logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 28 iunie 2019


https://www.ipn.md/index.php/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-28-iunie-7978_1066479.html

Din 1 iulie 2019, termenul în care tatăl copilului nou-născut poate să depună cererea pentru acordarea indemnizaţiei paternale a fost extins până la 12 luni de la naşterea copilului. Pentru a beneficia de indemnizaţie, trebuie să confirme stagiul total de cotizare de cel puţin 3 ani sau cel puţin 9 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei naşterii copilului. De asemenea, trebuie să confirme că a avut un venit asigurat în ultimele 3 luni premergătoare lunii naşterii copilului şi i s-a acordat la toate unităţile în care activează, la cerere, concediu paternal în primele 56 de zile de la data naşterii copilului.

Tot din 1 iulie anul curent, mamele sau tații care după acordarea concediului pentru îngrijirea copilului își reiau activitatea cu program integral sau parțial în câmpul muncii, desfășoară activități în scopul obținerii de venit sau se eliberează înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului, au dreptul la indemnizație lunară pentru creșterea copilului. Modificări în acest sens au fost făcute la Legea privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale.

Fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, nu se va mai întoarce niciodată în politicul moldovenesc. „Nu văd cum. Cine o să-i permită?”, se întreabă comentatorul politic Anatol Țăranu. În altă ordine de idei, el explică de ce în programul Guvernului Sandu lipsește în totalitate chestiunile ce țin de apărare și securitate națională. „Ce înseamnă să pui în programul de guvernare sfera securității? Primul lucru pe care trebuie să îl faci în acest compartiment este să indici riscurile și pericolele pentru Republica Moldova. 10 mii de oameni înarmați din stânga Nistrului care nu se supun niciunui drept internațional – iată pericolul militar. Cum poți să scrii asta în programul de guvernare când ai drept partener de guvernare Partidul Socialiștilor care prin definiție trebuie să promoveze Federația Rusă?”, se întreabă Anatol Țăranu.

Creșterea numărului de persoane arestate la faza de urmărire penală sau care se află deja în arest preventiv îngrijorează Ministerul Justiției din Republica Moldova, care consideră că legile trebuie interpretate și aplicate în sensul respectării drepturilor omului
. orice detenție provizorie trebuie să satisfacă principiul legalității, să nu fie arbitrară, însemnând că nu trebuie să depășească un termen rezonabil  și că autoritățile judiciare competente trebuie să examineze în mod regulat existența motivelor „relevante” și „suficiente” care justifică  privarea de libertate Menținerea persoanei în detenție provizorie trebuie să fie justificată și să se bazeze pe elemente precise și concrete, iar o justificare în baza motivelor generale ori stereotipate este inadmisibilă. Prin urmare, orice motiv invocat pentru justificarea arestului trebuie să fie bazat pe probe.

Ministrul economiei și infrastructurii, Vadim Brînzan, se pronunță împotriva introducerii unui moratoriu în sectorul construcțiilor. Potrivit ministrului, construcțiile au avut un impact semnificativ la creșterea PIB-ului în primele patru luni ale anului curent. Vadim Brînzan se pronunță pentru sancționarea celor care încalcă legea și admit neconformități în construcții. Cu certitudine, e pus pe pauză programul „Drumuri bune”, deoarece pentru implementarea lui se cereau două miliarde de lei, iar acum în buget sunt 950 de milioane, a afirmat ministrul.

Din 1 iulie, prima de bază pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă va avea valoarea de referință de 704 lei, fiind în creștere cu 8%. La încheierea contractului de asigurare, prima se va stabili în funcție de categoria autovehiculului, vechimea în conducere și alți factori, fără sistemul bonus-malus, care va fi aplicat automatizat în funcție de istoricul daunelor pentru fiecare asigurat în parte. noile reguli declanșează procesul propriu-zis de tranziție la regimul liberalizat al tarifelor pentru asigurările obligatorii RCA, potrivit practicilor comunitare aferente domeniului asigurărilor.

„Dacă actuala guvernare nu va impune anumite criterii legate de examene, testări, în cele din urmă, profesioniștii adevărați s-ar putea să nu participe la concurs”, a afirmat expertul constituționalist Teodor Cîrnaț, specificând viitoarea componență a Curții Constituționale va avea o misiune aproape imposibilă de a readuce încrederea în CC după ce poporul a primit „în furci” ultimele decizii ale Înaltei Curți și va pune la îndoială orice decizie. În același subiect, comentatorul politic Corneliu Ciurea susține că Înalta Curte s-a compromis prin deciziile ei, astfel CC în prezent nu mai produce hotărâri irevocabile. „Dacă această Curte va lua decizii care nu vor coincide cu voința majorității politice, cum va reacționa oare societatea? Nu va fi tentată să intre cu bâtele și să-i ia la fugă pe acești judecători? Din această cauză, eu cred că lucrurile sunt foarte grave și nu cred că schimbarea modalității de numire a judecătorilor va salva situația CC”, a afirmat Corneliu Ciurea.

Guvernul Federației Ruse a luat decizia de a prelungi pentru producătorii din Moldova regimul preferențial de export pentru cinci categorii de mărfuri, care a fost în vigoare de la 1 ianuarie până la 1 iulie 2019. Din categoriile de mărfuri care vor putea fi exportate cu scutiri ale taxelor vamale fac parte legumele, merele, perele și gutuile proaspete, caisele, cireșele, vișinele, dar și conservele și vinurile.

Amănunte pe IPN!