logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 18 septembrie 2019


https://www.ipn.md/index.php/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-18-septembrie-7978_1068215.html

Deputatul Octavian Țîcu părăsește Platforma Demnitate și Adevăr, dar rămâne în cadrul blocului ACUM. De asemenea, va candida pentru funcția de primar al Chișinăului la alegerile locale din 20 octombrie. „Nu am semnat acordul dintre blocul ACUM și PSRM, dar am susținut Guvernul Maia Sandu în declararea statului ca fiind captiv”, a spus deputatul, care a mai precizat că semnarea acordului temporar dintre PSRM și blocul ACUM i-a legitimat pe socialiști și a compromis încă o dată blocul ACUM. Octavian Țîcu a făcut apel la o coalizare a partidelor pro-europene pentru a garanta succesul în Chișinău.

Restabilirea lui Viorel Morari în funcția de procuror-șef la Procuratura Anticorupție era de așteptat. Vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari, deputat din fracțiunea PPDA a blocului ACUM, susține că, din punct de vedere juridic, Viorel Morari a fost demis ilegal, în rezultatul unor reglări de conturi în interiorul Procuraturii și eu am înțeles că aceasta a fost o decizie temporară pentru ca să nu se producă prejudiciu statului. Eu sper că această decizie nu va fi pentru mult timp”, spune Alexandru Slusari.

Guvernul trebuie să se implice în selectarea candidaturii pentru funcția de procuror general pentru că Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) nu are actualmente credibilitate. Declarația aparține lui Sergiu Litvinenco, deputat din fracțiunea PAS, blocul ACUM, care spune că următorul procuror va avea două sarcini principale de îndeplinit: să restabilească sentimentul de dreptate în societate prin inițierea de dosare față de persoanele care au comis infracțiuni și să reformeze organele Procuraturii, așa încât procurorii să simtă independența în activitate.

Procurorii au cerut mandate de arest pentru Reghina Apostolova și Marina Tauber. Deputatele, cărora Parlamentul le-a ridicat imunitatea pe 16 septembrie, au fost reținute în aceeași zi. Procuratura Generală menționează că reținerea vine ca urmare a „încercării acestora de eschivare de la acțiunile de urmărire penală”.

Prioritățile politicii externe ale Guvernului de la Chișinău, derularea procesului de reforme, precum și progresul în dosarul transnistrean, au fost discutate la Berlin, unde se află cu o vizită de lucru ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu. Într-un comunicat de presă al MAEIE se menționează că el a avut întrevederi cu oficiali germani din cadrul Biroului Președintelui Federal, Cancelariei Federale, precum și cu reprezentanți ai Fundației Konrad Adenauer. Ministrul a avut și o prezentare publică la Asociația Germană pentru Politică Externă.

Vicepreședintele Parlamentului Mihai Popșoi, deputat din fracțiunea PAS, blocul ACUM, consideră „Partidul Democrat și-a dorit să fie alegeri anticipate pe 6 septembrie. Știm acea uzurpare de o săptămână când au vrut să dea peste cap voința alegătorilor exprimată pe 24 februarie. Acum s-au gândit că poate vor câștiga pe 20 octombrie. Eu zic să-și pună pofta-n cui, să se bucure de stabilitatea politică, de dezvoltarea Republicii Moldova, de parteneriatele externe pe care le construim și încrederea pe care o căpătăm”, a declarat Mihai Popșoi. Totodată, el crede că următoarele alegeri locale care vor avea loc pe 20 octombrie vor fi un test de rezistență pentru coaliția de guvernare, pe care cele trei partide antrenate în procesul de guvernare îl vor trece cu brio.

Deputații propun adoptarea unei „legi a deoffshorizării”. Prevederile stabilesc restricții de participare la proceduri de privatizare, parteneriate public-private, achiziții publice și concesiuni de lucrări și servicii pentru persoanele juridice fondate de subiecți din jurisdicții care nu respectă standarde internaționale de transparență. Parlamentul urmează să modifice Legea privind administrarea și deetatizarea proprietății publice, Legea cu privire la parteneriatul public-privat, Legea privind achizițiile publice, Legea cu privire la concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii. Iar Guvernul urmează să aprobe metodologia de stabilire a jurisdicțiilor ce nu implementează standarde internaționale de transparență, precum și lista acestora.

Auditul efectuat la compania Moldtelecom a evidențiat mai multe practici vicioase, care s-au răsfrânt în mod direct asupra rezultatelor financiare ale companiei. „În urma unui contract încheiat, în aprilie 2013, cu o firmă cu capital străin privind organizarea, operarea, administrarea și întreținerea bazei de date care ține de portabilitatea numerelor de telefon, Moldtelecom a achitat 110 milioane lei pentru servicii practic inexistente”, a declarat Eugeniu Moraru, directorul Agenției Proprietății Publice. În alt caz, a reieșit că externalizarea serviciilor de trafic internațional de voce a dus la dezvoltarea unei companii terțe, în timp ce Moldtelecom era în stare de sine stătător să dezvolte acest sector. S-a developat și utilizarea resurselor financiare ale companiei în scopuri personale. „Fostul conducător al companiei a beneficiat în anul 2019 de premii neargumentate, fiind în mod artificial majorați indicatorii de performanță a companiei”, a declarat directorul APP.

Abuzuri în gestionarea patrimoniului a identificat conducerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în cadrul unei vizite inopinate la Centrul Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale, instituție care îi este subordonată.  Potrivit unui comunicat de presă, Centrul a încheiat cel puțin 14 contracte de locațiune fără acordul Ministrului. Unul dintre contractele de locațiune este cu Asociația Obștească „Clubul Sportiv C. Țuțu-Proteam”, cu chiria spațiului pe ore, nu pe zile ori pe luna, conform bunelor practici. Astfel, Clubul Sportiv lua formal în locațiune sala pentru 3 ore și 30 de minute pe zi, timp de 5 zile pe săptămână.

Un serviciu pentru protecția animalelor va fi creat în cadrul Direcției generale locativ-comunală și amenajare din Chișinău. În cadrul serviciului, se va ține un Registru de evidență a animalelor fără stăpân capturate pe raza municipiului Chișinău și un Registru al animalelor de companie din municipiul Chișinău. Timp de 15 zile de la adoptarea prezentei decizii, Direcția generală locativ-comunală și amenajare va prezenta pentru aprobare primarului general proiectul regulamentului Serviciului Protecția Animalelor, elaborat în colaborare cu reprezentanți ai asociațiilor și fundațiilor pentru protecția animalelor.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, joi și vineri temperaturile vor oscila între +13 și +19 grade Celsius pe parcursul zilei. Noapte valorile termice vor fi de +3 ...+7 grade Celsius. Pe 21 septembrie, în orele nocturne și ale dimineții, izolat în aer se prevăd înghețuri de -1..-2 grade Celsius.

Amănunte pe IPN!