În primul trimestru al anului curent, volumul total al transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a depășit 276,81 milioane de dolari. Potrivit datelor Băncii Naționale, valoarea recalculată a transferurilor în dolari s-a diminuat cu 7% față de primul trimestru al anului trecut, inclusiv cu 4,7 puncte procentuale ca urmare a fluctuațiilor cursului de schimb al valutelor originale față de dolar. Conform provenienței geografice, transferurile din UE au înregistrat o pondere de 44,5% în creștere cu 6,5 puncte procentuale comparativ cu primul trimestrul al anului trecut. Transferurilor din CSI le-a revenit ponderea de 21,5%, în descreștere cu 7,7 puncte procentuale comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Respectiv, transferurile din alte state (exceptând UE și CSI) au constituit 34%, față de 32,8% în 2018.
Peste o sută de filme, de diferite genuri, vor fi difuzate în cadrul ediției din acest an a Festivalului Internațional al Școlilor de Teatru și Film „ClassFest”, care are loc în perioada 7-12 mai. La festival participă școli de film din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Germania, Italia, Polonia, Kazahstan, Rusia, România, Ucraina, Uzbekistan, Kârgâzstan și Republica Moldova. Filmele sunt de scurt și lungmetraj. Este vorba de ficțiune, documentare și animații.
În cadrul dezbaterilor publice: „Alegerile europarlamentare 2019: impact pentru Moldova”, ediția a 110-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova, Igor Boțan, expert în sisteme electoare, expertul permanent al proiectului,a declarat că „noi trebuie să privim aceste alegeri nu doar ca o țară vecină a UE, a României, din simplul motiv că aproximativ o treime din cetățenii Republicii Moldova au și cetățenie română – deci sunt cetățeni ai Uniunii Europene și au dreptul să participe la aceste alegeri. Acest lucru este foarte important. Deci, cetățenii Republicii Moldova, prin votul lor, chiar pot influența reprezentarea deputaților români în Parlamentul European. Știm cu toții că României îi revin 32 de locuri în PE. Pentru aceste alegeri, în România s-au înscris 23 de formațiuni politice, șapte candidați independenți”, a notat Igor Boțan. În opinia sa, există o gamă largă de concurenți electorali, care pot fi votați de către cetățenii Republicii Moldova.
În cadrul unui briefing de presă, Ilan Şor a declarat că lidera PAS, Maia Sandu, „nu are dreptul să fie la guvernare și în Parlament, pentru că anume ea a fost una din figurile centrale ale echipei (ex-premierului Filat), condamnat pentru această infracțiune (furtul miliardului)”. Fără să dea nume, Ilan Şor a criticat comportamentul „unor deputați care ar îndeplini comenzile politice venite de la Bruxelles sau de la Moscova”. „Se creează impresia că, dacă stăpânii de peste hotare și-ar chema deputații pe care îi controlează, în Parlament nu ar mai rămâne aproape nimeni. Parlamentul nostru și țara noastră nu au nevoie de stăpâni nici din Est, nici din Vest”, a mai spus Ilan Şor.
Începând cu data de 1 iunie, în parcurile din capitală vor fi permise gheretele cu apă, ceai, cafea, sucuri și înghețată. Pretura sectorului Buiucani a propus 39 de locuri, Pretura sectorului Centru – 32, iar Pretura Botanica, care este cel mai mare sector – 71 de locuri. Până pe 15 mai, va fi emisă o dispoziție prin care va fi stabilită exact zona și numărul de gherete și tarabe autorizate.
Amănunte pe IPN!