logo

Problemele cu care s-ar confrunta Moldova dacă ar adera la Uniunea Vamală sunt mari


https://www.ipn.md/index.php/ro/problemele-cu-care-s-ar-confrunta-moldova-daca-ar-adera-la-uniunea-vamala-sunt-m-7966_1012760.html

Aderarea la Uniunea Vamală este problematică, mai ales pentru statele care sunt deja membre al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) sau care îşi doresc acest statut. Republica Moldova, în caz că ar decide să adere la Uniunea Vamală, va fi nevoită să achite tarife mai mari pentru servicii şi bunuri, dar va fi şi sancţionată de către OMC pentru decizii unilaterale. Despre aceasta au vorbit membrii Echipei Economice Germane pentru Moldova, într-un briefing susţinut la Chişinău, transmite IPN.

Şeful Echipei Germane pentru Moldova, Ricardo Giucci, a remarcat că Uniunea Vamală este doar un proiect care se confruntă cu probleme de constituire. Expertul a specificat că una dintre ţările fondatoare – Kazahstan – doreşte să devină membru al OMC, dar faptul că urmează să facă parte şi din Uniunea Vamală îi creează probleme la acest capitol.

Ricardo Giucci a afirmat că în Uniunea Vamală ţările nu au libertatea alegerii. Astfel, dacă Rusia stabileşte un anumit tarif pentru un serviciu, celelalte state din Uniunea Vamală nu pot să pună alt tarif. În acelaşi timp, un acord de liber schimb cu UE îi permite Moldovei să stabilească propriile reguli, fără să i le dicteze cineva.

Economistul a mai spus că dacă Moldova ar adera la Uniunea Vamală, ar fi nevoită să renegocieze toate înţelegerile cu statele membre ale OMC. În acelaşi timp, statul ar fi nevoit să achite şi taxe drept sancţiuni pentru faptul că a luat decizii unilaterale.

Experţii Echipei Germane Moldova sunt de părerea că autorităţile de la Chişinău trebuie să spună ferm Kremlinului că sunt cointeresate doar de relaţiile comerciale, nu şi de oferta de a adera la Uniunea Vamală.