logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 2 noiembrie 2018


https://www.ipn.md/index.php/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-2-noiembrie-2018-7978_1045098.html

Absolut conștient că baza electorală a partidului socialiștilor moldoveni e alcătuită din nostalgici, deputatul Vlad Batrîncea a declarat la postul de televiziune NTV că este nevoie ca la cârma statului să vină un singur partid, iar Republica Moldova nu mai are nevoie de coaliții de guvernare pentru că – nici mai mult, nici mai puțin - acest lucru va duce la dispariția statului... Ce-ar fi de zis. După ce a dispărut URSS-ul, iar statalitatea imperiului a fost preluată de Federația Rusă, se poate crede că trecerea în neant a unui sau altui regim de la Chișinău nu are vreo tangență cu statalitatea Republicii Moldova.

Dreapta face uz de altă optică. Potrivit președintelui PLDM Tudor Deliu, PAS și PPDA le-a propus liberal democraților să delege câteva persoane pe lista comună care va fi formată de blocul electoral al celor două partide, însă PLDM stă la dubii. Modalitatea de participare a Partidului Liberal Democrat la următoarele alegeri parlamentare va fi decisă la ședința Consiliului Politic Național al formațiunii, care va avea loc pe 11 noiembrie. S-ar putea ca atunci să se revină și la formula „țeapa” ca modalitate de constituire a alianțelor electorale.

În tabăra guvernanților, sonorizarea unor perspective de poveste care iaca-iaca se împlinesc. Conform noilor reguli privind organizarea asistenței medicale primare, medicii de familie vor avea nu mai puțin de 30 de mii de lei lunar din ziua în care vor începe să exercite această funcție în teritorii. Declarația a fost făcută de ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Silvia Radu, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1.

Însă coordonatorul de programe de la Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate, Ghenadie Țurcanu, este de părere că „focusarea doar pe reforma organizațională nu aduce rezultatele scontate. În special, trebuie să fie elaborate reglementările care să asigure calitatea serviciilor. Nu am văzut aceste reglementări. Este o listă foarte vagă, descrierea acestor servicii nu există”, susține expertul.

Raportul cu privire la analiza, expertiza și evaluarea legislației electorale care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi în municipiul Chișinău a fost dat publicității, dar impresia că instrumentele democratice sunt folosite pentru a acoperi nedreptățile, rămâne.

Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, a declarat în cadrul emisiunii „În profunzime” de la postul de televiziune ProTV Chișinău, că în mâinile autorităților moldovenești sunt toate instrumentele pentru corectarea situației legate de nevalidarea alegerilor locale din municipiul Chișinău. „Voința cetățenilor din Chișinău nu este respectată. Chișinăul nu are primarul pe care și l-a ales”, a spus șeful Delegației UE.

Ambasadorul UE a subliniat că domeniul justiției din Republica Moldova trebuie să treacă printr-o reformă radicală profundă ca să fie asigurată independența justiției și aici sunt mai multe legi care trebuie adoptate. Potrivit lui, o parte dintre acestea au trecut prin Parlament, dar mai rămân proiecte de lege neadoptate. „De exemplu, modificarea Constituției care ar aduce și mai multă independență judecătorilor nu a fost adoptată și acest proces se stagnează în Parlament. Este altă lege care este în proces de adoptare care este în Parlament. Dintotdeauna UE spune că aceste schimbări trebuie făcute pentru că ele sunt pentru cetățeni”, a menționat oficialul european.

Totodată, Peter Michalko spune că nu este suficientă adoptarea legilor, dar este necesară și aplicarea lor.

Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune din partea Fundației „Otwarty Dialog” (Dialog Deschis) și fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova și a finanțării unor partide politice a început audierea autorităților responsabile. Audierile au loc cu ușile închise.

După prima zi de audieiri, Comisia a constatat că există nu una, ci mai multe ONG-uri din străinătate care au desfășurat activități ce ar putea fi neconforme cu legile moldovenești și ar putea reprezenta imixtiune în politica internă a Republicii Moldova. De asemenea, este vorba și despre elemente ce țin de finanțări ilegale ale unor organizații politice și ale unor politicieni. Pe lângă grupul de ONG-uri format în jurul Fundației „Open Dialog”, informațiile relevă și posibila implicare a unor companii în acest caz.

Activitatea Comisiei parlamentare continuă.

Șeful diplomației moldovenești a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, că aplicațiile militare care au loc în regiunea transnistreană, pe teritoriul Republicii Moldova, sunt o provocare...Dar poate o componentă a unui război hibrid din ”89 încoace?

Între timp, ambasadorul RM la Berlin Oleg Serebrian tocmai ajunge la lansarea celui de-al doilea său roman, „Voldemar”, care va avea loc pe 16 noiembrie la București. Felicitări! și

Amănunte pe IPN!