logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 24 septembrie 2019


https://www.ipn.md/index.php/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-24-septembrie-7978_1068347.html

Consiliul Superior al Magistraturii a respins pe 24 septembrie demersul unui grup de judecători cu privire la convocarea ședinței extraordinare a Adunării Generale a Judecătorilor. Președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, a ținut să precizeze că „un grup de judecători, în spatele căruia se află un grup din umbră, a organizat toate acestea ți au inițiat această cerere în adresa Consiliului Superior al Magistraturii pentru a fi convocată ședința extraordinară a Adunării Judecătorilor cu ordinea de zi – revocarea membrilor Consiliului”, a declarat Nina Cernat, membră a CSM. În opinia sa, acțiunea urmărește scopul de a bloca activitatea Consiliului, iar în locul actualilor membri să fie aduse persoane care să „slujească acestui grup de persoane care se află în umbră”.

Consiliul Suprem al Magistraturii a admis ridicarea imunității de judecător președintelui Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, la solicitarea procurorului general interimar. Într-un comunicat de presă al Procuraturii Anticorupție se menționează că temei pentru urmărirea penală a servit sesizarea Serviciului de Informații și Securitate, care a analizat proprietățile dobândite de membrii familiei Druță în perioada 2016-2019, dat fiind că a fost constatată o discrepanță esențială între acestea și veniturile declarate.

Polițiștilor de frontieră care nu se conformau indicațiilor de a facilita anumite activități de contrabandă li se intentau dosare penale. A declarat șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi. „Pe la nord se trecea spirt, țigarete, chihlimbar. La sud – spirt, țigarete, alcool. Aeroportul avea domeniul lui – aur, chihlimbar, anabolizante și asta nu se făcea așa simplu. Totul era coordonat de la un centru. Doar unele  companii vindeau spirt anumitor cercuri de persoane. Numai de la aceleași companii se procurau țigarete”, a menționat Rosian Vasiloi.

Expertul în politici publice Ștefan Gligor spune că în primele 100 de zile ale actualei guvernări s-a reușit crearea unei coaliții improbabile și acesta este un succes mare. În opinia lui, societatea astăzi este mai liberă, însă nu s-a reușit, de exemplu, reforma justiției. Comentatorul politic Alexandru Petcov susține că în primele 100 de zile de guvernare nu prea a văzut salturi economice. Deputatul democrat Nicolae Ciubuc consideră că un succes al actualei guvernări este faptul că își recunoaște eșecurile. Igor Grosu, președintele fracțiunii PAS, blocul ACUM, menționează că viteza cu care se schimbă lucrurile nu poate să-i mulțumească pe toți. Ceea ce i-a reușit cu certitudine actualei guvernări, spune Igor Grosu, a fost restabilirea relațiilor bune cu partenerii externi.

În cadrul unui raport prezentat pe 24 septembrie, premierul Maia Sandu consideră că inițierea reformei justiției și readucerea încrederii partenerilor străini în Republica Moldova se numără printre principalele realizări ale Guvernului în 100 de zile de la învestire. Premierul a menționat crearea unui Consiliu de coordonare a politicilor anticorupție, au fost descoperite mai multe scheme de corupție la întreprinderile de stat. Este vorba despre „schemele PD-ului la Aeroport, Air Moldova, Modtelecom, Metalferos, Arena Chișinău”. Au fost oprite privatizări frauduloase și stopate procese de achiziții publice dubioase. Au fost eliberați din funcții funcționarii implicați în abuzuri. „Cea mai mare realizare este că Plahotniuc și Șor, și alți hoți ca ei nu mai sunt la putere, nu mai inventează noi scheme prin care să ne fure banii. Tot mai multe din crimele lor ies la iveală”, a declarat prim-ministrul. În acest răstimp, s-au făcut corectări la programele de finanțare „care erau alocate pe criterii politice în trecut” și s-au găsit resurse pentru a plăti salariile conform noile prevederi ale legii salarizării.

R
ăspunzând la întrebările jurnaliștilor, după prezentarea raportului de 100 de zile de activitate a Guvernului, Maia Sandu a notat că în situația în care președintele Igor Dodon va face declarații care nu reflectă poziția Guvernului și a Blocului ACUM, de la tribuna ONU, ne vom disocia clar de aceste declarații, inclusiv pe partea ce ține de retragerea munițiilor și armatei din Regiunea transnistreană”. În altă ordine de idei, Maia Sandu a declarat că se resimte multă rezistență în procesul de reformare a justiției. Rezistența vine inclusiv din sistem, dar și din partea persoanelor politice; posibilitatea ajungerii Aeroportului Internațional Chișinău și a Portului Giurgiulești pe mâna investitorilor ruși nu poate fi discutată atât timp cât are loc desfacerea contractului de concesionare a Aeroportului și atât timp cât nu sunt clarificate lucrurile; că nu știe care a fost motivul încetării urmăririi penale pornite în baza înregistrărilor video unde apare Vladimir Plahotniuc și Igor Dodon. Comentând raportul alternativ privind 100 de zile a Guvernului Sandu, prezentat de Pavel Filip, luni, 23 septembrie, Maia Sandu a spus că „Pavel Filip deplânge schemele de corupție din care s-au înfruptat toți membrii PD, sistemul mafiot din PD”. Potrivit ei, „dacă Procuratura ar funcționa pe deplin, el ar trebui să plătească de rând cu colegii lui pentru acele scheme, privatizări ilicite, scheme de corupție și licitații abuzive, nu să le deplângă la televizor”.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene se declară nedumerit și indignat de discursul lui Leonid Manakov, rostit la ședința în plen din 23 septembrie curent a celei de-a 42-a sesiuni a Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU. Prin acest discurs, „în numele poporului transnistrean și la indicația conducerii Transnistriei”, reprezentantul oficial al regiunii transnistrene la Moscova, „cheamă direct comunitatea internațională să recunoască independența Transnistriei în calitate de subiect de drept internațional”. MAEIE a făcut un demers către conducerea Federației Ruse privind sistarea activității „Fundației pentru dezvoltarea relațiilor sociale și culturale „Transnistria””, deschise la Moscova la începutul acestui an.

Președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, susține că, din 2015 și până în prezent, compania „General Media Group” SRL, care deține licențele de emisie ale posturilor Prime TV și Publica TV, a obținut de la diferite persoane juridice și fizice, mijloace financiare semnificative. „Primul finanțator este, desigur, patronul, Vladimir Plahotniuc, care a vărsat în contul companiei 43 de milioane 358 mii de lei, contribuție la capitalul social și 48 de milioane 607 mii de lei, sub formă de împrumut”, scrie pe FB parlamentarul. (Recent, într-o declarație a „General Media Group CORP SRL” se menționează că „toate operațiunile companiei sunt transparente, realizate doar cu respectarea legilor și normelor în vigoare, iar aceste lucruri pot fi verificate și dovedite oricând de către orice autoritate de control a statului”).

Amănunte pe IPN!