logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 6 februarie 2019


https://www.ipn.md/index.php/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-6-februarie-2019-7978_1046874.html

Moldova urcă în clasamentul „Indicele Libertății Economice”, dar rămâne în categoria țărilor cu economie preponderent neliberă. Cu un scor de 59,1 puncte din 100 posibile, Republica Moldova ocupă locul 97 din 180 de țări incluse în clasamentul elaborat de Fundația americană Heritage și revista The Wall Street Journal, care evaluează gradul de deschidere a economiilor naționale. Țările vecine, România și Ucraina, ocupă locul 42 (68,6 puncte) și, respectiv, 147 (52,3).

Mai multe organizații ale societății civile condamnă ferm modul în care Guvernul încalcă legislația privind transparența procesului decizional. Într-o declarație, ONG-urile fac referire la un proiect de hotărâre de Guvern privind modificarea unei hotărâri cu privire la aprobarea Conceptului tehnic al Sistemului informațional automatizat „Registrul de stat al achizițiilor publice”, cunoscut ca și MTender. Proiectul a fost publicat pe pagina Ministerului Finanțelor pe 29 ianuarie 2019, cu termen pentru colectarea opiniilor până pe 13 februarie. Însă a doua zi, pe 30 ianuarie, acest proiect a fost inclus pe agenda ședinței Guvernului și, respectiv, votat. Or, în opinia reprezentanților societății civile, o asemenea încălcare flagrantă a legislației privind transparența decizională este inadmisibilă.

Potrivit datelor Băncii Naționale, valoarea transferurilor totale din 2018 s-a majorat cu 5,6% comparativ cu 2017, inclusiv cu 2,5 puncte procentuale ca urmare a aprecierii monedei euro față de dolar. Majorarea reală a valorii transferurilor totale a fost de 3,1%. În 2018, transferurile din CSI s-au micșorat cu 14,5% comparativ cu 2017, revenindu-le o pondere de 28,3%. Transferurile din CSI provin în special din Rusia (95,8%). Transferurile din UE au fost în creștere cu 24,2% și au înregistrat o pondere de 40,4%. Transferurile din alte state, exceptând CSI și UE, au constituit 31,3%.

OTP Bank Group – cea mai mare instituție bancară din Ungaria și a treia din Europa Centrală și de Est, intenționează să vină cu investiții în Republica Moldova. În acest sens, a fost încheiat un acord cu Societe Generale cu privire la achiziționarea pachetului de acțiuni majoritar al „Mobiasbancă – Groupe Societe Generale” SA.  Dacă OTP Bank Group va obține permisiunea BNM, schimbarea acționarului la BC „Mobiasbancă – Groupe Societe Generale” SA, nu va afecta activitatea băncii. Aceasta va continua să funcționeze în regim normal și să ofere toate serviciile, inclusiv cele legate de operațiunile cu depozitele, de creditare și decontări, precizează Banca Națională într-un comunicat de presă.

Dacă până la 24 februarie, ziua în care vor avea loc alegerile parlamentare, unul dintre principalele partide va fi eliminat din cursă, atunci alegerile pot fi considerate nelegitime. Șeful statului s-a referit la Partidul Socialiștilor, blocul electoral ACUM DA PAS și Partidul Democrat. „Desigur, democrații singuri pe ei nu se vor scoate din cursă. Adică, teoretic, pot fi retrase fie PSRM, fie blocul ACUM”.  Potrivit lui, în această situație, oamenii trebuie să iasă în stradă. Și dacă una din cele două formațiuni vor fi retrase, alegerile nu vor fi recunoscute nici în Vest, nici în Est.

Scrutinul organizat pe circumscripțiile uninominale nu trebuie să fie boicotat. Concurenții electorali trebuie să lupte pe orice cale pentru a avea cât mai mare reprezentare în Parlament. Totodată, din moment ce legea privind votul mixt a fost adoptată, ea trebuie respectată. Declarațiile au fost făcute de reprezentanții Partidului Liberal și Partidului Politic Partidul Verde Ecologist la dezbaterile publice cu tema: „Alegeri 2019: Va rog sa mă alegeți deputat pentru că...”, ediția a 104-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN.

PL și PVE promit să oprească exodul tinerilor și să dezrădăcineze corupția, dacă ajung în Parlament. În plus, cele două formațiuni își propun să întărească relațiile cu mediul extern și să se preocupe intens de domeniile sociale – educație, sănătate.

Avertizările care vin din partea partenerilor de dezvoltare indică asupra faptului că nu mai sunt gata să tolereze degradarea lucrurilor în Republica Moldova. Această idee se conține atât în condițiile înaintate Republicii Moldova de către Consiliul Europei, rezoluția Parlamentului European, cât și în cel mai recent discurs al ambasadorului Statelor Unite ale Americii la Chișinău, Dereck J. Hogan, ținut în fața studenților și profesorilor de la Universitatea de Stat din Moldova, constată comentatorul politic Alexei Tulbure. ( Într-un discurs ținut în fața studenților de la Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative a USM, ambasadorul SUA Dereck J. Hogan a menționat că alegerile din 24 februarie sunt „următorul test crucial” pentru Republica Moldova. Potrivit diplomatului, acesta este un moment critic în dezvoltarea democratică a țării.)

Alegeri pe înțelesul tuturor de la IPN: întâlnirile cu alegătorii. Concurenții electorali sau persoanele de încredere ale concurenților pot organiza întâlniri cu alegătorii. Aceștia trebuie să notifice autoritatea administrației publice locale, printr-o declarație prealabilă, despre desfășurarea evenimentului. Autoritățile administrației publice locale sunt obligate să asigure posibilitatea desfășurării unor astfel de întâlniri în termene și în condiții egale. Evenimentele nu se organizează și nici nu se desfășoară în același loc și concomitent de către doi sau mai mulți concurenți electorali. În cazul în care doi sau mai mulți concurenți electorali vor solicita desfășurarea evenimentului în același loc și oră, autoritatea publică locală va lua decizia ținând cont de acordul dat prin consens de toate părțile. Dacă în urma discuțiilor niciunul dintre solicitanți nu acceptă să modifice ora, locul de desfășurare a întrunirii, prioritate i se va da solicitantului care a depus primul declarația prealabilă.

Monitorizarea radiodifuzorilor în prima săptămână a campaniei electorale (25-31 ianuarie) a arătat că, față de perioada pre-electorală, mai multe posturi TV au reflectat neutru activitatea concurenților electorali. Ca și în raportul precedent, experții media au avut în vizor 12 posturi TV.

O expoziție de păpuși din cele mai vechi timpuri ale Japoniei a fost vernisată la Muzeul Național de Artă. Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova Masanobu Yoshii a menționat în deschiderea evenimentului că „expoziția deja a călătorit prin mai multe țări și a fost apreciată de mai mulți amatori de artă. Păpușile japoneze reflectă tradițiile Japoniei și valorile poporului nipon. Expoziția oferă o nouă privire asupra Japoniei prin intermediul acestei forme de artă”, a spus Masanobu Yoshii.

Amănunte pe IPN!