logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 9 octombrie 2018


https://www.ipn.md/index.php/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-9-octombrie-2018-7978_1044592.html

Dacă socialiștii își mobilizează adepții pentru alegerile parlamentare prin desemnarea candidaților din raioane, Partidul Unității Naționale ar putea boicota scrutinul din luna februarie anul viitor. Despre aceasta a declarat liderul PUN, Anatol Șalaru, în cadrul emisiunii „Adevărul live”.

„Discutăm care ar fi cea mai bună strategie pentru această campanie electorală, pentru că nu putem să ne aruncăm voturile la coș. Dacă vom ajunge la concluzia că participarea noastră la alegeri va lua voturi, de exemplu, de la Maia Sandu sau va permite ca Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat să facă o majoritate confortabilă, atunci noi nu vom participa la alegeri”, a notat Anatol Șalaru, fără a estima mărimea bazei electorale a formațiunii.

Nicio schimbare de optică în investigarea furtului miliardului. Ancheta se desfășoară selectiv. Ea atinge doar acele persoane care au refuzat să colaboreze cu actuala putere. Directorul de programe al Centrului de Politici și Reforme, Ștefan Gligor, a făcut această declarație în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” pe marginea apariției informațiilor din presă conform cărora studiile unui fiu al lui Iurie Leancă ar fi fost plătite de Ilan Șor pe timpul când Iurie Leancă ocupa funcția de premier. „Uitați-vă unde a ajuns acum Iurie Leancă, care a acceptat să colaboreze și să lucreze cu această putere, și unde se află oamenii care nu au fost de acord”, a declarat Ștefan Gligor, avându-l în vedere pe fostul deputat Chiril Lucinschi.

Totodată, analistul Corneliu Ciurea spune că Ilan Șor a finanțat (ilegal, netransparent – n.r.) mulți politicieni din Republica Moldova și „nu este exclus că situația legată de Iurie Leancă, într-adevăr, a avut loc”. „Dacă o să-i închidem pe toți politicienii care au luat bani de la Ilan Șor, atunci rămânem fără clasa politică. Posibil, vom rămâne și fără opoziție”, a spus Corneliu Ciurea.

Și dacă societatea civilă e alertată că făptașii rămân cu miliardul furat, BNM dă asigurări că bani sunt, iar rezervele, comparativ cu luna trecută au crescut cu 57,96 milioane de dolari și au atins cota de 3,021 miliarde de dolari. Asta după ce a fost deservită datoria publică externă a Republicii Moldova cu 9,85 milioane de dolari și făcute plățile Ministerului Finanțelor în valoare de 7,32 milioane de dolari.

După ședința săptămânală a formațiunii, liderul PDM Vlad Plahotniuc a anunțat că partidul va promova un proiect de modificare a Constituției pentru ca judecătorii să fie aleși de către popor. Contrazicându-i pe politicienii de la Strasburg și Bruxelless, conducătorul democraților a menționat că în ultimii doi ani în acest domeniu s-au făcut mai multe reforme. Totuși, a specificat el, persistă percepția lipsei unei justiții independente, care este supusă diferitor grupuri de interese.

Însă inițiativa deja a fost supusă criticilor. Valeriu Munteanu, vicepreședintele Partidului Liberal, consideră că inițiativa democraților de modificare a Constituției în vederea alegerii directe a judecătorilor este populistă, sună bine în perioada electorală, dar este și extrem de periculoasă.

Iar vicepreședintele Partidului Liberal Democrat, Ion Terguță, spune că impunerea unui asemenea sistem implică multiple modificări legislative, care necesită proceduri îndelungate, iar PDM vrea să arunce în felul acesta responsabilitatea pentru dezmățul din justiție pe seama alegătorului.

În altă ordine de idei, Vlad Plahotniuc s-a referit la proiectul de modificare a Constituției pentru introducerea sintagmei „integrare europeană”, promițând că la una din ședințele Parlamentului din această săptămână proiectul va fi supus votului.

De această dată, criticile au venit din partea Președintelui Igor Dodon, care consideră că modificarea Constituției prin introducerea vectorului de integrare europeană este în detrimentul echilibrului din societate. Șeful statului spune că nu va promulga legea și nici fracțiunea socialiștilor din Parlament nu o va susține.

Apar noi amănunte despre victimele deflagrației produse în sectorul Râșcani al capitalei. Două dintre ele, femeia depistată fără suflare sub ruine, dar și bărbatul care s-a stins la spital, erau cetățeni ai Israelului. Soții în vârstă de 77 de ani, veniseră în vizită la fiul lor pentru a-și vedea nepoata de jumătate de an.

Procesul penal pornit în cazul exploziei a trecut într-o cauză penală deschisă pe fapt. Chiar dacă există presupuneri în privința persoanei vinovate, la moment, nu există suficiente dovezi pentru a înainta învinuirea. Patru oameni, inclusiv un copil de patru ani, au murit în urma deflagrației. La Institutul de Medicină Urgentă rămâne internată tânăra de 33 de ani, în locuința căreia s-a produs explozia. Femeia are arsuri și traumatisme grave.

Un tânăr a murit într-un accident rutier în apropierea satului Izvoare. Șoferul automobilului în care se afla tânărul a pierdut controlul volanului, din cauza vitezei excesive, și mașina s-a izbit violent într-un pilon electric. Potrivit Inspectoratului Național de Patrulare al IGP, șoferul de 24 de ani, și alți doi pasageri, de 19 și 23 de ani, au ajuns la spital cu mai multe fracturi. INP depistează zilnic circa 500 de șoferi care conduc cu viteză excesivă. Pe parcursul a opt luni, din cauza depășirii limitei de viteză, s-au produs peste 600 de accidente rutiere în urma cărora au murit 110 oameni, iar peste 700 s-au ales cu diverse traumatisme.

Amănunte pe IPN!