Societatea este martoră a unor pretinse transformări în justiție – menționează primarul comunei Băcioi, Vitalie Șalari. Edilul spune că, pe 25 iulie, Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât să înlăture din funcțiile administrative mai multe „scule ale regimului mafiot al lui Plahotniuc”, însă în loc să înceapă „procesul de lustrație a judecătorilor, s-a dat startul procesului de victimizare a acestora”. Vitalie Șalari s-a adresat guvernanților, menționând că „reprezentanții mafiei s-au infiltrat cu mult timp în urmă în rândurile lor pentru a le aplica în momentul potrivit lovitura de grație”. Vitalie Șalari a declarat că a aflat cu stupoare că „proaspăta judecătoare din cadrul Judecătoriei Chișinău Victoria Sanduța se numără printre cei 31 de judecători care au semnat un apel către CSM să le asigure independența prin decizii legale, transparente și obiective”.
Deși este unul dintre fondatorii Partidului Democrat din Moldova, ex-premierul Ion Sturza este de părere că PDM trebuie să dispară. În opinia lui, la Congresul extraordinar care este anunțat pentru data de 7 septembrie formațiunea trebuie să fie dizolvată. Ion Sturza afirmă că, în afară de 2-3 lideri, majoritatea din PDM este profund demoralizată, nu vrea să se asocieze cu „regimul criminal”. „Uzurparea puterii în stat a avut loc. Au fost semnate decrete, au fost organizate batalioane de apărare a instituțiilor statului în condițiile în care aveam Parlament, o coaliție și un Guvern legal. Acestea nu-s lucruri de glumă”, consideră fostul politician.
Moldova repetă exercițiul de restabilire a asistenței financiare europene la doar 4 ani de la prima suspendare, provocată de frauda din sistemul bancar. Politologul Dionis Cenușa într-un articol de analiză pentru Agenția IPN, constată că în anul 2019 restabilirea accesului la finanțarea europeană a avut loc într-un tempou rapid, fără a fi setate careva (pre)condiții. Lipsa de exigență din partea UE poate fi dedusă din acțiunile noilor autorități de la Chișinău considerate drept progres suficient pentru restabilirea asistenței bugetare în 2019, comentează Dionis Cenușa. Oricât de armonios ar fi dialogul UE-Moldova în prezent, condiționalitatea face parte din mecanismul de acordare a oricărui tip de asistență financiară europeană. În mod inevitabil, condiționalitatea va reveni în joc atunci când va fi pusă în dezbatere asistența macro-financiară, concluzionează politologul.
Alegeri parlamentare noi în trei circumscripții vor avea loc pe data de 20 octombrie, concomitent cu alegerile locale generale. Mandatele de deputat au devenit vacante după ce Parlamentul a luat act de demisiile a trei deputați aleși în circumscripțiile electorale date la alegerile din 24 februarie 2019. Este vorba despre Andrei Năstase, Viorel Melnic și Maia Sandu.
Fostul președinte al raionului Ialoveni, Lilian Popescu, ex-consilier raional și ex-membru al Partidului Democrat, susține că a fost țap ispășitor într-un show politic și că, timp de patru ani, numele său a fost „murdărit” de către PDM. Din octombrie 2015, a trecut prin „zile grele, de calvar”, fiind purtat prin diferite instanțe de judecată. După încetarea urmăririi penale, Lilian Popescu a acționat statul Republica Moldova în judecată, pentru abuzurile comise de organele de urmărire penală, cerând și despăgubiri. În primul dosar statul trebuie să-i plătească 200 de mii de lei. Al doilea dosar privind încasarea prejudiciului este la Curtea de Apel. Suma cerută este de 50 de mii de lei.
Premierul Maia Sandu solicită demisia conducerii Institutului Național al Justiției (INJ), deoarece „nu asigură sistemul judecătoresc din Moldova cu un număr suficient de profesioniști, bine pregătiți și specialiști integri”. Potrivit premierului, scopul activității INJ nu a fost atins, dacă este analizată „situația catastrofală din sistemul justiției”. Maia Sandu a menționat că, de-a lungul timpului, INJ a angajat oameni cu probleme de integritate. Există informații despre practicile de mituire în cadrul instituției, atât la admitere, cât și la absolvire. „Cum putem avea justiție integră când chiar institutul îi învață pe viitorii procurori și judecători cu normalitatea fenomenului de corupție”, a spus Maia Sandu.
Veaceslav Șevciuc, reprezentantul a circa 20 de clienți păgubiți în urma jafului de la Moldova-Agroindbank, susține că aceștia sunt de părere că infracțiunea a fost organizată din interiorul băncii. „Când vorbim despre hoțul Moldova-Agroindbank, nu arătăm la o persoană sau la persoane din cadrul băncii. La etapa actuală, incriminăm Moldova-Agroindbank ca persoană juridică, care a comis cu certitudine două infracțiuni: organizarea furtului casetelor de siguranță și neglijență gravă criminală, în asigurarea păstrării bunurilor de valori ale clienților”, a declarat Veaceslav Șevciuc. Clienții păgubiți solicită Ministerului Afacerilor Interne să pornească urmărirea penală în privința MAIB. Într-un comunicat de presă, instituția bancară menționează că declarațiile „sunt nefondate, nefiind prezentate argumente și probe care să demonstreze cele vociferate”
Aneta Zasavițchi, președinta Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement, afirmă că reducerea cotei TVA de la 20% la 10% în industria hoteluri-restaurante-cafenele (HoReCa), oferită anul trecut de Guvernul Filip, a contribuit la transparentizarea sectorului. De asemenea, a mărit numărul angajărilor oficiale și cel de eliberare a bonului fiscal. Dacă se va reveni la nivelul de 20%, acest lucru va anula toate beneficiile obținute până acum. Potrivit lui, modificările fiscale efectuate de Guvernul Filip nu au rezolvat în totalitate problemele agenților economici, dar a pus bazele unei tendințe pozitive pentru ieșirea businessului din economia tenebră. Potrivit lui Veaceslav Valcov, analist economic, în pofida facilităților fiscale care au fost oferite, bugetul nu a avut de suferit pentru că agenții economici din domeniul HoReCa au livrat aceeași sumă de bani.
Amănunte pe IPN!