logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 2 octombrie 2019


https://www.ipn.md/index.php/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-2-octombrie-7978_1068546.html

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Federica Mogherini, efectuează astăzi o vizită în Republica Moldova. Începând cu ora 13.50, Maia Sandu și Federica Mogherini susțin o conferință de presă la Casa Guvernului.

În urma audierilor care au avut loc la Procuratura Anticorupție, Ion Druță, președintele Curții Supreme de Justiție, a fost reținut pentru 72 de ore. Există bănuiala rezonabilă de comitere a faptei de îmbogățire ilicită. În comunicatul PG se precizează că măsura de reținere a lui Ion Druță se impune deoarece, având în vedere statutul acestuia, ar putea influența alte persoane ce urmează a fi audiate în cadrul urmăririi penale.

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea fraudei bancare, Alexandru Slusari, susține că prima persoană care se face vinovată de frauda din sistemul bancar este fostul guvernator al Băncii Naționale Dorin Drăguțan. Potrivit lui Alexandru Slusari, schema fraudei, din punct de vedere juridic, a fost propusă de fostul guvernator al Băncii Naționale, Dorin Drăguțan, a fost susținută de Andrian Candu, pe atunci ministru al economiei, garanțiile au fost semnate de fostul ministru al finanțelor Anatol Arapu, iar hotărârea Guvernului de acordare a garanțiilor de stat a fost semnată de fostul premier Iurie Leancă. „De la Procuratură mi s-a comunicat că este regândită cauza penală începând cu august 2019 și pe aceste fapte este pornit dosar penal și toate materialele Comisiei sunt anexate la acesta”, a afirmat președintele Comisiei.

Comisia parlamentară privind investigarea fraudei bancare trebuie să constate că Procuratura Generală, în ultimii ani, a tergiversat examinarea cauzei ce ține de furtul miliardului. De asemenea, aceeași comisie ar trebui să stabilească și coparticiparea altor instituții ale statului la înfăptuirea acestei fraude. Fosta deputată Stela Jantuan susține că scopul comisiei parlamentare special create trebuie să fie de a determina coparticiparea instituțiilor statului în această fraudă bancară. În opinia ei, furtul banilor din sistemul bancar nu s-a întâmplat doar în 2014, dar pentru ca acesta să se întâmple au fost făcute anumite schimbări legislative și normative și toate acestea s-au făcut sub paravanul cerințelor FMI și Acordului de Asociere RM-UE. „Au fost niște lucruri fără precedent când statul Republica Moldova, prin fosta guvernare, pur și simplu a jefuit propriii cetățeni. Toți cei care au participat, mai ales reprezentanții instituțiilor statului, trebuie să răspundă pentru acest lucru”, a afirmat Stela Jantuan.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, ministra finanțelor, Natalia Gavrilița, a declarat că în cadrul negocierilor cu delegația FMI  la Chișinău „surprize” nu vor apărea în privința politicii fiscale. În altă ordine de idei, Natalia Gavrilița a precizat că Ministerul Finanțelor nu are planuri să majoreze impozitele sau să schimbe ratele de impozitare. Sistemul de impozitare pentru persoanele fizice rămâne așa cum este – cota de impozitare unică de 12%. Ceea ce a fost introdus este că, din 1 ianuarie 2020, persoanele care au un venit lunar de 30 de mii de lei și mai mult sau un venit anual de 360 de mii de lei să nu mai beneficieze de scutirea personală. Și aceste modificări deja au fost operate în lege pentru ca să existe o predictibilitate.

Potrivit unui comunicat al Pocuraturii Generale, specialiștii au scos la iveală faptul că poluarea aerului din Chișinău și apei râului Bâc a avut loc din cauza că nu a fost respectat procesul tehnologic la Stația de epurare a municipiului Chișinău. Drept urmare, prejudiciile cauzate mediului înconjurător constituie aproape 40 de milioane de lei. Procurorii au depistat și neconformități în gestiunea mijloacelor financiare investite în întreținerea procesului tehnologic de tratare a apelor uzate. În acest caz, prejudiciul depășește 30 de milioane de lei.

În secțiile Institutului de Medicină Urgentă rămân spitalizate nouă persoane din cele peste 20 care au fost aduse luni, 30 septembrie, în urma accidentului de pe strada Alba Iulia, sectorul Buiucani al capitalei. Despre femeia de la volanul Porsche-ului, care a provocat accidentul, vicedirectorul IMUIgor Curov  a menționat că se află în continuare la terapie intensivă. După intervenția chirurgicală de luni, starea de sănătate s-a stabilizat puțin, dar nu este o ameliorare semnificativă. Femeia este conectată la aparatele de respirație dirijată. La stabilizarea stării de sănătate, va mai avea nevoie de o intervenție chirurgicală la aparatul locomotor. Ministerul Afacerilor Interne a anunțat astăzi că conducătorul autoturismului se afla în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat (1,87g/l alcool în sânge). Făcând comentarii despre accident, premierul Maia Sandu a întrebat retoric cum a putut să fie lăsată la volan o femeie care avea deschise 5 cauze penale și 40 de cauze contravenționale pentru încălcări în trafic.

După Casa de copii a Mănăstirii Hâncu „Preafericitul Iosif” și Casa auxiliară de copii din strada Lomonosov, comisia dispusă după o postare apărută pe rețelele de socializare face verificări și la Casa de reabilitare pentru copii de vârstă fragedă de pe strada Cosmescu din capitală. Despre aceasta a anunțat ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Ala Nemerenco. Ministerul s-a autosesizat după ce pe rețelele de socializare a apărut o postare în care se menționează că într-un orfelinat din sectorul Buiucani copiii ar fi „batjocoriți în ultimul hal”.

Protagoniștii Alegerilor 2019 în titluri de știri: „Cine este Victor Chironda, candidat la șefia capitalei”; Ion Ceban își propune transformarea Chișinăului într-un „oraș smart”.

Amănunte pe IPN!