logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 19 decembrie 2018


https://www.ipn.md/index.php/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-19-decembrie-2018-7978_1046028.html

Blocul ACUM va veni cu o listă a candidaților pentru circumscripțiile uninominale săptămâna viitoare Actualmente se lucrează intens pentru verificarea acestora în cadrul Comisiei de evaluare a meritocrației. PLDM a transmis lista candidaților care participă în concurs, iar candidaturile acestora sunt analizate de Comisia de meritocrație. CV-ul său l-a transmis și fostul liberal Valeriu Munteanu care și-a anunțat recent susținerea pentru blocul ACUM. Nimeni altcineva, din forțele care și-au anunțat susținerea pentru ACUM nu a transmis nicio listă.

Premierul Pavel Filip susține că va participa în campania electorală pentru alegerile din 24 februarie din 2019, concomitent aflându-se în funcția de prim-ministru, iar cadrul legal îi permite acest lucru.

Mai multe organizații neguvernamentale de mediu au lansat un apel către Guvernul Republicii Moldova să nu semneze Acordul de funcționare a Nodului Energetic Novodnestrovsc.

Semnatarii solicită Guvernului să expedieze o scrisoare oficială Kiev-ului și să ceară respectarea angajamentelor asumate prin Convenția Espoo, avertizând că proiectul Ucrainei de extindere a sistemului hidroenergetic pune în pericol securitatea națională, deoarece 80% din apa potabilă a țării este asigurată de râul Nistru și, în acest caz, aproximativ două milioane de oameni din Moldova riscă să rămână fără apă potabilă în câțiva ani.

Potrivit președintelui Mișcării Ecologiste Alecu Reniță, dacă proiectul hidroenergetic va fi realizat, Nistrul își va pierde toate caracteristicile naturale, va fi transformat într-un lanț de cascade, iar timp de câteva decenii se va transforma într-o lungă mlaștină. Ecologistul susține că, în contextul schimbărilor climatice, când sursele de apă potabilă scad, valoarea Nistrului este cu atât mai importantă, deoarece altă sursă de apă potabilă în această regiune nu există.

În cadrul unui eveniment organizat de Ambasada Poloniei, la care au participat antreprenori moldoveni și polonezi, ambasadorul Poloniei la Chișinău, Bartłomiej Zdaniuk, a încurajat partenerii din Polonia și Moldova să-și extindă relațiile, eventual să investească în procurarea tehnologiilor poloneze, de exemplu, care sunt de înaltă calitate și la prețuiri mai mici decât Europa de Vest. Diplomatul a încurajat și proiectele comune în energia alternativă, inovații etc.

Conform datelor oficiale prezentate de Agenția Servicii Publice, în Republica Moldova activează circa 100 întreprinderi cu capital polonez, iar potrivit Băncii Naționale, investițiile poloneze directe în economia națională au atins la finele anului 2017 cifra de 16,97 mln USD, care situează țara pe locul 22 în lista investitorilor străini.

„Serviciul politici în domeniul relațiilor interetnice” – este o nouă subdiviziune instituită în structura Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, potrivit unei decizii aprobate de Guvern.

Domeniul relațiilor interetnice este unul intersectorial, totuși MECC este de părere că o structura instituită va asigura o gestionare mai eficientă a problematicii respective.

Unica acțiune implementată din cele „20 de Livrabile ale Parteneriatului Estic pentru 2020”, adică rezultate tangibile pentru cetățeni, este deschiderea Școlii Europene a Parteneriatului Estic, în Tbilisi, Georgia. Toate celelalte acțiuni și grupuri de acțiuni înregistrează un progres moderat, fie sunt fie în proces de implementare conform orarului.

Prezent la evenimentul de prezentare a studiului realizat de către Institutul pentru Politici și reforme Europene (IPRE), Peter Michalko, ambasadorul UE în Republica Moldova, a menționat că în 2019 se împlinesc zece ani de la înființarea Parteneriatului Estic. Principalele realizări din ultimul an, pe lângă lansarea Școlii Europene a Parteneriatului Estic, include sprijinul acordat întreprinderilor mici și mijlocii, dar și creșterea comerțului dintre UE și țările Parteneriatului Estic. Progresul rămâne modest în special pe domeniul societății civile, bunei guvernări, statului de drept.

În cadrul ciclului „2018: cum a fost și cum n-a fost!?”, Agenția de presă IPN prezintă viziunea oficialităților și a societății civile asupra Afacerilor Interne. Din cuprins: 2018 – un an bun pentru Ministerul Afacerilor Interne; În serviciul cetățeanului;  Fluctuația de cadre afectează durabilitatea politicilor.

Amănunte pe IPN!