logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 4 decembrie 2018


https://www.ipn.md/index.php/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-4-decembrie-2018-7978_1045725.html

Țineți-vă bine: 76% din respondenții celui mai recent sondaj de opinie cred că alegerile în Republica Moldova nu sunt libere și corecte. Aproximativ 84% consideră că Moldova nu este guvernată de voința poporului. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, aproximativ 60% din respondenți sunt siguri sau absolut siguri că s-ar prezenta la vot, pe când puțin peste 30% probabil s-ar prezenta sau mai degrabă nu vor merge la vot... Cifre exacte despre partide, vectori, lideri, televiziune, în BOP.


Referindu-se la aceleași materii, directorului executiv Transparensy International – Moldova, Lilia Carasciuc, a dat exemplul unui grup de interese care în cadrul alegerilor a obținut 1/5 din voturi, iar după câțiva ani i-a reușit controlul asupra Parlamentului. Directorul TI – Moldova a mai spus că migrația politică este fără precedent, iar în discuțiile private mulți „migranți politici” o spun că au fost forțați să o facă. Iar acest grup de interese, pentru că nu se bucură de suportul din partea publicului, a decis să modifice sistemul electoral, în pofida tuturor expertizelor societății civile, dar și a recomandărilor Comisiei de la Veneția. Alte exemple menționate se referă la frauda bancară, la „laundromatul” rusesc, invalidarea alegerilor în capitală, împiedicarea a două referendumuri etc.

Iar în cadrul unei campanii de informare și sensibilizare a opiniei publice față de fenomenul corupției participanții la traficul transfrontalier, vor primi pliante privind fenomenul corupției și vor fi informați despre riscurile la care se expun în urma săvârșirii unor fapte de corupție.

Există o interdependență de interese între forțele politice naționale și cele locale, opinează în artcolul „Partidele politice în Gagauz-Yeri: între riscuri și oportunități” Veaceslav Craciun, director de opinie din Comrat. Uzual, interdependența își poate găsi expresia în aceea că partidele regionale sprijină formațiunile naționale în formarea unei majorități parlamentare în schimbul soluționării ulterioare a unor chestiuni de dezvoltare a comunităților locale, începând cu autonomia fiscală și terminând cu problemele de limbă. Drept rezultat, liderii găgăuzi se conving de oportunitatea cooperării când interesele regionale pot fi realizate cu ajutorul resurselor politice și de putere naționale.

În cadrul emisiunii „Sfatul Țării” de la postul de televiziune 10TV ambasadorul Bartłomiej Zdaniuk afirmă că „Polonia este țara care cumpără cea mai mare cota-parte a vinurilor din Republica Moldova și încă suntem departe de a satura piața poloneză”.

De asemenea, ambasadorul spune că Polonia, în fiecare an, inițiază mai multe proiecte pentru sprijinul oamenilor de afaceri din Republica Moldova, în special întreprinderi mici în domeniul agriculturii, care reușesc să-și dezvolte firmele și să dobândească un alt nivel de producție. Însă „dacă nu există condiții, dacă nu este o atractivitate, stabilitate, predictibilitate cine o să investească?”.  Diplomatul spune că, în primul rând, trebuie să existe o predictibilitate juridică, politică, geopolitică, financiară.

Patru magistrați care figurează în dosarul „mită pentru judecători”, au fost suspendați din funcție, deoarece pe lângă faptele de corupție pentru care sunt cercetați penal, procurorii urmează să mai califice acțiunile acestora pe alte componente de infracțiune. Este vorba despre „amestecul în înfăptuirea justiției și în urmărirea penală” și despre „pronunțarea unei sentințe, decizii, încheieri sau hotărâri contrare legii”. Potrivit procurorului general, pornirea urmării penale pentru aceste componente de infracțiune necesită acordul prealabil al CSM, spre deosebire de infracțiunea de corupție, când urmărirea poate fi pornită din oficiu. 

Majoritatea oamenilor trăiesc, însă, în alte împrejurări, unde persoanele cu dizabilități nu trebuie privite doar ca beneficiari de prestații. Cu sau fără dizabilitate, toți oamenii sunt membri egali ai societății, afirmă directorul executiv al Centrului de Asistență Juridică pentru Persoane cu Dizabilități, Vitalie Meșter. „În Republica Moldova, este foarte mult de lucru la capitolul asigurării respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități. Lucrurile se mișcă, însă pașii sunt mici și s-ar dori o accelerare”.

Amănunte pe IPN!