logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 5 august 2019


https://www.ipn.md/index.php/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-5-august-7978_1067276.html

Un procuror din Orhei, reținut acum patru ani pentru a extorcat și primit 600 de dolari pentru a clasa un dosar de accident rutier în stare de ebrietate și-a aflat verdictul. Judecătoria Criuleni l-a condamnat la șapte ani de închisoare, cu executare. De asemenea, instanța i-a aplicat o amendă de 160 de mii de lei și l-a privat de dreptul de a ocupa funcții de demnitate publică timp de 10 ani. Procurorul a fost prins în flagrant delict în incinta Procuraturii Orhei, imediat după primirea banilor extorcați. Sentința este cu drept de atac în condițiile legii.

Procuratura Generală a inițiat o cauză penală pe faptul uzurpării puterii de stat, în perioada 7 – 14 iunie 2019, de către fosta guvernare a Republicii Moldova. Potrivit Procuraturii Generale, exercitarea urmăririi penale pe acest caz va fi efectuată de un grup de urmărire penală, format din procurori, ofițeri de urmărire penală și ofițeri de investigație din diferite subdiviziuni ale organelor de drept. Andrei Năstase a cerut, tot atunci, ridicarea imunității parlamentare a lui Vlad Plahotniuc, fost președinte al PDM, care între timp și-a depus mandatul de deputat.

Partidul Democrat consideră ilegală decizia Procuraturii Generale de luni, 5 august, prin care a fost anunțată pornirea unui dosar penal pentru uzurparea puterii de stat, în perioada 7 – 14 iunie, de către fosta guvernare. PDM așteaptă ordonanța Procuraturii Generale de inițiere a dosarului penal pentru a o ataca în instanța de judecată. „Suntem siguri că inițiatorii acestui dosar nu sunt procurorii, ci politicienii din partidele aflate la guvernare”, se mai spune în comunicatul PDM. Articolul 339 (Uzurparea puterii de stat) din Codul Penal prevede pedeapsă cu închisoare de la 10 la 15 ani.

Viceprim-ministrul Andrei Năstase, ministru al afacerilor interne, a avut astăzi, 5 august, o întrevedere cu procurorul general interimar și cu directorul Serviciului de Informații și Securitate „pentru a marca momentul unui nou început pentru statul de drept din Republica Moldova”. Potrivit lui Andrei Năstase, este vorba despre cooperarea loială între instituțiile în spiritul bunelor practici internaționale, pentru că statutul de drept trebuie să funcționeze ca un întreg în mod unitar. „Am spus, ne-am angajat că acționăm doar pentru oameni și nu împotriva lor, așa cum s-a întâmplat până nu demult”, a notat vicepremierul.

Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, susține că UE va evalua starea de lucruri și schimbările care se vor face în Republica Moldova. „Noi întotdeauna vom da o evaluare cinstită a schimbărilor. De asemenea, noi înțelegem că acest proces de schimbare va fi unul de lungă durată și va cere unele decizii dificile, uneori foarte complexe, că nu va fi totul făcut într-o săptămână sau lună. Sperăm că și cetățenii înțeleg asta”, a declarat ambasadorul într-un interviu pentru DW. „Am avut din păcate și experiența să vedem în unele sectoare absență de progres. De exemplu, în domeniul reformei justiției, dar și regrese în ceea ce ține de standardele democrației și statului de drept. Sperăm că de acum încolo vom vedea îmbunătățiri. Odată cu o guvernare nouă, cu un program de reforme, vom vedea implementarea Acordului de Asociere în mod rapid, eficient și care va aduce cetățenilor Republicii Moldova standarde mai bune de viață”, a notat ambasadorul.

Trei persoane învinuite de incendierea autocarelor unei companii de transport vor compărea pe banca acuzaților. Procuratura Generală menționează într-un comunicat de presă că organizatorii grupării sunt doi locuitori ai capitalei, administratori ai unor firme de transport. Având ca țintă firma concurentă, aceștia acționau prin șantaj și incendierea autocarelor ce aparțineau firmei concurente, aflate pe teritoriul Republicii Moldova, Federației Ruse și Cehiei. Potrivit estimărilor, suma prejudiciului cauzat părților vătămate se cifrează la peste 2,8 milioane de lei.

Ministrul afacerilor de externe și integrării europene, Nicu Popescu, spune că va merge la Moscova, la începutul lunii septembrie, pentru a pregăti o vizită anunțată recent a prim-ministrei Maia Sandu. Potrivit ministrului, deocamdată, agenda nu a fost discutată, dar din perspectivele Republicii Moldova, agenda reiese din necesitatea de a debloca posibilitățile de export al produselor predominant agricole de pe piața moldovenească pe piața rusă. Autoritățile își doresc să refacă legăturile economice cu Moscova, fără să le prejudicieze pe cele cu Uniunea Europeană. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, ministrul Popescu a dat asigurări că integrarea eurasiatică este în afara discuției.

Timp de aproape 20 de ani, de la 1 ianuarie 1999 și până pe 1 august 2018 gradul de împădurire a Republicii Moldova a crescut cu 1,6 puncte procentuale – de la 9,6% până la 11,2%. Agenția Moldsilva precizează într-un răspuns oferit Agenției de presă IPN că suprafața fondului forestier este de 423 mii ha. 376 mii ha sunt păduri. Strategia de dezvoltare durabilă a fondului forestier, aprobată în 2001, prevedea creșterea gradului de împădurire a teritoriului Republicii Moldova cu 15%, până în 2020. La 1 august 2018, în structura pădurilor Republicii Moldova predomina stejarul – 44,1%, urmat de salcâm – 33,1%, frasin – 5,7%, carpen – 4,3% și plop – 3%.

Uniunea Salvați Basarabia (USB) a luat decizia de a participa separat la alegerile locale ordinare și parlamentarele anticipate în circumscripții uninominale, din data de 20 octombrie. „Uniunea Salvați Basarabia va participa la alegerile locale și parlamentare pentru că suntem singura forță politică care, pe de o parte, se opune actualei coaliții de guvernare și, pe altă parte, poate să ducă în Parlament candidați unioniști, care nu acceptă jumătăți de măsură și care au înțeles foarte bine că unica soluție pentru Republica Moldova este integrarea în Uniunea Europeană prin unirea cu România”, se spune în comunicatul de presă al formațiunii.

Semion Altman este noul antrenor al naționalei de fotbal a Moldovei. El l-a înlocuit pe Alexandru Spiridon, care a fost demis. Altman are 73 de ani și, acum 20 de ani, a scris istorie cu Zimbru, ajungând până în turul trei preliminar al Ligii Campionilor. Altman spune că și-ar dori să încheie actuala campanie de calificare pe locul 4, Moldova fiind într-o grupă cu Franța, Turcia, Islanda, Albania și Andorra.

Amănunte pe IPN!