logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 24 octombrie 2018


https://www.ipn.md/index.php/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-24-octombrie-2018-7978_1044905.html

Peste 30 de mii de cetățeni scandează într-un glas: „Hoții la pușcărie! Întoarceți miliardul!” și au semnat petiția Mișcării de Rezistență ACUM adresată instituțiilor europene, prin care se cere investigarea și urmărirea penală a cetățenilor Republicii Moldova care se fac vinovați de spălări de bani și au fost implicați în furtul miliardului. Inițiatorii își propun să colecteze în total 50 de mii de semnături.

Mișcarea de Rezistență ACUM a decis să înainteze petiția „reieșind din faptul că, din momentul descoperirii fraudei bancare în valoare de un miliard de dolari (12% din PIB), autoritățile Republicii Moldova nu au recuperat niciun leu, ci dimpotrivă au protejat și protejează în continuare persoanele implicate în acest furt”.

Iar partidele politice o fac „pe prostu” și dau rapoarte de ochii lumii la Comisia Electorală Centrală (CEC), concluzionează Asociația Promo-LEX, dar și modelul de raportare financiară propus de CEC nu oferă accesul deplin la informațiile financiare ale formațiunilor politice. Lipsa unor categorii de cheltuieli, dar și lipsa în raportare a unor rubrici le permit raportorilor să generalizeze datele, minimizând transparența cheltuielilor pe categorii. De asemenea, CEC tinde să trateze selectiv partidele politice în cazul întârzierii prezentărilor rapoartelor, avantajând partidele de la guvernare și defavorizând partidele extraparlamentare.

Cel puțin patru partide (Partidul Politic Șor, Partidul Democrat, Partidul Politic Partidul Nostru și Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr) au omis raportarea cheltuielilor în prima jumătate a acestui an în cuantum de aproximativ nouă milioane de lei pentru organizarea evenimentelor. PDM, PSRM și Partidul „Șor” au utilizat instrumentarul transferului de imagine în activitățile promoționale din partea fundațiilor caritabile ori a SRL-urilor care conțin în denumirile lor nume de politicieni sau sunt asociate acestora. În numele lor au fost desfășurate cel puțin 95 de acte de caritate, cheltuielile fiind estimate la 2,4 milioane de lei, pe care partidele politice nu le-a raportat la CEC, dar au cules dividende de pe urma lor. Promo-LEX consideră necesară reglementarea activității fundațiilor din perspectiva implicării acestora în activități cu tentă politică și transfer de imagine în favoarea partidelor politice sau membrilor acestora.

Sancțiuni contravenționale pentru prezentarea rapoartelor incomplete riscă Partidul „Patrioții Moldovei”, Partidului Politic „Patria” și Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. Codul Contravențional prevede în acest caz amenzi între 9000 şi 15000 de lei.

Partidul Politic „Democrația acasă”, Partidul Politic „Noua Opțiune Istorică”, Partidul Politic pentru Unirea Moldovei, Partidul Republican din Moldova și Partidul Politic „Renaștere” nu au prezentat deocamdată rapoartele financiare semestriale.

Iar partidelor politice „Democrația Acasă” și Uniunea Centristă din Moldova li s-a cerut să prezinte, în termen de două săptămîni, informația lunară corectată privind cheltuielile partidului din subvențiile de la bugetul de stat.

La nemți, lucrurile astea nu trec și e plăcut că volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republica Federală Germană, în perioada ianuarie-august, a depășit suma de 460 de milioane de dolari. Cifra este cu 36,54% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut. După valoarea volumului schimburilor comerciale, Germania se situează pe locul patru printre principalii parteneri comerciali mondiali ai Moldovei, cu o pondere de 8,49% în comerțul moldovenesc.

Deși nu are nici brumă de experiență în a gestiona migrația ca fenomen (scandalul cu turcii de la liceul „Orizont” este relevant), Republica Moldova ar putea fi inclusă pe lista statelor candidate pentru găzduirea, în anul 2020, a Forumului Global pentru Migrație și Dezvoltare, unul dintre evenimentele mondiale ce abordează problemele migrației. Posibilitatea aplicării a fost subliniată de către noul șef al Misiunii OIM în Republica Moldova, Lars Johann Lonnback, în cadrul unei întrevederi cu Lilia Palii, secretarul general al Guvernului...

Nitam-nisam, Republica Republica Moldova poate fi un exemplu pentru multe țări în domeniul achizițiilor publice. Declarația a fost făcută de către directorul general adjunct al Organizației Mondiale a Comerțului, Allan Wolff, în cadrul unei conferințe de presă, susținută în contextul unui atelier de lucru regional dedicat achizițiilor publice.

Oficialul a avut în vedere experiența de... o săptămână, numărând din 17 octombrie 2018, de implementare a sistemului informațional automatizat MTender în toate instituțiile publice ale Republicii Moldova. Remember scandalul cu furnizorii de produse alterate în școlile și grădinițele din Chișinău!

Dreptatea e la fundul mării, dar și de acolo poate fi scoasă. După șase ani de la Hotărârea Catan și alții, prin care Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că Rusia a violat dreptul la educația elevilor din școlile cu studierea în limba română din regiunea transnistreană. Pe 23 octombrie, CEDO a pronunțat o hotărâre, prin care recunoaște că Rusia a încălcat dreptul la educația elevilor de la internatul din Tighina și a obligat-o să plătească 64 de mii de euro.

Amănunte pe IPN!