Svetlana Ungureanu, femeia care a provocat accidentul de la Buiucani, a decedat la spital.
Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții de Apel Chișinău a casat hotărârea judecătoriei Chișinău din 19 iulie 2018 și a pronunțat o nouă hotărâre prin care confirmă rezultatele alegerilor locale noi ale primarului general al municipiului Chișinău din 20 mai (turul) I și 3 iunie (turul II). Prin prezenta hotărâre se consideră ales candidatul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr la funcția de primar, Andrei Năstase. Totodată, este validat mandatul primarului Andrei Năstase.
În Republica Moldova nu există domeniu în care să nu se folosesc scheme off-shore. Din cauza acestora, în bugetul de stat nu vin banii de care ar trebui să beneficieze. „De aceea, acest proiect de lege ar trebui să fie extins foarte mult. Concesionările, privatizările sunt importante, achizițiile publice deja constituie o arie bună de interes, dar eu aș vrea să merg mai departe. (...) Pot să vă spun că toți petroliștii noștri lucrează prin scheme off-shore și noi ani de zile vorbim că ANRE nu poate să vadă decât prețul la hotar și noi o să discutăm despre asta ani de zile”, a menționat comentatorul politic și economicVictor Ciobanu.
„Legătura dintre Șor și „Avia Invest” este complexă pentru că nu au fost investiți bani, ci, din contra, grupul Șor a scos bani din „Avia Invest”, care începuse să genereze anumite profituri, pentru propriile lor nevoi. Această concesionare a fost o adevărată „găină cu ouă de aur” pentru companiile gestionate de Șor. Numai taxa aeroportuară în sumă de 9 euro, înmulțită la 2,8 milioane de pasageri aducea aproximativ 20 de milioane de euro, iar celelalte taxe care sunt legate de serviciile oferite avioanelor care intrau în aeroport ajungeau la circa 81 de milioane de euro într-un singur an. O sumă uriașă care acoperă, practic, de două ori responsabilitatea acestei companii concesionare față de Aeroport”, a declarat Igor Munteanu, deputat al fracțiunii PPDA, blocul ACUM.
Sistemul Informațional Automatizat pentru Asistență Medicală Primară, care să ofere și posibilitatea programării online la medicul de familie, rămâne nefuncțional. t„Noi facem acum o analiză a acestor sisteme, ca să vedem cum le putem integra. Ele sunt slab funcționale, nu sunt dezvoltate, nu se află la dispoziția tuturor, au foarte multe deficiențe și nici pe de parte nu au meritat banii pe care i-a investit țara în ele”, a declarat ministra Ala Nemerenco. Autoritățile caută soluții pentru a îmbunătăți aceste sisteme fără investiții suplimentare la cele făcute anterior, pentru că s-au investit prea mulți bani în aceste proiecte, a mai spus Ala Nemerenco.
Procuratura Anticorupție îl cheamă, prin intermediul presei, pe fostul lider al PD M Vlad Plahotniuc să se prezinte în fața procurorilor miercuri, 9 octombrie, ora 10.00, pentru a fi audiat în calitate de bănuit într-un dosar privind comiterea infracțiunii de spălare a banilor în proporții deosebit de mari. În caz de neprezentare la audieri, fără indicarea motivelor întemeiate, se poate dispune aducerea silită. Totodată, Procuratura Anticorupție atenționează în privința respectării principiului de prezumție a nevinovăției în privința lui Vlad Plahotniuc.
Gheorghe Cavcaliuc, fost șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției, a fost audiat în cadrul Comisiei de anchetă „pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat din Moldova prin intermediul Curții Constituționale și al Procuraturii Generale”. Potrivit președintelui Comisiei, deputatul PAS Mihai Popșoi, Gheorghe Cavcaliuc a oferit mai multe detalii privind activitatea profesională în perioada 7-14 iunie 2019. Aceste detalii se vor regăsi în raportul final, care va fi gata până la sfârșitul anului. Mihai Popșoi a mai spus că democrații Sergiu Sârbu, Vladimir Cebotari și Igor Vremea nu s-au prezentat la audieri, iar prin acest lucru au desconsiderat voința alegătorilor de a ști ce s-a întâmplat pe 7-14 iunie”. Pavel Filip la fel nu s-a prezentat. La final raportul va fi transmis Procuraturii, a precizat parlamentarul.
Avocata Ala Raevschi susține că ginerele și clientul său, Oleg Pruteanu, învinuit de trafic de droguri, este ținut în arest preventiv a 25-a lună, în baza aceleiași învinuiri, fără acțiuni de urmărire penală și cu aplicarea torturii. În același timp, acuză avocata, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale difuzează informații false legate de Oleg Pruteanu cu scopul de a induce opinia publică în eroare. „Justiția în Moldova este doborâtă la pământ. Faptul că procurorii vin obraznic cu atâtea minciuni pentru a induce în eroare opinia publică denotă un scop bine determinat: mimarea luptei cu traficul de droguri și protejarea adevăraților traficanți de droguri”, afirmă Ala Raevschi. Potrivit ei, nu se dorește decât să-l facă pe Oleg Pruteanu țap ispășitor.
Andrei Donică, candidatul Mișcării Profesioniștilor „Speranța-Надежда” la funcția de primar general al municipiului Chișinău, se retrage din cursa electorală pentru alegerile locale generale din 20 octombrie și îndeamnă locuitorii capitalei să susțină candidatul Blocului ACUM DA PAS, Andrei Năstase. (Andrei Năstase a prezentat un plan de „creștere a confortul urban”). Andrei Donică spune că se retrage deoarece înțelege foarte bine ca nu are șanse reale să ajungă în turul doi, precum are exponentul socialiștilor, Ion Ceban și cel al Blocului Electoral ACUM, Andrei Năstase. Totodată, susține că nu vrea să fure de la alții voturi, diminuându-le șansele de câștig. Fostul candidat afirmă că, spre regret, segmentul de dreapta este reprezentant în această cursă de către mai multe persoane, iar ca rezultat sunt mai puține șanse de câștig din cauza dispersării voturilor.
Protagoniștii Alegerilor 2019 în titluri de știri: „Candidatul PPR la Primăria Chișinău spune din ce surse poate fi finanțat orașul”; „Octavian Ţîcu: Chișinăul are nevoie de o nouă strategie de dezvoltare urbană; „Cine este Lilia Ranogaeț, candidat la șefia capitalei”.
Amănunte pe IPN!