logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 22 iulie 2019


https://www.ipn.md/index.php/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-22-iulie-7978_1066971.html

Fostul judecător la CEDO Stanislav Pavlovschi susține că în justiție acum primul pas ar trebui să fie modificarea prevederilor Codului de procedură penală, care reglementează revizuirea dosarelor, revizuirea soluțiilor definitive prin adăugarea unui singur element nou - încălcarea dreptului la proces judiciar echitabil și caracterul captiv al statului. În general, acum problema cea mai mare este prioritizarea acțiunilor, determinarea care acțiuni sunt importante și trebuie făcute acum și aici. „Eu înțeleg, interzicerea pungilor din plastic este o problemă importantă pentru Moldova, dar ea nu este prioritară chiar acum. Acum prioritar este Procuratura Generală, acum este furtul miliardului, acum este mafiotizarea sistemului, scoaterea întregului sistem din mâinile mafiei. Poporul se simte insultat, eu am în vedere de puterea precedentă. Poporul se simte scuipat în față și poporul așteaptă dreptate de la guvernarea care a venit în Moldova”, a adăugat fostul judecător la CEDO.

Publicistul Veaceslav Craciun din Comrat scrie de la inaugurarea Irinei Vlahpentru întâia dată după mulți ani, susținerea conducătorilor Moldovei exprimată bașkanului reales și întregii Găgăuzii a avut un caracter atât de consolidat, având în vedere prezența tuturor primelor fețe din stat – președintelui Igor Dodon, speakerului Zinaida Graceanîi, dar și a prim-ministrului Maia Sandu, care a accentuat: „Avem scopuri comune. Noi toți suntem Moldova. E timpul să încetăm polemica în chestiuni care nu se referă direct la interesele cetățenilor și să ne apucăm de ceea ce merită. Trebuie să determinăm competențele în chestiuni de instruire, cultură, sănătate, asigurare socială și alte domenii de funcționare a autonomiei”. Autorul mai notează că tema încrederii față de găgăuzi a trecut fir roșu prin luările de cuvânt ale tuturor primelor persoane din Moldova, iar sinceritatea înaltelor speech-iuri va putea fi testată chiar în timpul apropiat, când Parlamentul țării va începe examinarea proiectele de legi, elaborate de Grupul de lucru privind Găgăuzia, iar Guvernul va avea o ședință în deplasare în autonomie.  

Cetățenii își doresc pedepsirea corupților, a specificat Maia Sandu în deschiderea mesei rotunde cu tema „Prioritățile Guvernului în domeniul justiției și anticorupție”. La eveniment au fost inițiate primele consultări interne între Guvern și societatea civilă cu privire la asigurarea independenței justiției. „O prioritate urgentă a noului Guvern este reforma justiției, așa încât să fie eliminat controlul politic asupra sistemului judecătoresc, procurorii să înceteze să îndeplinească comenzi politice, iar judecătorii să lucreze în interes național și să protejeze cetățenii cinstiți. Din cauza lipsei unei justiții independente din ultimii ani, cetățenii au pierdut încrederea în stat”, a declarat premierul în ședința de consultări.

Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață consideră că o parte din sistem luptă cu CSM. Unii sunt vizați, unii apropiați de cei vizați, se manipulează cu opinia publică. Ce vor? De exemplu, mie un judecător mi-a spus ideea că ar fi bine să convocăm o adunare (n.r. adunare generală a magistraților) acum și să discutăm cu ușile închise ce se întâmplă. Eu am spus că sunt de acord să organizăm o adunare, dar cu ușile deschise”, a afirmat Dorel Musteață. De asemenea, președintele interimar al CSM spune că este liber în acțiuni și nu este influențat de nimeni în luarea deciziilor. „Nu sunt legat de mâini și nici nu am fost niciodată. Întotdeauna am votat așa cum am considerat că este legal și corect”, a declarat Dorel Musteață.

Fostul Partid Politic Mișcarea Acțiunea Europeană a devenit Partidul Politic Uniunea Salvați Basarabia (USB), iar lider al formațiunii a devenit fostul liberal, Valeriu Munteanu. Alexandru Bostan, membru al noului partid, a declarat că, „Uniune înseamnă că trebuie de adus alături pe toți cei care cred că Basarabia este România. Salvarea înseamnă că trebuie să tragem un semnal de alarmă că suntem într-un moment în care se pune la îndoială dăinuirea noastră românească și europeană. Soluția noastră este una singură – descătușarea energiilor tinere și vii, care mai poate scoate Basarabia din marasm și irelevanță”,a spus Alexandru Bostan.

A avut loc lansarea încă a unui partid politic, intitulat „Apel”, de orientare pro-europeană, plasat pe centru-stânga a eșichierului politic. Tatiana Dabija, secretar al partidului „Apel”, a afirmat că s-a înscris în partid pentru că, prin prisma meseriei sale de jurist, a observat că de multe ori că drepturile cetățeanului sunt lezate. „Partidul vrea să unească în rândurile sale juriști calificați, constituționaliști. Noi invităm toată lumea să devină membri ai acestui partid, ca să poată exista o schimbare în mod direct”, a spus Tatiana Dabija.

La IPN au avut loc dezbaterile publice „Dezoligarhizarea” și „Decapturarea” statului: limitele legalității”, ediția a 113-a, din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel. Din participanți, Vladimir Bolea, deputat din Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate, Blocul ACUM, a menționat: „Dacă se spune că Partidul Democrat la un moment dat a luat toată puterea, aceasta nu demonstrează că, până la ei, Republica Moldova era un stat liber, frumos și lumea era fericită. În acest context, consider că trebuie să se vorbească despre perspectivele de dezvoltare a Republicii Moldova și nicidecum despre revenire. Instituțiile statului funcționau în interesul unui grup, deloc în interesul oamenilor. Sistemul judiciar a fost îngenuncheat înainte de 2015, judecătorii sunt percepuți de la început ca fiind foarte corupți. Cred că de abia acum începem construcția Republicii Moldova și credem că trebuie să se implice toate partidele politice, pentru ca reformele să fie duse la capăt. Moldova este o structură nefuncțională la etapa actuală și urmează foarte mult de lucrat ca ea să devină funcțională”, a declarat Vladimir Bolea.

În cadrul acelorași dezbateri, deputatul democrat Sergiu Sîrbu a opinatnoua guvernare trebuie să iasă din euforia accederii la putere și să treacă la treabă. Deputatul PDM a făcut un îndemn către societate, pentru ca aceasta să fie activă „ca să fie respectat statul de drept, prezumția de nevinovăție și principiul supremației legii în Republica Moldova”. Mai mult, avut o adresare către funcționarii publici, către demnitari, judecători și procurori. „Nu executați decizii ilegale, nu acceptați intimidări ce țin de demisii din funcții. Dacă nu ați încălcat legea, nimeni nu poate să vă dea afară. Către procurori și judecători, un mesaj care îl repet, respectați exclusiv doar Constituția Republicii Moldova și legea, nu permiteți politicului să se substituie puterii judecătorești”, a spus Sergiu Sârbu.

Prim-ministrul Maia Sandu a venit cu un mesaj de felicitare după scrutinul parlamentar anticipat din Ucraina. Partidul „Слуга народa” (Slujitorul Poporului), care îl susține pe președintele Volodimir Zelenski, a obținut peste 42% din sufragii. La închiderea secțiilor de votare, 49,84% din alegători și-au exercitat dreptul la vot.

Amănunte pe IPN!