Priorităţile-cheie ale negocierilor UE – Republica Moldova au fost discutate la o conferinţă la Bruxelles
https://www.ipn.md/index.php/ro/prioritatile-cheie-ale-negocierilor-ue-republica-moldova-au-fost-discutate-7965_982457.html
„Perspectiva de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană nu este un subiect tabu la Bruxelles”, a declarat raportorul asupra Acordului de Asociere UE – Republica Moldova, Graham Watson, la o conferinţă la care s-au discutat priorităţile-cheie ale negocierilor UE – Republica Moldova, transmite Info-Prim Neo.
Conferinţa a avut loc la Bruxelles marţi, 11 mai, şi a fost organizată de Centrul Român de Politici Europene, Asociaţia pentru Politică Externă din Moldova şi misiunea Republicii Moldova la UE.
„Vom discuta subiectul aderării, dacă Moldova va fi pregătită. Nu există niciun exemplu al unei ţări europene care a dorit să adere la UE şi a fost pregătită să o facă dar a fost refuzată”, a spus Graham Watson, citat într-un comunicat de presă al organizatorilor conferinţei.
Negociatorul-şef din partea guvernului Republicii Moldova, Natalia Gherman, viceministru al afacerilor externe şi integrării europene, a anunţat despre decizia recentă a Chişinăului ca Moldova să emită numai paşapoarte biometrice de la 1 ianuarie 2011, ca parte a încercărilor de a obţine o foaie de parcurs pentru liberalizarea regimului vizelor.
Victor Chirilă, director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, a descris reformele pe care Republica Moldova le-a întreprins, chiar şi fără a avea o foaie de parcurs pentru liberalizarea vizelor. Chişinăul este pe o cale similară cu Macedonia, Muntenegru şi Serbia. Acordarea unei foi de parcurs privind vizele (Visa Road Map) pentru Moldova va fi un stimulent enorm pentru reformele democratice. UE trebuie să articuleze un mesaj clar că dialogul privind liberalizarea regimului vizelor ar deschide calea pentru foaia de parcurs privind vizele, dacă Moldova implementează măsurile necesare, a concluzionat directorul APE.
Conferinţa de la Bruxelles este parte a proiectului „Parteneriatul România – Moldova pentru integrare europeană. Contribuţia societăţii civile", sponsorizat în comun de Fundaţia Soros România şi Fundaţia Soros Moldova.