Condițiile climatice nefavorabile, dar și prețurile înalte la inputurile agricole, produsele de protecție și îngrășămintele, creează riscul creșterii prețului la zahăr. Subiectul a fost discutat de conducerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare cu producători de sfeclă de zahăr din raioanele Ocnița, Dondușeni, Rîșcani, Drochia, transmite IPN.
În cadrul discuțiilor, reprezentanții procesatorului au menționat că fără irigare, în special pentru culturile cu valoare adăugată ridicată și care necesită dublă cantitate de umiditate, nu poate fi vorba despre o continuitate viabilă. Reprezentanții celei mai mari fabrici de producție a zahărului din Republica Moldova afirmă că pierderile pentru fermieri se vor ridica la sute de milioane de lei. Circa 60% suprafețele cu sfecla de zahăr au fost compromise. Respectiv, există riscul creșterii prețului la zahăr, afectând astfel nu doar fermierii, ci și consumatorii.
Ministrul Vladimir Bolea a menționat, într-o postare pe Facebook, că MAIA depune eforturi pentru identificarea soluțiilor care să sprijine sectorul sfeclei de zahăr. El a relatat că va fi elaborat un program de dezvoltare a culturii sfeclei de zahăr, iar odată cu modificarea modelului de subvenționare, aceasta ramură ar putea beneficia de subvenții per hectar.
Cel mai mare producător de zahăr din Republica Moldova, Südzucker Moldova, a anunțat, acum circa două săptămâni, că mai bine de 60% din recolta de sfeclă de zahăr este compromisă din cauza secetei. Compania a cultivat sfeclă de zahăr pe o suprafață de peste opt mii de hectare, din care se estima o producție de peste 42 de tone la hectar. Însă, din cauza secetei, compania prognozează că vor fi recoltate doar o treime din volumele planificate. Totodată, compania a prognozat un deficit de producție care va afecta industria zahărului din Republica Moldova
.