logo

Problema drepturilor omului în regiunea transnistreană, abordată la Consiliul ONU


https://www.ipn.md/index.php/ro/problema-drepturilor-omului-in-regiunea-transnistreana-abordata-la-consiliul-7965_1112264.html

Situația precară a drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova a fost adusă în atenția comunității internaționale, în special, cazurile de detenție ilegală și numeroase încălcări grave comise în regiune. Subiectul a fost abordat de ministrul Mihai Popșoi, în cadrul celei de-a 58-a sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, transmite IPN.

Potrivit Ministerului de Externe de la Chișinău, demnitarul a menționat că subiectul executării hotărârilor CEDO privind cauzele de violare a drepturilor omului, inclusiv în regiunea transnistreană, va constitui una din prioritățile țării și în cadrul președinției la Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, preconizată în perioada noiembrie 2025 – mai 2026.

Mihai Popșoi a confirmat solidaritatea cu poporul ucrainean și acordarea suportului necesar refugiaților aflați pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit ministrului, o soluție sustenabilă a războiului trebuie atinsă conform Cartei ONU, stabilirea dreptății fiind posibilă doar printr-un mecanism robust de responsabilitate pentru crimele de război și prevenirea unui nou război prin garanții solide de securitate, de rând cu trasarea cursului pentru reconstrucția Ucrainei.

În adresarea sa, ministrul moldovean a promovat candidatura țării noastre pentru un nou mandat de membru în cadrul CDO vizând perioada 2027-2029, printre obiectivele căruia va fi promovarea drepturilor omului ca fundament al unei lumi corecte și juste, indiferent de zona geografică. În context, oficialul a reafirmat sprijinul țării pentru eforturile Consiliului pentru Drepturile Omului și a Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului în promovarea și protejarea drepturilor omului.

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului (CDO) este un organ subsidiar permanent al Adunării Generale al Organizației Națiunilor Unite, înființat în baza Rezoluției Adunării Generale, adoptată la 15 martie 2006. CDO și-a început activitatea pe 19 iunie 2006, cu sediul la Geneva și este constituit din 47 de state membre cu drept de vot.

Republica Moldova și-a depus candidatura pentru un nou mandat în cadrul CDO pentru perioada 2027-2029. Primul mandat în cadrul CDO a fost deținut în perioada iunie 2010 – iunie 2013.

📢 IPN este și pe Google News. Abonați-vă!