Două pietre funerare ale unor polonezi care au trăit pe actualul teritoriu al Republicii Moldova la sfârșitul secolului 19 și începutul secolului 20 și ale căror morminte se află în Cimitirul Romano-Catolic din capitală vor fi renovate. „În tradiția neamului polonez, această legătură cu generațiile care au trecut deja la cele veșnice este deosebit de importantă pentru că, dacă avem grijă de înaintașii noștri, atunci urmașii noștri vor avea grijă de noi”, a declarat ambasadorul polonez la Chișinău Bartlomiej Zdaniuk.
Rusia l-a pus sub învinuirepe pe Vlad Plahotniuc și pe Constantin Țuțu pentru organizarea și conducerea unui grup criminal. Cei doi sunt vizați în 28 de episoade de contrabandă și comerț de substanțe narcotice în proporții deosebit de mari. În cadrul investigațiilor s-a stabilit că fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc, „având posibilitatea de a influența situația politică și organele conducerii de stat, apelând la metode criminale de influență asupra persoanelor care opuneau rezistență, cu scopul îmbogățirii personale, a făcut o înțelegere cu liderii criminalității organizate din Republica Moldova, inclusiv cu cei care ocupă un loc superior în ierarhia criminală”.
Subiectul asigurării energetice a Republicii Moldova a fost discutat în ședința Consiliului Suprem de Securitate. Potrivit președintelui țării, Igor Dodon, membrii CSS au discutat despre achizițiile de energie electrică din afara țării și au solicitat informații suplimentare privind livrările de la Cuciurgan. În cadrul CSS s-a discutat și despre categoriile de mărfuri asupra cărora există suspiciuni de contrabandă de proporții. Este vorba de anabolizante, chihlimbar, țigări și alcool etilic. Procuratura, CNA și SIS vor crea grupuri comune pentru a investiga aceste cazuri. CSS a solicitat informații privind legalitatea construcției Arenei Chișinău și examinarea programului de dobândire a cetățeniei prin investiții. De asemenea, a solicitat de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului informații despre posibilele scheme de reexport prin acordarea certificatelor de origine moldovenească pentru produsele din alte țări.
În timp ce mai multe ONG-uri, și nu numai, au cerut demisia neîntârziată a judecătorilor CC, aceștia au demisionat in corpore. Încetarea mandatului și vacanța funcțiilor de judecători ai Curții Constituționale va fi anunțată autorităților competente să desemneze noii judecători, se menționează într-un comunicat de presă al instituției. Judecătorul Veaceslav Zaporojan va exercita atribuțiile administrative ale președintelui Curții până la alegerea noului președinte.
Procurorii au cerut mandat de arest pe numele lui Ilan Şor, după ce acesta a încălcat restricțiile impuse de către instanța de fond. Însă demersul nu a putut fi examinat la Curtea de Apel Cahul, pe motiv că în instanță nu s-au prezentat nici avocații contractați, nici cei din oficiu. Totodată, a fost aplicat sechestru pe mai multe bunuri ale deputatului, în cadrul unui dosar de fraudă bancară. Sechestrul s-a aplicat pe automobile, terenuri, clădiri, cote sociale în întreprinderi care au fost recunoscute ca „părți și elemente responsabile de faptele incriminate”.
Principalele bariere pentru investiții în Republica Moldova sunt imaginea legată de corupție, lipsa unei justiții corecte și insuficiența resurselor calificate de muncă. De această părere este fostul ministru al economiei Alexandru Muravschi. „Dacă economia tenebră depășește 40% din Produsul Intern Brut, atunci se poate de considerat că statul nu există. Aceasta înseamnă că statul, din punct de vedere economic, nu are pârghii de a influența situația”, spune Alexandru Muravschi. În opinia lui, conducerea țării trebuie să se ocupe de reducerea economiei tenebre, care constituie un procent destul de mare în volumul total al economiei.
„După ce, mai mulți ani, Republica Moldova intrase într-o izolare totală internațională, și nu vorbim numai de deteriorarea relațiilor cu Federația Rusă, noi vorbim că la fel de defectuoasă era și comunicarea cu țările europene”, a declarat deputatul în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova, pledând ca Republica Moldova să fie mai deschisă pentru comunicare cu partenerii externi pentru a stabili relații sănătoase pe diferite domenii.
Experții Institutului Național de Studii în domeniul Mediului din Japonia se află în vizită pentru a estima necesitățile Republicii Moldova vizavi de promovarea transportului eficient, în contextul diminuării emisiilor și a impactului acestora asupra climei și mediului. Dr. Yishinori Kondo a declarat că în Japonia aerul este foarte curat. Iar aceasta se datorează diminuării emisiilor, ca urmare a politicilor realizate de guvernul nipon. Potrivit expertului, calitatea aerului este înregistrată de circa 1000 de stații de monitorizare. Iar din anii ʼ60 ai secolului trecut, au fost adoptate un șir de acte normative, în baza cărora se monitorizează și reglează indicii calității aerului. Delegația din Japonia va formula necesitățile țării pentru promovarea transportului eficient și le vor remite autorităților naționale.
„Rog să fiu informată, cât a costat bugetul plăcerea zilnică a fostului premier, Pavel Filip, de a-i fi livrate buchete de flori vii. Costul unuia se zice că echivala cu salariul lunar al femeii de serviciu”, a declarat deputata Maria Ciobanu. Potrivit regulamentului, în cazul solicitării răspunsului în scris la interpelare, Guvernul urmează să răspundă în cel mult 15 zile.
Amănunte pe IPN!