logo

Procuratura, acuzată de lipsă de reacție în cazul construcției din strada Mateevici, expert


https://www.ipn.md/index.php/ro/procuratura-acuzata-de-lipsa-de-reactie-in-cazul-constructiei-7967_1093979.html

Roman Guneavîi, expert în development, acuză reprezentanții procuraturii de lipsă de acțiune în cazul construcției unui bloc locativ multietajat pe strada Mateevici din capitală. Potrivit lui, Agenția pentru Supraveghere Tehnică a fixat mai multe nereguli care confirmă ilegalitatea construcției, însă se constată o lipsă totală de reacție pentru tragerea la răspundere a persoanelor care au admis ilegalitățile. Roman Guneavîi mai spune că nici Ministerul Culturii nu a intervenit în acest caz de ilegalitate vizibilă.

„Pentru a câta oară, Procuratura nu a depistat vreo acțiune ilegală admisă de funcționarii care au eliberat acte permisive vizibil ilegale”, a declarat Roman Guneavîi într-o conferință de presă la IPN.

Potrivit expertului, procurorii au venit cu un demers către Agenția pentru Supraveghere Tehnică prin care i-au solicitat să vină cu o evaluare a prejudiciilor. „Reiese că astăzi, dacă nu avem o estimare a prejudiciilor, nu avem nici încălcarea legii? Tocmai aceasta reiese din abordarea Procuraturii”, a notat expertul.

Acesta a făcut apel către președintele țării și către premier, menționând că există un șir de propuneri pentru a îmbunătăți situația patrimoniului cultural și istoric. În opinia sa, în primul rând este necesară efectuarea de urgență a unui audit al stării monumentelor istorice din centrul istoric al orașului Chișinău. De asemenea, este necesar să fie identificate toate neregulile admise, dar și să fie efectuată o analiză minuțioasă a tuturor actelor permisive eliberate până acum.

Expertul s-a referit și la mai multe acțiuni promise ani la rând, cum ar fi strămutarea Autogării și a Pieței Centrale. Potrivit lui, acest lucru așa și nu s-a întâmplat pentru că de acolo „se hrănesc” persoane interesate de a le păstra.

În altă ordine de idei, expertul a menționat că Consiliul municipal Chișinău a aprobat Regulamentul local de urbanism temporar, prin decizia sa din 2021, bazată pe avizul de la Ministerul Culturii. Însă acest aviz nu a fost publicat pe pagina web a instituției. În realitate acest aviz conținea trei momente importante pe care Primăria Chișinău le-a omis. În opinia sa, acesta și este motivul pentru care administrația publică locală a evitat să publice avizul în cauză. Mai mult ca atât, și reprezentanții Ministerului Culturii au tăcut mai bine decât un an referitor la situația dată.

Roman Guneavîi a menționat o altă situație care în viziunea sa este ieșită din comun este cea în care Primăria i-a solicitat în septembrie 2021 Ministerului Culturii să anuleze 28 de avize, lucru care așa și nu s-a întâmplat. Drept răspuns, Ministerul a precizat că acest demers s-a pierdut. Printre aceste avize care urmau a fi anulate pe motiv de ilegalitate se număra și cel cu privire la construcția din strada Mateevici, a precizat Roman Guneavîi.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.