logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 26 februarie 2019


https://www.ipn.md/index.php/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-26-februarie-2019-7978_1047307.html

Alegerile parlamentare din 24 februarie au fost „competitive și drepturile fundamentale au fost, în general, respectate”. Cu toate acestea, s-au constatat deficiențe pe parcursul campaniei electorale și în ziua alegerilor, în special „acuzații de presiune asupra angajaților publici, indicii puternice de cumpărare a voturilor și utilizarea abuzivă a resurselor administrative”. Sunt concluziile preliminare ale Misiunii OSCE/ODIHR de observare a alegerilor. Și „Uniunea Europeană se angajează să colaboreze cu cei din Republica Moldova, care susțin procesul de reformă care se află în centrul Acordului nostru de Asociere, în special în ceea ce privește combaterea corupției și a intereselor indiferent de afilierea politică, independența sistemului judiciar și de de-politizare a instituțiilor statului”, se menționează într-un comunicat de presă al Delegației UE în Republica Moldova.

Solicitat de IPN, comentatorul politic Ion Tăbârță a declarat că, odată cu prezentarea rezultatelor preliminare ale alegerilor parlamentare şi partajarea mandatelor, se conturează două scenarii de bază. Ambele implică Partidul Democrat care, în opinia sa, într-o formulă sau alta se va afla la guvernare. Primul scenariu, dar care este mai puțin probabil, spune comentatorul, ar fi o coaliție mare între PDM şi Partidul Socialiștilor. Și, crede Ion Tăbârță, aceasta ar fi unica formulă în care democrații ar putea să vină la guvernare. „Dacă înainte de alegeri erau anumite pronosticuri care spuneau că Partidul Socialiștilor va putea să formeze de unul singur Guvernul sau că o să acumuleze un scor destul de mare, care să mai necesite câteva mandate pentru a forma o guvernare, acum este foarte clar că Partidului Socialiștilor de unul singur îi va fi foarte greu. El nu are capacitatea să influențeze alți deputați să iasă din fracțiunile lor. Ei au nevoie tocmai de 16 deputați, de aceea va fi foarte şi foarte complicat. Unica șansă a lor este o coaliție mare cu democrații, ambalată „Pro Moldova” – idealul național şi un fel de echilibristică geopolitică. Posibil cu Partidul Șor, posibil – nu. Aici deja e alt aspect”, spune Ion Tăbârță.

„Ziua alegerilor a fost, în general, calmă, iar elementele procedurale ale procesului au fost desfășurate într-o manieră profesională de birourile electorale ale secțiilor de votare. Observatorii ENEMO au raportat greșeli și ambiguități procedurale sporadice de-a lungul zilei alegerilor, în special datorită ultimelor modificări și proceduri introduse, cum ar fi agitația electorală în ziua alegerilor, utilizarea camerelor de luat vederi și desfășurarea referendumului în aceeași zi cu alegerile. Cele mai multe secții de votare observate nu au fost pe deplin accesibile alegătorilor cu deficiențe de mobilitate”, a spus Șeful Misiunii  internaționale de observare a alegerilor (IEOM) ENEMO Dritan Taulla.

Secțiile de votare nu au fost echipate corespunzător pentru a asigura dreptul persoanelor cu dizabilități de vedere la vot și nici clădirile în care acestea se aflau nu aveau rampe, sau, chiar dacă le aveau, acestea nu corespundeau standardelor recomandate. Unele persoane cu dizabilități nu și-au putut exercita dreptul la vot pentru că nu dețin și nu au deținut niciodată un act de identitate. Sunt constatările observatorilor  Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM), care au observat procesul electoral în nouă centre de plasament temporar al persoanelor cu dizabilități și în spitalele de psihiatrie.

Vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Mihai Popșoi, spune că Blocul ACUM DA PAS va contesta rezultatul alegerilor în instanță, în special în ceea ce ține de alegerile în regiunea transnistreană, care, în opinia lui, a fost o mare fraudă. Politicianul s-a referit la faptul că în unele secții de votare destinate cetățenilor din stânga Nistrului au fost aduși sute de oameni în mod organizat pentru a-și da votul. Potrivit lui, oamenii au văzut cum cetățenii din regiunea transnistreană „au fost aduși la secții ca la abator”.

Coaliția civică pentru Alegeri Libere și Corecte, care a apreciat drept incorecte și parțial libere alegerile din 24 februarie, urmează să vină cu recomandări pentru îmbunătățirea legislației electorale. Coaliția a constatat că în campania electorală pentru parlamentarele din 24 februarie, au fost utilizate resurse administrative și a avut loc coruperea alegătorilor. De asemenea, a fost limitat dreptul la vot și cel de a depune contestații a cetățenilor moldoveni aflați peste hotare. Au fost înregistrate deficiențe și erori în Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA) și listele electorale, iar mass-media a fost controlată politic. Femeile, tinerii, persoanele cu dizabilități și persoanele de etnie romă au fost subreprezentate, iar observatorilor naționali au fost intimidați.

Premierul Pavel Filip anunță pentru azi, 27 februarie, ședința cabinetului de miniștri, după o pauză de două săptămâni înaintea alegerilor parlamentare din 24 februarie. Pe site-ul Guvernului a fost publică ordinea de zi cu peste 30 de chestiuni care vor fi examinate.

Amănunte pe IPN!