, care au constatat că nu există nici o diferenţă între calităţile gustative ale produselor fabricate cu sare iodată şi a celor care conţin sare neiodată. Vizita specialiştilor a avut loc în cadrul programului de promovare a consumului de sare iodată, la invitaţia UNICEF.
Potrivit statisticilor medicale, din cauza deficitului de iod, fiecare al treilea copil din Moldova are guşă vizibilă sau palpabilă, se pierd în medie 10-15 puncte din coeficientul de inteligenţă. Prejudiciul economic total în urma carenţelor provocate de deficitul de iod, estimat de specialişti, depăşeşte cifra de 10 mil. dolari anual.
Din totalul sării importate anual de ţara noastră, inclusiv sarea de utilizare tehnică, doar 30 la sută constituie sarea iodată.