logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 5 decembrie 2018


https://www.ipn.md/index.php/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-5-decembrie-2018-7978_1045749.html

Se poate considera că pregătirile pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 au început, observă experții IPN în legătură cu o emisiune “ПОЛЮС” de la postul Accent TV.

Deputatul Dumitru Diacov, președintele de onoare a Partidului Democrat din Moldova (PDM), de guvernământ, s-a confruntat cu deputatul Vladimir Țurcan, fruntaș al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Este de remarcat că cele două formațiuni concurente au multe lucruri în comun. Întâi și-ntâi, elitele lor partinice sunt formate din descendenții direcți din Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM). Nu mai puțin important este că cele două formațiuni au încheiate acorduri de cooperare cu partidul de guvernământ din Federația Rusă – Единая Россия: PDM din – 16 septembrie 2010, iar PSRM din – 8 iunie 2017.

Din această perspectivă, deloc întâmplător cei doi reprezentanți s-au duelat cu blândețe. Chiar dacă PDM, spre deosebire de PSRM, are acorduri și cu partide din UE (România, Bulgaria), în faza post-electorală este posibilă asigurarea stabilității politice, așa cum a mai fost și în 2012, prin cooperarea celor două formațiuni în vederea realizării a cât mai multor fapte bune, ironizează experții.

Posturile de televiziune sunt cele mai utilizate surse media, urmate de rețelele de socializare, care sunt accesate mai des decât site-urile de știri sau cele de nișă. Posturile de radio sunt ascultate mai rar, în principal în prima jumătate a zilei, iar ziarele sunt mai cunoscute și mai des citite de către participanți, în comparație cu revistele. Sunt constatările Studiului național de audiență a mass-media, realizat de compania Magenta Consulting, la comanda Centrului pentru Jurnalism Independent.

Parcursul european al Republicii Moldova, indiferent ce spun unii sau alții, este în continuare posibil. De această părere este ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. „Un parcurs european de succes presupune, în primul rând, un proces profund de transformare democratică a țării, astfel încât, pe de o parte, instituțiile din Republica Moldova să aibă capacitatea și reziliența necesară pentru a face față provocărilor atât interne, cât și externe, presupune proceduri standarde, respect și față de lege, și față de cetățean. Totodată, acest parcurs european, în pofida a ceea ce spun unii și alții, este în continuare posibil”, a menționat diplomatul român.

Bibliotecile trebuie să fie văzute ca instituții care sprijină dezvoltarea durabilă a comunităților. În 2019, toate bibliotecile din Republica Moldova își vor consolida eforturile ca să devină centre comunitare și spații unde cetățenii vin pentru a accesa informații și a se informa corect. Prioritățile în domeniul biblioteconomic au fost trasate la Forumul anual al managerilor din sistemul național de biblioteci, desfășurat de către Biblioteca Națională.

În noua Lege cu privire la biblioteci, care va intra în vigoare în februarie 2019, e setat că biblioteca va susține nu doar accesul la lectură, la documente, dar și dezvoltarea membrilor comunității prin activități de instruire non-formală, prin dezvoltarea unor servicii moderne și inovative.

La Ungheni, în fața sediului Direcției Regionale Vest a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, va fi edificat monumentul lui Stefan cel Mare.

Și în localitatea Sireți, raionul Strășeni, la propunerea autorităților locale, va fi edificat un monument în amintirea victimelor deportărilor staliniste.

Amănunte pe IPN!