logo

Prioritățile agendei parlamentare sunt divizate, dezbateri publice IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/prioritatile-agendei-parlamentare-sunt-divizate-dezbateri-publice-ipn-7978_1032898.html

Prioritățile sesiunii parlamentare de primăvară-vară sunt divizate și acestea coincid cu așteptările din societate, care la fel este divizată și la nivel social și politic. Pe de o parte, majoritatea parlamentară vorbește despre o agendă consistentă care conține angajamentele asumate față de cetățeni și parteneri, pe de altă parte, reprezentanții fracţiunilor de opoziție afirmă că proiectele lor nu sunt acceptate, iar majoritatea încearcă să-i reducă la tăcere. Opiniile au fost expuse la dezbaterile publice cu tema: „Condiții și trăsături specifice ale sesiuni de primăvară-vară a Parlamentului”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Valentina Buliga, deputată a Fracțiunii Partidului Democrat din Moldova, a declarat că activitatea legislativului a început încă din 1 februarie – în comisiile permanente, în platforme cu societatea civilă etc. În data de 2 februarie, Guvernul și Parlamentul au avut o ședință comună la care au participat toți miniștrii, membri ai comisiilor parlamentare, în cadrul căreia a fost discutată o nouă foaie de parcurs pentru anii 2017-2018, în contextul angajamentelor față de cetățeni și față de partenerii europeni.

Parlamentara a menționat că, ținând cont de unele confuzii din societate, nu trebuie să existe vreo îndoială că Republica Moldova își va continua parcursul european. Potrivit ei, deși acesta nu este un drum ușor, vor fi depuse toate eforturile pentru a implementa reformele și a pregăti temele pentru acasă. Valentina Buliga a mai spus că în viziunea Guvernului, dar și a majorității parlamentare, o prioritate este consolidarea instituțiilor statului, inclusiv prin implementarea reformei administrației publice centrale, dar și a reformei achizițiilor publice. Alte priorități se referă la continuarea luptei împotriva corupției și, nu în ultimul rând, la relansarea economiei naționale în beneficiul cetățenilor.

Vlad Batrîncea, deputat al Fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, a spus că tradițional socialiștii vor veni și în această sesiune cu proiecte importante. Acestea țin de majorarea fondului de subvenționare pentru agricultori, extinderea listei medicamentelor și a serviciilor medicale acoperite de polița de asigurare și indexarea pensiilor de două ori pe an. Totuși, prioritatea de bază pentru PSRM rămâne a fi identificarea soluției pentru dizolvarea actualului Parlament și inițierea alegerilor parlamentare anticipate. În opinia sa, în actuala formulă a legislativului, nu pot fi soluționate problemele existente.

Deputatul socialist a mai spus că deja suntem aproape în luna martie, o primă ședință a legislativului încă nu a avut loc și se pare că nici săptămâna aceasta nu va avea loc. Potrivit lui, Parlamentul nu este funcțional și nu există o agendă cu priorități ale acestei sesiuni. Mai mult ca atât, se cunoaște că nu ar exista o înțelegere în acest sens în interiorul majorității parlamentare.

Lilian Carp, deputat al Fracțiunii Partidului Liberal, a menționat că pentru această sesiune mai sunt restanțe încă din sesiunea anterioară – peste 60 de legi, care urmează a fi incluse pe ordinea de zi chiar a primei ședințe. Potrivit lui, se discută despre reformarea administrației publice centrale, dar PL va insista și pe reforma administrației publice locale, pentru că, în opinia sa, atribuțiile primăriilor care se regăsesc în legislația actuală sunt învechite. Pe lângă acestea, pe agenda parlamentară sunt prioritare și problemele care au parvenit neprevăzut, de exemplu, alimentația copiilor din instituțiile de învățământ. Deputatul a menționat că în acest sens a fost creată o comisie specială care urmează să identifice soluțiile necesare și acestea urmează a fi susținute în plen unanim, pentru că în comisie lucrează reprezentanți ai tuturor fracțiunilor.

Tudor Deliu, deputat al Fracțiunii Partidului Liberal Democrat din Moldova, a declarat că fracțiunea s-a întrunit în ședință pentru a-și stabili prioritățile și urmează să le aprobe într-o altă şedinţă apropiată. Însă este foarte greu să vorbești care ar fi prioritățile, pentru că a câta oară opoziția este anihilată și trecută la tăcere de către majoritatea parlamentară. Potrivit lui, cu părere de rău, majoritatea proiectelor semnate de către opoziție se prăfuiesc, chiar dacă acestea ar facilita situația dintr-un șir de domenii. De exemplu, în la ședința din prima „Zi a opoziției”, din 25 noiembrie 2016, din cele 15 proiecte propuse, au fost incluse doar cinci. Tudor Deliu a mai spus că PLDM, in corpore, va fi și în această sesiune în opoziție și va reprezenta acel clopot care va încerca să sune atunci când guvernarea va face pași greșiți.

Igor Boțan, expert permanent al proiectului, a menționat că în Republica Moldova societatea este divizată și este vizibil că în conformitate cu această divizare, sunt divizate și prioritățile : pe de o parte guvernarea și, pe de altă parte, prioritățile Președinției. În opinia sa, aceste priorități coincid cu așteptările segmentelor sociale, însă există și o extra agendă formulată de către PDM, mai degrabă de liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc și această „extra-prioritate” este modernizarea clasei politice. Potrivit lui, se dorește ca toate liniile de comportament ale segmentelor politice să se modeleze conform acestei extra priorități, ceea ce ar putea însemna că se fac pregătiri pentru alegeri.

Totodată, în opinia expertului, se aude vocea opoziției din Parlament, care se întreabă cum îi sunt respectate drepturile. În aceste condiții se conturează tabloul că prioritățile nu sunt convergente, ceea ce reprezintă un mare regret pentru societate, pentru că nu pot fi unite într-un corp social robust.

Dezbaterile publice „Condiții și trăsături specifice ale sesiuni de primăvară-vară a Parlamentului”, sunt ediția a 70-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.