Premierul Pavel Filip a vizitat localitățile Donici, Camenca și Sămănanca, din Orhei, anunțând locuitorii că un milion de lei vor fi alocați de către Guvern pentru recuperarea prejudiciilor aduse de ploi. „Sunt pregătite toate actele și la următoarea ședință de Guvern vom aproba alocarea ajutoarelor pentru localitățile afectate”, a spus Pavel Filip.
Reprezentanții Blocului ACUM au organizat o acțiune de protest în fața Guvernului împotriva majorării prețurilor la carburanți, dar și la produsele de primă necesitate. Manifestanții au cerut autorităților să lupte cu interesele de cartel în domeniul carburanților, dar și să susțină producătorii locali de cartofi. „Noi le cerem celor din această clădire, clădirea Guvernului, chiar dacă nu ar trebui să mai fie aici, pentru că nu i-au votat cetățenii, dar e responsabilitatea lor în continuare să promoveze politici corecte și transparente. Noi cerem de la toate instituțiile statului – de la Consiliul Concurenții, de la ANRE, de la alte instituții vizate – să urmărească că toate procesele de schimbare a prețurilor se fac conform legii și se fac în mod transparent, a menționat lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu.
Investigația inițiată de către Consiliul Concurenții ca urmare a majorării prețurilor la carburanți este în plină desfășurare și poate să dureze chiar și mai bine de o lună. Solicitată de IPN, Cristina Zara, șefa adjunctă a Direcției politici, protocol și relații externe, a declarat că acțiunile dispuse nu pot fi făcute publice ca să nu prejudicieze investigația.
Importatorii de petrol menționează că, dacă în luna martie o tonă de benzină la modificarea anterioara a prețului costa 608 dolari/tona, la mijlocul lunii mai pentru o tonă de benzină se plătește deja 682 dolari/tona, o creștere de 12,2%. La fel, și în cazul motorinei, prețul căreia a crescut de la 605 dolari/tonă în luna martie la 659 dolari/tonă în luna mai, o creștere de 8,9%. Potrivit importatorilor, și cotațiile valutei naționale au influențat prețul la pompă.
Fostul primar al orașului Tiraspol, Andrei Bezbabcenko, a fost găsit fără suflare într-o localitate din regiunea Odesa, Ucraina. Potrivit presei ucrainene, acesta a fost depistat cu semne de moarte violentă și cu mâinile legate. Pe 28 septembrie 2016, Andrei Bezbabcenko a dimisionat și s-a implicat în campania electorală a așa-zisului lider al regiunii transnistrene de atunci, Evgheni Șevciuk. După înfrângerea ultimului, Bezbabcenko ar fi fugit în Ucraina.
Copreședinta blocului ACUM, Maia Sandu, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, declară că blocul este gata să semneze un angajament public că după votarea legilor din pachetul antioligarhic face un pas înapoi prin demisia președintelui Parlamentului, dacă acesta ar fi votat de socialiști. „În situația în care oamenii se pare că au decis deja să meargă în anticipate, nu înțeleg de ce nu vin să voteze 2-3 legi care ar face alegerile anticipate mult mai corecte. Dacă nu se dorește să se meargă la alegeri anticipate, noi oferim soluția unui guvern minoritar”, a notat Maia Sandu.( Reprezentanții Blocului ACUM propus convocarea pentru marți, 21 mai, a unei sesiuni speciale a Parlamentului la care urma să fie aleasă conducerea Parlamentului și să fie votat pachetul de legi „antioligarhice”.. La sesiune s-au prezentat doar deputații ACUM, iar liderii blocului au declarat că PDM, PSRM și Partidul „Șor” ar trebui să-și asume public paralizarea activității Parlamentului.)
Fostul deputat comunist Oleg Reidman spune că prima ședință a Parlamentului este convocată de șeful statului și se întreabă ce îl împiedică acum pe Igor Dodon să convoace ședința legislativului. „Cine știe că nu există o majoritate parlamentară? Să convoace Parlamentului ca acesta să adopte hotărârile necesare, să propună legislativului agenda zilei. Dacă nu există o majoritate parlamentară, asta ce înseamnă? Că nu există un speaker? Dar președintele Parlamentului cine este? Este doar deputatul-șef, el nu este stăpânul Parlamentului, el conduce ședința”, spune comunistul.
700 de persoane vor primi locuințe sociale până la sfârșit de an. Apartamentele sociale au fost construite în cadrul fazei a II-a a proiectului de construcție a locuințelor pentru păturile social vulnerabile din Republica Moldova, susținut financiar de către Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei cu un împrumut total de circa 13,4 milioane de euro. Per total în cadrul proiectului, circa 2400 de persoane cu venituri mic vor fi asigurate cu aproximativ 680 de locuințe sociale.
Mâine, ultimele lecții pentru elevii claselor absolvente, a IX-a și a XII-a. Clasele a IX-a vor avea examene în perioada 3-14 iunie, iar sesiunea de bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a va avea loc în perioada 4-21 iunie 2019. Pentru ceilalți elevi, vacanța de vară începe pe 1 iunie și va dura până pe 31 august, în total 92 de zile.
Amănunte pe IPN!