Procedura de finanţare a R. Moldova din partea Uniunii Europene va fi schimbată în 2007
https://www.ipn.md/index.php/ro/procedura-de-finantare-a-r-moldova-din-partea-uniunii-europene-va-fi-schimbata-i-7965_962037.html
Anul 2007 va fi marcat de trecerea R. Moldova la un nou instrument de finanţare de către Uniunea Europeană (UE), care va înlocui TACIS. În cadrul acestui program, Moldova va fi pe locul 2 după volumul asistenţei printre ţările faţă de care se promovează Politica Europeană de Vecinătate, a declarat joi, 2 noiembrie, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Andrei Stratan.
Avantajul esenţial al noului instrument de finanţare constă în faptul că aceasta nu se va limita doar la asistenţă tehnică. Aproximativ o jumătate din sumă va fi utilizată pentru susţinerea bugetului naţional, ceea ce este deosebit de important în situaţia actuală pentru R. Moldova, a spus Stratan.
Şeful diplomaţiei moldoveneşti a mai anunţat că în cadrul Comitetului de cooperare RM-UE, care a avut loc recent, Bruxellesul a apreciat în ansamblu evoluţiile din R. Moldova în procesul implementării Planului de Acţiuni. Potrivit lui Stratan, UE a salutat acţiunile întreprinse în vederea reformelor economice şi politice, adoptarea legilor vizând reformarea sistemului judiciar, cooperarea bună cu Misiunea UE de Asistenţă la Frontieră, relaţiile cu FMI etc.
În acelaşi timp Comisia Europeană a menţionat necesitatea asigurării implementării tuturor reformelor legislative sau normative care au fost adoptate, deoarece anume implementarea constituie indicatorul de bază al evaluării gradului de realizare a reformelor reflectate în Planul de Acţiuni.
În ceea ce priveşte deschiderea Centrului comun pentru eliberarea vizelor în UE cetăţenilor R. Moldova, Stratan a declarat că unele state şi-au anunţat deja disponibilitatea de a contribui în acest sens, astfel încât în prezent în cadrul UE se conturează documentul final, prin care ar fi adoptată decizia de a deschide acest Centru la Chişinău.