logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 25 iunie 2019


https://www.ipn.md/index.php/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-25-iunie-7978_1066401.html

Elevii care la toamnă vor merge în clasa întâi vor primi generații noi de manuale, inclusiv un abecedar interactiv. Manualul poate fi folosit și în calitate de caiet, în care elevii își vor putea face notițe. Manuale noi vor primi în acest an și elevii din clasa a doua. O altă noutate este că modulul „Educație digitală”, introdus în septembrie 2018 pentru clasa I, ca parte a disciplinei „Educație Tehnologică”, va fi predat și în clasa a II-a, la solicitarea părinților. Pentru elevii din clasele I-IX-a manualele sunt acordate gratuit, iar în cazul treptei liceale se achită taxe de închiriere.

Municipalitatea a dat startul lucrărilor de reabilitare a zonei pietonale și iluminare a edificiilor din centrul istoric al capitalei, în perimetrul străzilor Maria Cebotari – Alexei Șciusev – Sfatul Țării – Mihail Kogălniceanu. Conform proiectului, circa 2800 de metri pătrați de trotuare vor fi amenajate în pavaj de granit. Vor fi montați 580 de metri liniari de borduri noi, iar pe întreg perimetrul vor fi instalați 39 de piloni pentru iluminarea zonei pietonale. Totodată,  fațada Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală va fi iluminată decorativ cu 64 de corpuri de iluminat.

La finele celor trei luni prevăzute de Constituție pentru constituirea unei majorități parlamentare și numirea Guvernului nou, în Moldova s-au aflat, concomitent, reprezentanți importanți ai Uniunii Europene, ai Statelor Unite ale Americii și Federației Ruse. Câtă legitate și câtă întâmplare a fost în această prezență masivă a factorului extern, a unor reprezentanți importanți ai Uniunii Europene, ai Statelor Unite ale Americii și Federației Rusecare în ajunul deznodământului alegerilor din 24 februarie și în ce măsură au fost și sunt respectate interesele statului Republica Moldova și ale cetățenilor? Despre aceasta au discutat participanții la dezbaterile publice cu tema: „Transferul pașnic de putere: motive, condiții și consecințe – factorul extern”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

În condițiile când fostul lider al PDM a fost conjugat deturnării a mai mult de 70 de miliarde de unități emise de Fondul federal de rezerve al SUA, comentatorul Corneliu Ciurea, ne/afiliat PDM, a reluat speculațiaVlad Plahotniuc a fost un susținător al agendei politice americane. În realitate, însă, a concluzionat participantul la discuții, acesta a produs doar „anumite supărări și la Washington”.

În cadrul acelorași dezbateri
„Transferul pașnic de putere: motive, condiții și consecințe – factorul extern”, expertul Igor Boțan a spus că interesele și abordările europenilor, americanilor și rușilor au coincis în ce privește transferul de putere de la Chișinău. „Am văzut foarte decentă atitudinea americanilor: politicienii au nevoie de timp pentru a soluționa anumite probleme. Și a fost spus foarte decent de reprezentantul Statelor Unite. Într-adevăr, cu ce ocazie, Curtea Constituțională, care este obligată să ne ajute la depășirea unor conflicte, dimpotrivă, o stare de incertitudine vrea să ne-o extindă încă o jumătate de an: după trei luni de zile intrăm în alegeri anticipate și se întinde alte trei luni de zile”, a conchis Igor Boțan. „Dialogul dintre domnul Plahotniuc și domnul Kozak, eu îl văd ca dialogul dintre doi cetățeni ai Federației Ruse. Ei discută pe marginea rezolvării unor probleme de securitate a Republicii Moldova – federalizare, finanțări de partide. Eu, ca cetățean al Republicii Moldova, mă întreb dacă Rusia este în drept să facă acest lucru?”, a spus Igor Boțan.

Comentatatorul politic Ion Tăbîrță a opinat în cadrul dezbaterilor publice la IPN toate programele pe care le-a inițiat PDM în ultimul an și indemnizațiile acordate, au generat rezultatele electorale, în special în localitățile rurale, mai sărace. „Totuși, s-a produs acest compromis al actorilor geopolitici. Am văzut Federația Rusă că s-a implicat destul de activ prin persoana domnului Kozak. Am avut niște mesaje directe - și aici am avut un aspect nou din partea Federației Ruse. Rusia, care tot timpul era privită ca ceva antidemocratic, acum a apărut în rol de factor care contribuie la democratizarea Republicii Moldova prin deturnarea acestui regim oligarhic. UE tot a venit cu un mesaj clar practic din start. Și am avut această pauză din partea SUA, dar până la urmă a fost acea dezlegare de situație prin convorbirea Ambasadorului SUA Dereck J. Hogan cu Vladimir Plahotniuc, iar Curtea Constituțională, care anterior a emis niște decizii privind dizolvarea Parlamentului, a recunoscut drept legale Parlamentul și Guvernul nou numit”, menționează comentatorul.

Premierul Maia Sandu a solicitat membrilor Consiliului Superior al Magistraturii să înceapă „adevărata curățare a sistemului judecătoresc”. În debutul ședinței CSM, premierul le-a spus magistraților ca judecătorii care au luat decizii ilegale trebuie să plece, iar cei care sunt onești – să fie promovați în funcție. Maia Sandu a menționat că CSM se face vinovat de faptul că astăzi în sistemul judecătoresc sunt magistrați corupți, oameni care activează în interesul unui clan politic sau al unui clan economic, care au arătat lipsă de respect față de lege timp de mai mulți ani. „Astăzi le-am spus foarte clar că politicul este de partea reformelor în justiție, nu au niciun motiv să spună că nu au condiții pentru reformă. Noi așteptăm ca ei să înceapă curățarea sistemului judecătoresc”, a spus Maia Sandu.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) solicită demisia judecătorului Curții Constituționale Corneliu Gurin. (În Avizul Comisiei de la Veneția se menționează că în Republica Moldova nu au existat condiții de dizolvare a Parlamentului, iar majoritatea parlamentară formată din PSRM și ACUM a acționat în limitele Constituției atunci când a instalat noul guvern condus de Maia Sandu. Comisia de la Veneția consideră „fără precedent” felul în care instanța constituțională de la Chișinău a calculat când expiră termenul de trei luni oferit pentru învestirea noului guvern, după care intervin circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului).

Ministrul sănătății, muncii și protecției sociale, Ala Nemerenco, anunță că este oprită campania „Un doctor pentru tine”. Pe Facebook, ministra a scris că „în loc să fie construit un sistem puternic de sănătate pentru toți cetățenii săi, ministerul de resort s-a jucat de-a „Un doctor pentru tine”, în timp ce banii grei din sănătate erau direcționați spre alte buzunare”.

Directorul adjunct al Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Esaulenco, a fost confirmat de Parlament în funcția de director al instituției, pentru un mandat de 5 ani. La propunerea noului director, Artur Gumeniuc, consilier prezidențial în domeniul apărării și securității naționale, a fost numit director adjunct al instituției. În aceeași ședință a Parlamentului, deputații au votat în lectura a doua schimbarea modului de numire și demitere a directorului SIS. Acesta va fi numit de șeful statului și confirmat de Parlament.

Amănunte pe IPN