logo

Problemele mediului moldovenesc de afaceri ţin de productivitate şi competitivitate, PPRM


https://www.ipn.md/index.php/ro/problemele-mediului-moldovenesc-de-afaceri-tin-de-productivitate-si-competitivit-7965_1006717.html

Preşedintele Partidului Popular din Republica Moldova (PPRM), ex-deputatul şi ex-ministrul Alexandru Oleinic, susţine că mediul de afaceri moldovenesc se confruntă cu probleme de productivitate şi competitivitate în procesul de dezvoltare. Acestea se referă la administrarea fiscală, administrarea vamală, cadrul legislativ şi accesul la finanţarea proiectelor pentru dezvoltare, transmite IPN.

Într-un comentariu publicat de pagina electronică a PPRM, Alexandru Oleinic a menţionat că problemele enunţate sunt şi cele evidenţiate în studiul Băncii Mondiale „Moldova: Priorităţi de politici pentru dezvoltarea sectorului privat”.  În contextul climatului de afaceri instabil, în anul 2006 suma venitului acumulat la bugetul de stat din impozitul pe venit din activitatea de antreprenor s-a cifrat la 418 milioane de lei, în 2009 – la 169 de milioane de lei, iar în 2011 – la 93 de milioane de lei.

Alexandru Oleinic susţine că problema reglementării în afaceri rămâne a fi principala problemă în relaţiile stat – mediul de afaceri. Deşi, începând cu anul 2008, Camera Înregistrării de Stat a implementat mecanismul „ghişeului unic”, managerii întreprinderilor atenţionează în continuare despre costurile înalte ale procedurilor de reglementare şi lipsa de claritate în cerinţele înaintate pentru obţinerea autorizaţiilor, lipsa de transparenţă în aplicarea controalelor. Prin realizarea Conceptului General al Sistemului Informaţional Integrat Vamal ASYCUDA World, problema administrării vamale trebuia să dispară, odată cu finalizarea acestui proiect în 2009. Realitatea demonstrează contrariul, notează Alexandru Oleinic.

Preşedintele PPRM a adăugat că problema administrării fiscale ar putea fi soluţionată prin elaborarea unui nou concept al politicii fiscale, care să prevadă un sistem de impozitare de durată, de cel puţin 5 ani, pentru a da un impuls pozitiv atât mediului de afaceri, cât şi pentru atragerea de investiţii serioase în economia Republicii Moldova.  Acesta consideră că eliminarea definitivă a constrângerilor şi a barierelor identificate pentru mediul de afaceri este posibilă numai prin schimbarea modelului de dezvoltare a economiei naţionale, prin reformarea Guvernului şi a instituţiilor guvernamentale, prin trecerea definitivă la platforma electronică E-guvernare. Instituţiile statului trebuie să elaboreze politici pe domeniu, dar nu să facă politică şi lobby pe criterii politice.