Privatizarea posturilor „Euro TV Chişinău” şi „Antena „C” a fost declarată constituţională
https://www.ipn.md/index.php/ro/privatizarea-posturilor-euro-tv-chisinau-si-antena-c-a-fost-7965_965353.html
Curtea Constituţională (CC) a declarat marţi, 26 iunie, drept constituţionale prevederile din Codul Audiovizualului (CA), prin care se justifică privatizarea posturilor „Euro TV Chişinău” şi „Antena „C”, respingând astfel sesizarea deputaţilor AMN, Ion Pleşca, Leonid Bujor şi Anatol Onceanu.
CC a examinat sesizarea în absenţa deputaţilor nominalizaţi, respingând solicitarea acestora de amânare a examinării. Curtea a considerat că deputaţi nu şi-au argumentat absenţa conform cerinţelor legale.
Potrivit reprezentatului Parlamentului la Curte, Ion Mâţu, prevederile CA care interzic autorităţilor locale să deţină radiodifuzori locali au fost aprobate tocmai pentru a nu permite ca administraţia locală să influenţeze politica editorială a acestora şi, prin ele, electoratul.
Viceministrul Justiţiei, Nicolae Eşanu a declarat că autorii sesizări nu au indicat concret care prevederi ale Constituţiei sau acte internaţionale obligatorii pentru R. Moldova stipulează dreptul autorităţilor locale de a fi fondatori a instituţiilor audiovizuale. Potrivit lui, există o practică stabilă a Curţii Europene pentru Drepturile Omului care refuză primirea cererilor din partea colectivităţilor locale care consideră că le-au fost lezate drepturile, anume argumentând prin faptul că drepturile şi libertăţile fundamentale sunt drepturi inerente cetăţenilor sau subiecţilor de drept privat şi nicidecum subiecţilor de drept public din unităţile administrativ teritoriale. „Dacă am admite că dreptul la informaţie include dreptul de a constitui instituţii audiovizuale, această normă constituţională nu va putea fi aplicată, deoarece administraţia locală nu este subiect protejat de Constituţie”, a spus Eşanu.
În cererea depusă la CC, deputaţii AMN au solicitat controlul constituţionalităţii articolelor care prevăd interzicerea participării autorităţilor publice la fondarea instituţiilor private ale audiovizualului şi obligarea autorităţilor locale de a reorganiza instituţiile publice ale audiovizualului, existente în comunităţile lor. Pe fundalul omiterii cadrului juridic de creare şi de funcţionare a instituţiilor publice locale, al permisiunii exclusive oferite în acest sens doar UTA Gagauz Yeri şi zonei de est a R. Moldova, deputaţii consideră că sunt încălcate prevederile constituţionale privind autonomia locală, drepturile comunităţilor locale, egalitatea în faţa legii şi non-discriminarea, libertatea informării şi a exprimării de opinii.
Potrivit deputaţilor, privarea locuitorilor capitalei de instituţii publice audiovizuale este un plan comun al Partidului Comuniştilor, condus de Vladimir Voronin, şi al Partidului Popular Creştin-Democrat, condus de Iurie Roşca, reprezentanţii cărora au aplicat la nivel înalt o schemă de promovare a deciziilor legislative şi administrative, orientate spre împărţirea celor două instituţii media între grupările controlate de cele două partide aliate.