logo

Procuratura solicită ridicarea imunității parlamentare a deputatei Tauber


https://www.ipn.md/index.php/ro/procuratura-solicita-ridicarea-imunitatii-parlamentare-a-deputatei-tauber-7965_1097146.html

Procuratura Generală a solicitat Parlamentului să încuviințeze ridicarea imunității parlamentare a deputatei Partidului politic Șor, Marina Tauber. Anunțul a fost făcut în debutul ședinței de către președintele legislativului, Igor Grosu. Este vorba despre acceptarea finanțării din partea unui grup criminal organizat în cadrul alegerilor noi din municipiul Bălți, la care Tauber a participat, transmite IPN.

Șeful legislativului a menționat că în demers se solicită ridicarea imunității în vederea arestării și trimiterii cauzei penale în instanța de judecată. Este vorba despre infracțiunea „încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale”, și anume alineatul ce prevede „acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic, a grupului de inițiativă sau a concurentului electoral din partea unui grup criminal organizat”.

Într-o altă cerere, Marinei Tauber i se incriminează acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic, a grupului de inițiativă sau a concurentului electoral din partea unui grup criminal organizat, inclusiv în perioada 13 iulie 2022-1 mai 2023. În cea de-a treia cerere privind încuviințarea ridicării imunității se face trimitere la falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale în perioada alegerilor locale noi pentru funcția de primar al municipiului Bălți din 21 noiembrie 2021.

Cererile semnate de procurorul general interimar, Ion Munteanu, au fost transmise Comisiei juridice, numiri și imunități, care urmează să stabilească procedura de examinare.

Nu este pentru prima dată când procurorii cer ridicarea imunității deputatei Marina Tauber. În iulie 2022, parlamentara a fost reținută fiind pusă sub învinuire pe două capete de acuzare. Este vorba despre acceptarea cu bună știință a finanțării Partidului Șor din partea unui grup criminal organizat, precum și pentru falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii pentru primul semestrul al anului curent, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate. În prezent, deputata Tauber se află în arest la domiciliu.