logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 7 decembrie 2018


https://www.ipn.md/index.php/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-7-decembrie-2018-7978_1045799.html

Fostul reprezentant special al UE în Republica Moldova Kalman Mizsei acordă un interviu agenției de presă IPN, în care spune ce crede el despre cea mai crasă trecere a autorităților moldovenești peste „linia roșie”; care asemănări în domeniul intereselor sistemice sunt în stare să-i apropie pe actualii oponenți politici până la formatul unei coaliții de guvernământ după alegerile parlamentare; ce semnale le dă partidelor de opoziție noul sistem electoral etc.

„Contemplând politica moldovenească din afară, spune fostul ambasador, îmi pare că ar trebui puțin modificată semnificația cuvintelor „opoziție” și „conflict”. Pentru că există, pe de o parte, opoziția parlamentară, reprezentată de Partidul Liberal Democrat și Partidul Comuniștilor și există o autentică opoziție influentă, reprezentată de partidele conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase. De altă parte, e Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor. În prezent, linia de demarcare între putere și opoziție se trage pe interpretarea calității democrației, statului de drept, corupției. Între democrați și socialiști, mai exact, între domnul Plahotniuc (președintele PDM – n.r.) și președintele Dodon există o cooperare foarte strânsă. Se întâmplă și divergențe, probabil din cauza că se manifestă acest conflict prin contrapunerea între guvernare și președinte, dar acesta nu e un conflict real, ci unul mimat, pentru că divergențele sunt limitate, iar interesele coincid în perioada actuală”.

În consonanță cu Kalman Mizsei, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR s-a spus că Partidul Democrat este gata să facă o coaliție cu formațiunile politice care vor accede în următorul Parlament și împărtășesc aceleași valori ca și PDM, în special ideea integrării europene. Totodată, reprezentanții Partidului Liberal Democrat spun că interesul lor este să-și unească eforturile cu alte forțe cu șanse reale de a intra în legislativ pentru a demonta actuala guvernare.

Iar unul dintre fondatorii Convenției euro-unioniste din Republica Moldova, Valentin Dolganiuc, este de părere că PSRM ar putea obține mai mult de 50% din mandatele următorului Parlament.

Desigur, pronosticurile dau bine pentru televiziuni, atrăgând atenția publicului, spun experții IPN, numai că de la o vreme încoace ele sunt inutile. Dovadă ne servește faptul că au fost absolut inutile pronosticurile referitoare la ultimele alegeri pentru funcția de primar de Chișinău. Sondajele nu mai indică corect nici măcar ordinea politicienilor în preferințele alegătorilor, nici vorbă despre cota procentuală. Asta pentru că vremurile pe care le trăim sunt tulburi, cetățenii preferând să-și camufleze simpatiile. Și au dreptate, fiindcă dacă vreun candidat câștiga cumva alegerile, nimeni nu mai are certitudine că va apuca să-și exercite mandatul obținut, spun experții.

Potrivit lui Andrei Năstase, alegerile municipale care nu au fost validate de instanțele de judecată, au făcut un precedent periculos, dar, în același timp, au demonstrat că cetățenii uniți pot atinge scopul.

Andrei Năstase, de asemenea, a menționat că viitorul bloc ACUM nu negociază cu partidele politice o eventuală participare împreună la parlamentare, ci a înaintat o ofertă pentru formațiunile pro-europene ca acestea să propună unii candidați. „Ușile acestui bloc sunt deschise pentru alți exponenți ai partidelor din Republica Moldova de orientare democratică, pro-europeană, populară – oameni buni și oameni de calitate. Iată pentru ei suntem deschiși”, a menționat liderul PPPDA.

La rândul său, Partidul Democrat din Moldova a emis un comunicat de presă prin care sesizează instituțiile responsabile de organizarea alegerilor despre încălcarea de către unele partide și organizații civice a prevederilor Legii privind partidele politice, ale Codului Electoral și Codului Audiovizualului. Potrivit PDM, Comisia Electorală Centrală nu a înregistrat vreun bloc electoral, cu toate acestea, de câteva luni se desfășoară agitație electorală în favoarea blocului ACUM.

Lidera PAS, Maia Sandu, susține că învinuirea opoziției proeuropene precum că, prin „distribuirea de prospecte, calendare, crearea paginii web „acum.md”, ar realiza „acțiuni de agitație electorală, desfășurate înainte de termen”, denotă un nihilism juridic obraznic din partea Partidului Democrat.

Deoarece și Partidul Socialiștilor a fost acuzat de începutul agitației electorale înainte de termenul prevăzut de lege, a reacționat Vlad Batrîncea, afirmând că PDM încearcă să pregătească din timp scenariul de nevalidare a alegerilor: „Contextul acuzațiilor democraților este evident și superficial. Toate sondajele demonstrează că PDM nu are șanse de a păstra majoritatea parlamentară și de a controla guvernarea după alegeri. Este o probabilitate mare că PSRM va deține majoritatea”, menționează Vlad Batrîncea.

Ca o ilustrație la evoluțiile curente, un locuitor al capitalei a fost recunoscut vinovat de coruperea alegătorilor.

Procuratura Generală anunță că pe 20 mai 2015, inculpatul a procurat, pe un termen de un an, domeniul alegerimoldova.com. Acesta a creat o platformă-web, prin intermediul căreia determina alegătorii, înregistrați pe site să voteze un anumit candidat la alegerile locale din acel an. Alegătorul trebuia să fotografieze buletinul de vot îndeplinit conform instrucțiunilor și să-l transmită inculpatului, care le promitea, câte 50 de lei pentru fiecare buletin de vot încărcat.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, este îndemnat să nu promulge modificările la Legea cu privire la asigurări, votate de Parlament la 29 noiembrie. Potrivit avocatului Viorel Chetruşcă, dacă amendamentele vor intra în vigoare, brokerii de asigurări, mai mult de 50 de companii din cele peste 60 existente pe această piață, vor fi nevoiți să-și sisteze activitatea.

Avocatul mai spune că nu se poate expune în avantajul cui se face acest lucru, dar regretă faptul că, în special, Comisia Națională a Pieței Financiare a susținut modificările, în pofida comentariilor negative ale experților în domeniu.

Amănunte pe IPN!