logo

Printre politicieni e la modă să spună „demisie de onoare”, eurodeputat


https://www.ipn.md/index.php/ro/printre-politicieni-e-la-moda-sa-spuna-demisie-de-onoare-7965_1020900.html

„Printre politicieni este la modă să spună „demisie de onoare”, se simt poate ceva mai bine dacă spun că îşi dau demisia de onoare. Demisia este totuşi demisie”. Comentariul aparţine europarlamentarei Monica Macovei, care a spus că, dacă e de comparat ce se întâmplă în România, demisia premierului moldovean Chiril Gaburici chiar e de onoare.

„Adică la noi (în România, n.r.) premierul a declarat că îşi dă demisia dacă e urmărit penal. După care a intrat la DNA şi a aflat că este urmărit penal, şi a zis că nu şi-o mai dă. Acum zice că şi-o va da când va fi condamnat definitiv de un judecător. Deci, nu are onoare deloc. Aşa că, din acest punct de vedere, sunteţi mai buni decât noi”, a declarat europarlamentara pentru IPN.

Referindu-se la situaţia politică din Republica Moldova, Monica Macovei a spus că 
nu înţelege de ce Partidul Liberal nu este la guvernare. „A făcut parte din coaliţia proeuropeană. Îmi este greu să cred că reformele proeuropene şi cele pentru parcursul european al Moldovei vor fi făcute cu susţinerea Partidului Comuniştilor. Ştiind că domnul Plahotniuc (prim-vicepreşedintele PDM, n.r.) face toate aranjamentele, iarăşi am dubii foarte mari că lucrurile vor merge bine pentru cei care doresc continuarea drumului proeuropean”, a menţionat Monica Macovei.

Europarlamentara a mai spus că politicienii vin şi pleacă, iar ceea ce vor oamenii este mai importat, mai ales atunci când se exprimă. „Şi am toată admiraţia pentru cei din Republica Moldova, care au ieşit şi au demonstrat împotriva guvernului în număr de zeci de mii. Noi nu mai vedem aşa ceva în România. Aceasta nu poate să rămână fără consecinţe în Republica Moldova. Că până la urmă, pragmatic vorbind, vrei votul oamenilor, nu?!”, a remarcat Monica Macovei.

În contextul alegerilor locale din Republica Moldova, ea a spus că „sunt unii care vor să nu se iasă la vot, să nu iasă cei care gândesc liber, cei dezamăgiţi pe bună dreptate de ceea ce se întâmplă, să iasă cei care sunt manipulaţi”. „Şi pot să mă refer direct la Federaţia Rusă, care încurajează, dealtfel, şi corupţia, şi lipsa unei justiţii independente, pentru că un stat măcinat de corupţie e un stat mult mai uşor de manipulat şi, eventual, de cucerit”, a menţionat Monica Macovei, preşedinta Delegaţiei Parlamentului European la Comisia parlamentară de cooperare UE-Moldova.

În Republica Moldova alegeri locale generale au avut loc la 14 iunie. Turul doi de scrutin, acolo unde nu s-a reuşit alegerea primarilor, se va organiza pe 28 iunie.