logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 2 iulie 2019


https://www.ipn.md/index.php/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-2-iulie-7978_1066553.html

Președintele Uniunii Avocaților Emanoil Ploșnița îți exprimă dezaprobarea față de activitatea procurorului general, solicitând eliberarea din funcție a acestuia. „Procuratura Generală, pe perioada mandatului lui Eduard Harunjen, nu a dat dovadă de obiectivitate şi echitate pe parcursul procedurilor judiciare, nu a asigurat să fie protejate drepturile omului, așa cum acestea sunt enunțate în Convenția Europeană, de asemenea Procuratura nu a asigurat egalitatea tuturor în fața legii, nu a asigurat respectarea principiului egalității armelor, și a pus la baza învinuirii probe obținute contrar legii, iar singura și cea mai corectă soluție care se impune este demiterea procurorului general”, se mai arată în declarație. Potrivit lui, lipsa încrederii moldovenilor în instituția procuraturii impune demisia și adjuncților procurorului general, precum și conducrii Procuraturii Anticorupție și PCCOCS.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis să expedieze Procuraturii Generale nota informativă în baza căreia, săptămâna trecută, mai mulți magistrați, inclusiv cu funcții de conducere, au fost înlăturați de la exercitarea atribuțiilor. Potrivit președintelui interimar al CSM, este regretabil faptul că unii din sistem se opun verificărilor pe interior. „Pentru a nu lăsa careva semne de întrebare, consider necesar de a propune plenului Consiliului Superior al Magistraturii expedierea către Procuratura Generală a notei informative care a fost examinată la ședința anterioară, pentru a efectua un control al circumstanțelor expuse”, a mai spus președintele interimar al CSM.

Reprezentanți ai Procuraturii Anticorupţie, Centrului Naţional Anticorupţie şi Agenţiei de recuperare a bunurilor infracţionale s-au întâlnit pe 2 iulie cu o delegație a Fondului Monetar Internaţional, căreia i-a fost prezentată informaţia privind investigarea delapidării banilor din sistemul financiar-bancar al Republicii Moldova, se arată într-un comunicat al CNA. „Şedinţa a avut ca scop informarea obiectivă a partenerilor de dezvoltare despre volumul de lucru desfăşurat de instituţiile de drept din ţară în vederea deferirii justiţiei făptuitorilor fraudei şi recuperării banilor sustraşi, se precizează în comunicat.

Procurorii trebuie să fie responsabilizați pentru zădărnicirea anchetei legate de frauda bancară. Aceștia au întârziat mult în punerea sechestrului pe bunurile persoanelor implicate în furtul miliardului și astfel bunurile unor persoane au fost vândute altor proprietari. Acum, statului îi va fi complicat pentru că ar putea să intre în litigiu cu noii proprietari și ar putea să aibă consecințe de ordin financiar și juridic. Declarațiile au fost făcute de fostul ministru al finanțelor Veaceslav Negruța. Potrivit lui, raportul Kroll II privind frauda bancară ar trebui să fie punctul culminant în care să se vadă nume, jurisdicții și alte detalii despre cei implicați în furtul miliardului. În opinia lui, tărăgănarea în anchetarea fraudei bancare a creat spațiu și timp necesar pentru ca banii să se miște în alte părți, să fie folosiți și să nu fie recuperați în interesul public în Republica Moldova. Veaceslav Negruța spune că a trecut prea mult timp, iar posibilitatea de a recupera banii se reduce cu fiecare zi.

Republica Moldova nu a investit în schimbarea omului care ajunge în detenție și ulterior revine în societate. Mai degrabă s-a investit în distrugerea ființei umane, în distrugerea demnității omenești. Declarația a fost făcută de către președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, după ce, alături de un grup de deputați, a efectuat o vizită la Penitenciarul nr. 13 din capitală. Deputații au avut posibilitatea să deschidă aleatoriu câteva celule și să discute cu deținuții. Nu au reușit să dea de fost premier Vlad Filat, de omul de afaceri Veaceslav Platon sau de activistul PPPDA Gheorghe Petic. Deputatul spune că, urmare a vizitei, a constatat că sunt necesare măsuri pentru a schimba atitudinea administrației penitenciarelor față de deținuți

La inițiativa șefului statului român, la București a fost creat un grup de lucru, din reprezentanți ai ministerelor relevante, care împreună cu colegii de la Chișinău urmează să identifice domeniile care necesită asistență, iar în baza demersurilor vor fi lansate proiecte concrete. Președintele României, Klaus Iohannis, care a avut o întrevede în această dimineață, 2 iulie, cu prim-ministrul Maia Sandu și cu vicepremierul Andrei Năstase, a informat despre disponibilitatea României de a acorda, pe baza solicitărilor Guvernului de la Chișinău, asistență dedicată consolidării instituțiilor din Republica Moldova. Într-o conferință de presă susținută marți, 2 iulie, la București, alături de premierul Maia Sandu, șeful statului român a declarat că România va fi total implicată pentru a facilita și a îmbunătăți dialogul între autoritățile din Republica Moldova și autoritățile de la Bruxelles.

Consiliul Superior al Magistraturii a lansat astăzi, 2 iulie, procedura de desemnare a doi judecători în cadrul Curții Constituționale. De asemenea, Parlamentul și Guvernul au anunțat astăzi concursuri în același sens. „Sunt ferm convins că țara are nevoie de persoane profesioniste, oneste și integre pentru a readuce prestigiul Curții Constituționale și încrederea din partea societății moldovenești și a comunității internaționale”, menționează șeful statului într-o postare pe Facebook.

Pe pagina de Facebook a CEC, Alina Russu anunță că pleacă din funcție. „Nu a fost o decizie simplă, însă una asumată și pe deplin responsabilă. În perioada mandatului mi-am onorat responsabilitățile ghidându-mă de norma legală aplicată în vederea asigurării cetățenilor dreptului la vot, dar și a dreptului de a fi ales”, se menționează în mesaj.

Liderul Asociației Obștești Unirea-ODIP, Vlad Bileţchi, acuză conducerea Comitetului pentru Salvarea Cimitirului Eroilor Români din Chișinău că sabotează proiectul de reparație a gardului, pilonilor și scărilor. Vlad Bileţchi afirmă că este trist când unioniștii se ceartă între ei. „Nu am fost sabotați de socialiști sau de alți opozanți de-ai noștri, dar de persoane care și-au asumat lupta alături de noi. Cum să depui plângere la Procuratură pentru un lucru atât de nobil precum reparația Cimitirului?”, a întrebat Vlad Bileţchi retoric.

Amănunte pe IPN!