logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 8 octombrie 2018


https://www.ipn.md/index.php/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-8-octombrie-2018-7978_1044572.html

Integrarea europeană este un „dans de doi” și dacă un partener comite abateri, celălalt e obligat să reacționeze adecvat pentru ca procesul să nu fie compromis. Acesta este unul din mesajelele plasate de politologul Dionis Cenușa într-un articol analitic pentru Agenția IPN. În caz contrar, anumite reforme importante sau situații politice critice ar putea fi mutilate, conducând până la destabilizarea construcțiilor statale. Politologul exemplifică cu frauda bancară din Moldova. Deși dezvăluită în 2014, doar în 2016 UE devine mai prudentă în relațiile cu Republica Moldova, dar întârzie cu impunerea condiționalității, ceea ce le dă guvernanților moldoveni curajul să modifice netransparent în 2017 sistemul electoral și, în final, să invalideze, deja în 2018, alegerile din Chișinău!

În altă ordine de idei, Dionis Cenușa opinează că democrațiile din Georgia, Ucraina și Moldova stagnează sub presiunea grupărilor oligarhice, iar statul de drept este în stare fragilă din cauza corupției și/sau a instituțiilor anti-corupție politizate.

Spre regret, sunt pline de îngrijorare și raționamentele președintelui Centrului de Prevenire a Conflictelor & Early Warning, analistului de politică externă, Iulian Chifu. El punctează că argumentele prezentate de Republica Moldova în trei cazuri problematice  - de condamnare a lui Vlad Filat și de necondamnare a lui Ilan Șor, adoptarea votului mixt și nevalidarea alegerilor locale din municipiul Chișinău – nu sunt convingătoare în comunicarea cu UE. „Sunt argumente neconvingătoare, sunt argumente care nu pot fi puse în contextul regulilor europene”.

Și Promo-LEX semnalează derapaje, de această dată în forma unor măsuri disproporționate de blocare a spațiilor publice contrar prevederiore Legii privind întrunirile. Într-un comentariu pentru IPN, experții menționează că în dimineața zilei de 4 octombrie 2018, în jurul clădirii Parlamentului au fost instalate garduri metalice de protecție, creând dificultăți pietonilor care se deplasau în preajmă.
Potrivit informațiilor publice, măsurile de securitate au fost luate pentru vizita mareșalului Senatului Poloniei, Stanislaw Karczewski, dar acestea s-au dovedit a fi doar un paravan pentru a limita spațiul de protest.

Spațiul public continuă să fie tulburat de întâmplarea tragică din bulevardul Moscovei din Chișinău. Consiliul municipal Chișinău a decis alocarea sumei de zece milioane de lei pentru lichidarea consecințelor deflagrației. Patru persoane, inclusiv un copil de patru ani, au murit în accident. La spital rămâne tânăra în apartamentul căreia s-a produs explozia și un pompier rănit în timpul intervenției. Procuratura a intentat un proces penal.

Mai durează până se vor limpezi apele și în privința companiei „Air Moldova” Pentru a satisface curiozitatea publicului, într-un briefing de presă organizat pe Aeroportul Internațional Chișinău, Marius Puiu, directorul general Blue Air, care a participat la privatizarea fostei companii de stat din Republica Moldova a declarat că activitatea Air Moldova se va axa în continuare pe extinderea rutelor și crearea unui produs pentru cetățenii moldoveni, și nu numai, la standarde înalte și prețuri accesibile.

Răspunzând la întrebările jurnaliștilor, Marius Puiu, a declarat că datoriile companiei Air Moldova vor fi achitate în maxim patru luni de acum înainte. Totodată, acesta a menționat că noii proprietari nu vor schimba numele și nici identitatea companiei. Acesta a felicitat Air Moldova pentru că a intrat în familia Blue Air, care are peste 1500 de angajați și peste 30 de nave.

Amănunte pe IPN!