logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 21 martie 2019


https://www.ipn.md/index.php/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-21-martie-2019-7978_1047759.html

Partidul Politic Șor, care a obținut în urma alegerilor parlamentare șapte mandate de deputat, îl propune pe liderul formațiunii, Ilan Șor, pentru funcția de președinte al Parlamentului.  Declarațiile au fost făcute în cadrul unui briefing de presă, de către vicepreședinta partidului, deputata Marina Tauber, până la ședința de constituire a Parlamentului. Reprezentanții Partidului Șor nu au răspuns la întrebările jurnaliștilor.

Ceea ce va urma depinde totalmente de clasa politică și de deputații nou aleși, iar toate acțiunile socio-economice, politice, geopolitice trebuie să aibă ca obiectiv major readucerea încrederii cetățenilor în viitorul Republicii Moldova și stoparea depopulării țării. Cu acest mesaj a venit președintele Igor Dodon în fața deputaților la ședința de constituire a Parlamentului de legislatura a X-a, joi, 21 martie. Igor Dodon a mai spus că va invita fiecare fracțiune la dialog la Președinție pentru a discuta ce se va face mai departe. Șeful statului a mai spus că va accepta orice majoritate, orice Guvern care va fi creat prin negocieri, dar nu va accepta „o majoritate și un Guvern creat artificial, nelegitim, constituit din transfugi”.

Dumitru Pulbere, fostul președinte al Curții Constituționale, spune că în Constituție nu este indicat un termen pentru alegerea președintelui Parlamentului. Politologul Boris Șapovalov consideră că dacă blocul ACUM va înainta un candidat la funcția de președinte al Parlamentului și dacă va participa la vot, atunci se poate spune că majoritatea parlamentară este formată. El amintește că votul pentru președintele legislativului este secret, iar socialiștii și-au prezentat clar poziția că nu vor vota separat, ci cu întreaga fracțiune. „Dacă ACUM va participa la alegerea președintelui Parlamentului, pentru mine e clar că va exista „Alianța pentru Integrare” în frunte cu Partidul Democrat” spune politologul.

La prima ședință a Parlamentului de legislatura a X-a au fost constituite trei fracțiuni parlamentare. Este vorba despre fracțiunile Partidului Socialiștilor, Partidului Democrat și Partidului Șor. Co-președintele Blocului electoral ACUM, Andrei Năstase, a declarat că blocul rămâne unit. Cât ține de formele și formulele în care va activa în cadrul actualului Parlament, va veni cu un răspuns în zilele oferite de Regulamentul Parlamentului – zece zile după constituirea legală a Parlamentului.

Blocul electoral ACUM Platforma DA și PAS urmează să înregistreze vineri, 22 martie, opt inițiative legislative, printre care „declarația Parlamentului cu privire la caracterul capturat al instituțiilor statului”, proiectul privind anularea sistemului electoral mixt, dar și adoptarea Legii Magnitsky. Potrivit reprezentanților blocului ACUM, fără adoptarea imediată în Parlament a declarației prin care se va asuma politic faptul că Moldova trebuie scoasă din captivitatea unui grup restrâns de indivizi, precum și fără lansarea reformelor profunde, nu pot fi purtate discuții și negocieri de formă. ACUM propune demiterea procurorului general și identificarea unui procuror independent, de preferință european, și numirea acestuia în funcție. De asemenea, solicită demiterea conducerii Serviciului de Informații și Securitate, demiterea membrilor Comisiei Electorale Centrale, a conducerii Centrului Național Anticorupție, a Consiliului Audiovizualului, a conducerii Autorității Naționale de Integritate, a Curții Supreme de Justiție, precum și conducerii altor instituții de stat.

Zeci de oameni s-au adunat joi, 21 martie, în fața Parlamentului în cadrul acțiunii de protest organizate de Blocul electoral ACUM. Aceștia au scandat: „Libertate!” și „Vrem justiție, nu corupție!”, dezaprobând condamnarea lui Gheorghe Petic și a lui Sergiu Cebotari, pe care le consideră ilegale. De asemenea, oamenii au scandat în susținerea Blocul ACUM, iar reprezentanții formațiunii le-au promis oamenilor că vor împiedica „fărădelegile pe care le pune la cale regimul”.

Liderul fracțiunii Partidului Democrat, Pavel Filip, declară că PDM are candidat pentru orice funcție în Republica Moldova. Cât ține de protestul organizat de susținătorii blocului ACUM înainte de ședința Parlamentului, Pavel Filip a declarat că este un instrument democratic, dar în opinia sa, problemele nu se soluționează în stradă, ci prin discuții. Întrebat despre absența la prima ședință a noului Parlament a colegului său Andrian Candu, Pavel Filip a spus că acesta a fost plecat peste hotare și urma să revină astăzi, însă nu a reușit la ședință.

Liderii Partidului Național Liberal, Partidului Liberal și Partidului Verde Ecologist dau vina pe organizatorii alegerilor parlamentare din 24 februarie pentru rezultatul modest obținut de aceste trei partide unioniste. În plus, consideră incorect că o parte semnificativă a societății, unioniștii, nu sunt reprezentați în noul legislativ, dar promit să-și consolideze forțele. Urmare a scrutinului din 24 februarie, niciunul dintre partidele care au ca deziderat Unirea Republicii Moldova cu România nu au trecut de pragul electoral pentru a fi reprezentate în Parlament.

Mai multe formațiuni unioniste sunt în proces de negociere pentru crearea unei forțe unice cu care să participe la următoarele alegeri locale care vor avea loc în acest an. Declarația aparține lui Anatol Ursu, membru al Blocului Unității Naționale. Potrivit lui, „acest lucru s-ar putea face prin sincronizare de candidaturi. Că ei vin de la PL, PNL, „Democrația Acasă”, din mediul civic – nu contează. Avem nevoie de primari unioniști în cât mai multe localități din Republica Moldova”, spune politicianul.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile guvernatorului Unității Teritoriale Autonome Găgăuzia, pentru actualul bașcan Irina Vlah sunt gata să voteze 50,9% din intervievați. Pentru Nicolai Dudoglo ar vota 5,3%, iar pentru ceilalți concurenți un număr și mai mic de alegători.

Amănunte pe IPN!