logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 22 martie 2019


https://www.ipn.md/index.php/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-22-martie-2019-7978_1047784.html

Dacă la guvernare nu vor participa socialiștii, vor fi probleme cu tariful la gaz și exporturile în Rusia, a declarat președintele Igor Dodon la postul NTV Moldova. Potrivit lui, la momentul actual există multe subiecte în discuție cu Federația Rusă. Dintre acestea – exporturile, tariful la gaz, migranții moldoveni aflați pe teritoriul Rusiei. Șeful statului a amintit că până la 1 iulie este în vigoare o înțelegere cu autoritățile ruse privind exporturile fără taxe a cinci categorii de produse. „Dacă nu va fi un Guvern, o majoritate parlamentară unde vor participa socialiștii, atunci credeți-mă că noi vom avea probleme cu aceste lucruri”, a mai adăugat președintele.

România este principalul partener comercial al Republicii Moldova , iar schimburile comerciale dintre România și Republica Moldova, anul trecut, au atins un vârf istoric, Aceste schimburi au depășit un miliard de dolari americani. Declarația a fost făcută de ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, la emisiunea „Țara” de la postul de televiziune Vocea Basarabiei TV. În ceea ce privește rezultatele alegerilor parlamentare din 24 februarie, Daniel Ioniță spune că partenerii internaționali sunt într-o perioadă de așteptare strategică. Poziția României rămâne aceeași: susține parcursul european de dezvoltare a Republicii Moldova, consideră că Republica Moldova trebuie să avanseze pe drumul său către UE prin promovarea în continuare a reformelor atât de necesare și atât de așteptate de cetățenii Republicii Moldova. „Și sunt convins că atât timp cât Republica Moldova va rămâne orientată cu fața către Vest, România nu are motive să-și schimbe aceste abordări”, a notat oficialul român.

Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău Peter Michalko a declarat la emisiunea „Moldova în direct” de la postul public Moldova 1 că „nu suntem noi implicați și nu suntem noi participanți la acest proces care trebuie să ducă la formarea Guvernului nou. Este în mâinile forțelor politice din Moldova, iar, în ceea ce privește UE, noi nu avem preferințe bazate pe persoane sau forțe politice concrete. Relațiile noastre cu Republica Moldova sunt construite pe dialogul nostru cu autoritățile, care se bazează pe alegeri și cu un Guvern care este rezultat al scrutinului, precum și pe agenda pe care o avem împreună cu Republica Moldova în cadrul care este bazat pe Acordul de Asociere”.

Iuliana Cantaragiu, expert proiecte la asociația Obștească „Centrul Național de Mediu”, spune că că de la independență în țară au existat circa 350 de stații de epurare, acum au rămas doar șapte stații de epurare care epurează apa la nivel normativ. Iuliana Cantaraiu susține că autoritățile trebuie să pună problema cap de listă pe agenda lor de guvernare. „Așteptăm să se formeze noul Guvern care să-și asume niște responsabilități și asta ar trebui să fie una dintre responsabilitățile obligatorii”. Potrivit expertei, și deșeurile sunt o importantă sursă de poluare a mediului, alături de secarea lacurilor. Acestea seacă pentru că agenții economici deținători de lacuri artificiale nu le întrețin și acestea se înnămolesc. De asemenea, majoritatea agenților economici nu vor să respecte un debit salubru pentru ca râul să existe, spune experta. Printre râurile care s-au transformat în pâraie sunt râurile Bâc, Răut, Ichel etc. Actualmente, în țară sunt mai mult de 4 mii de lacuri și iazuri.

Directorul financiar al rețelei de licee „Orizont”, expulzat la începutul lunii septembrie a anului trecut din Moldova, a fost condamnat în Turcia la nouă ani de închisoare. Aceasta este a treia condamnare în rândul celor șapte cetățeni turci expulzați, după ce, săptămâna trecută, doi profesori din acest liceu au fost condamnați la șase și, respectiv, nouă ani de închisoare. Hasan Barış, directorul Filialei Durlești a Liceului „Orizont”, a menționat că săptămâna viitoare urmează să aibă loc ședința de judecată în cazul directorului general adjunct. În luna aprilie își va afla sentința fostul director al filialei Ceadâr-Lunga, iar în luna mai ceilalți doi cetățeni turci expulzați.

O echipă de experți ai Fondului Monetar Internațional, condusă de către Ruben Atoyan, va efectua o vizită de lucru în Republica Moldova în perioada 25-29 martie. Scopul misiunii este de a actualiza informația privind evoluțiile economice recente și a discuta politicile promovate de autorități pentru menținerea stabilității macroeconomice și bugetar-fiscale.

În luna aprilie, în Republica Moldova va sosi un grup de oameni de afaceri americani. În cadrul vizitei, aceștia vor analiza platformele investiționale oferite de Republica Moldova. Ambasadorul Statelor Unite ale Americii a reiterat suportul țării sale pentru modernizarea economiei Republicii Moldova. „Suntem deschiși spre colaborare și schimb de experiență cu partenerii din Republica Moldova. Noi avem obiective și scopuri bine determinate în ceea ce privește dezvoltarea antreprenorialului. Ar fi o bună oportunitate să colaborăm cu Republica Moldova pentru a împărtăși din experiența și practicile de succes ale companiilor americane”, a declarat Dereck J. Hogan.

Toată informația necesară unui agent economic implicat în activitatea comercială externă va fi disponibilă pe o singură platformă. Serviciul Vamal va lansa Portalul Informațional Comercial, îndeplinind astfel una dintre condițiile Acordului OMC de Facilitare a Comerțului, dar și a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. Potrivit caietului de sarcini, portalul ar urma să integreze date juridice, economice, statistice și organizatorice privind operațiunile de export, import și tranzit, precum și alte informații relevante activității economice externe. Pe portal utilizatorii vor putea găsi informații privind regimurile și destinațiile vamale, declararea mărfurilor, clasificarea și originea acestora, contingente, acte permisive, taxele pentru toate categoriile de mărfuri etc.

Șase containere mobile achiziționate prin Programul EXBS al Departamentului de Stat al SUA au fost donate Poliției de Frontieră, fiind necesare pentru asigurarea condițiilor de muncă favorabile. Prezent la evenimentul de transmitere a donației, ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck Hogan, a spus că aceste containere vor permite poliției de frontieră să creeze infrastructura necesară pentru ca aceasta să-și extindă cu succes cooperarea cu colegii ucraineni.

Marșul pentru viață 2019 – „Unic din prima secundă” are loc sâmbătă, 23 martie, la Chișinău concomitent cu 370 de localități din țară. La Chișinău, participanții se vor aduna la ora 12.00 la Spitalul Clinic municipal nr. 1, iar la 12.30 vor porni în marș spre Piața Marii Adunări Naționale. La finalul acțiunii, în PMAN, în jurul orei 13.00, va fi organizat un concert caritabil „Live for Life”, cu acces liber.

Radu Albot, numărul 46 mondial, îl va întâlni pe elvețianul Roger Federer, în turul doi la turneul ATP Masters 1000 de la Miami. Asta după ce a trecut de australianul Matthew Ebden, locul 50 mondial, scor 6-0, 3-2. Ebden s-a retras în setul doi din cauza accidentării.

Amănunte pe IPN!