logo

Procuratura și MJ, sesizate pentru a verifica legalitatea unor decizii de judecată


https://www.ipn.md/index.php/ro/procuratura-si-mj-sesizate-pentru-a-verifica-legalitatea-unor-7967_1085618.html

Avocații unor investitori în spații locative, lăsați fără apartamentele pentru care au plătit, sesizează noua conducere a Procuraturii Generale, cât și Ministerul Justiției, pentru a verifica legalitatea unor decizii de judecată pronunțate de instanțele de fond și Curtea de Apel în cazurile de litigiu cu compania de construcții.

Potrivit avocaților, sunt peste 50 de persoane care s-au adresat în instanța de judecată, cu cereri separate, solicitând să fie înregistrat dreptul de proprietate asupra bunului imobil, după ce agentul economic care a construit blocul locativ, „Elat Neocons” SRL, în urma unor neînțelegeri între asociați, a refuzat să le semneze actele de predare-primire. Dacă unii investitori au reușit prin instanța de judecată să-și înregistreze dreptul de proprietate, în alte cazuri instanța a decis că bonul de încasare a numerarului și cecul fiscal care confirmă plata pentru bunul imobil nu sunt probe pertinente și concludente pentru a dovedi efectuarea plății.

„Or, în asemenea situații, noi nu putem vorbi despre faptul că trăim într-un stat de drept. Noi trăim într-un stat capturat în continuare, unde, agentul economic își face interesele și aceste interese sunt acoperite de către organele de drept, de Inspectoratul Fiscal, Procuratura Generală și, în final, și instanțele de judecată”, a declarat într-o conferință de presă la IPN avocatul Alexandru Marginean.

Potrivit avocatului, într-un caz, agentul economic vizat a anulat un bon fiscal de 250 de mii de lei. Despre aceasta au fost informate organele competente, dar nu au făcut nimic. „Am ajuns în situația în care instanța de judecată în continuare mușamalizează ilegalitățile și emite o hotărâre prin care legalizează anularea de cecuri. Serviciul Fiscal tace și Codul fiscal este sfidat. Suntem în situația unei incertitudini absolute, unde persoana fizică, achitând numerar, nu mai are nicio apărare legală pentru a dovedi că a efectuat plata. Prin aceste hotărâri judecătorești se creează o situație de instabilitate totală economică în stat”, a adăugat avocatul.

Alt avocat, Alexandru Grosu, a declarat că problema la „Elat Neocons” SRL a apărut după ce între cei doi proprietari au companiei început un „război”. Unul din asociați spune că primul prin contracte de investiții a prejudiciat societatea și înstrăinat apartamente pentru care nu s-ar fi plătit bani. Pentru a ascunde toate ilegalitățile, debitorul a decis să depună cerere introductivă cu privire la intentarea procesului de insolvabilitate față de compania de construcții. Decizia nu a fost pronunțată încă.

Potrivit avocaților, cea mai mare problemă pe care o întâlnesc clienții lor, dar și societatea în general, este problema justiției vicioase, „unde judecătorii din alb fac negru și invers, după propriul plac, fără a mai fi ghidați de limitele legii”. Investitorii sunt hotărâți să apeleze la CEDO dacă nu li se face dreptate în instanțele naționale.

„Va fi regretabil dacă nici Curtea Supremă nu va face lumină în cazurile date. Or prejudiciile cauzate clienților noștri, sunt sigur, vor fi dispuse să fie încasate prin hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului. Dar astfel sumele respective vor fi încasate nu din contul companiei „Elat Neocons”, dar vor fi încasate din bugetul de stat, din contul nostru, al tuturor”, a remarcat avocatul Denis Dobrioglo.