logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 18 martie 2019


https://www.ipn.md/index.php/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-18-martie-2019-7978_1047689.html

Moldova va procura de la 1 aprilie energie electrică mai scumpă. Prețul mediu ponderat de procurare a energiei electrice achiziționate începând cu 1 aprilie va fi de 54,2 $/MWh, o creștere de 2% față de prețul actual.

Un ghid lansat de către Asociația Consumatorilor de Energie din Moldova vine cu sfaturi către utilizatori cum să acționeze în cazul unor practici ale operatorilor de energie electrică care se soldează cu cheltuieli suplimentare în facturi. Nicolae Mogoreanu, președintele asociației, a menționat că ghidul a fost elaborat în baza unor exemple concrete cu care s-au confruntat consumatorii. Odată informați corect, aceștia și-au putut recupera banii pe care i-au achitat în plus. În baza practicilor explicate în ghid, consumatorii vor putea să-și examineze informat facturile de plată, iar dacă vor depista nereguli, vor putea să le reclame și să ceară explicații de la furnizor, spune președintele Asociației Consumatorilor de Energie din Moldova.

Expertul în energetică Ion Preaşcă spune că anumite evoluții arată că ar trebui ajustate tarifele la gazele naturale. În opinia lui Ion Preaşcă, tariful pentru consumatori ar trebui ajustat treptat, ca să fie evitată situația din 2015, când a fost nevoie de o majorare bruscă și care a fost resimțită negativ de populație. Despre faptul că Moldovagaz încă n-a cerut majorarea tarifului pentru consumatori, deși de la 1 ianuarie are de înfruntat scumpirea importului, Ion Preaşcă a spus că Moldovagaz cumva este controlată, indirect, depinde de anumiți factori politici. Expertul mai crede că există acest factor nu doar la Moldovagaz, ci și la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Experții IPN afirmă că cele 5 versiuni ale șefului statului (referitor la viitoarea coaliție de guvernământ – n.r.), de fapt, se reduc la doar două: care din celelalte două formațiuni parlamentare – PSRM și ACUM, ar accepta sau ar putea fi forțată să devină partenerul de guvernare al PDM? O eventuală coaliție ad-hoc dintre PSRM și ACUM este foarte puțin probabilă, aproape imposibilă din cauza unui șir de factori: lipsa profundă a încrederii cauzate de uneltirile PSRM, alături de PDM, împotriva ACUM; urmărirea unor scopuri strategice opuse de către cele două formațiuni, care după o eventuală coaliție ad-hoc, oricum, ar deveni antagoniste, mai cu seamă că PSRM își menține în programul politic clauza privind anularea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și UE; riscul extrem de mare ca o eventuală coaliție dintre PSRM și ACUM, în condițiile când instituțiile de drept și de reglementare rămân loiale PDM, se va termina imediat după anunțarea acesteia, datorită unui șantaj al dosarelor penale împotriva unor lideri, inclusiv informali.

Deci, spun experții, ne rămâne să vedem cum poate fi rezolvată dilema coalizării PDM cu una din cele două formațiuni. Întrucât apariția și rațiunea existenței Blocului ACUM este, potrivit documentelor oficiale ale acestuia – izbăvirea „statului capturat de regimul oligarhic”, instaurat de PDM, este dificil să se creadă că liderii ACUM își pot permite acceptarea unei coaliții de guvernare cu PDM. Pe de altă parte, pentru PSRM nu există niciun fel de tabu în privința coalizării cu PDM. Poate exista doar frica de a fi devorat de acesta, la fel cum a fost cazul PCRM, PLDM, Partidului Liberal (PL), Partidului Popular European din Moldova (PPEM). Asta mai ales că instituțiile de drept se află sub controlul efectiv al PDM.

Deși reprezintă o afacere riscantă, cooperarea politică cu Democrații oferă un spațiu de „coexistență”, care poate deveni util pentru Socialiști. Mai mult ca atât, constituirea coaliției de guvernare elimină presiunea unor alegeri anticipate organizate concomitent cu alegerile locale, scrie politologul Dionis Cenușa într-un articol de analiză pentru Agenția IPN. Din punct de vedere practic, pentru a coopera cu Democrații și a evita careva „capcane”, Socialiștii au nevoie de garanții sub formă de re-distribuirea anumitor instituții de stat și neapărat lichidarea dosarelor penale, dacă acestea au fost inițiate împotriva membrilor PSRM, evidențiază politologul.

Compania Doverie-Invest din Bulgaria, care a obținut permisiunea prealabilă a Băncii Naționale, a achiziționat 3 173 751 de acțiuni ale băncii de importanță sistemică Moldindconbank, ca pachet unic, la valoarea de 764 048 815,74 lei. Acțiunea de cumpărate a avut loc ieri în cadrul licitației cu strigare desfășurate pe piața reglementată a Bursei de Valori.

În prezent, relațiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă nu sunt într-o situație ideală, însă între cele două state nu există probleme care nu ar putea fi soluționate. Declarația aparține președintelui Comitetului pentru relații externe al Dumei de Stat a Federației Ruse, Constantin Kosacev, și a fost făcută la o întrevedere cu ambasadorul moldovean la Moscova, Andrei Neguța.  „Dacă va exista voință din ambele părți, putem conta pe avansare”, a notat Kosacev, citat de Agenția de presă TASS.

În cadrul acțiunii de salubrizare de sâmbătă, 16 martie, s-au mobilizat peste 1500 de persoane – reprezentanți ai municipalității, ai sectorului asociativ, agenți economici, elevi și alți locuitori ai capitalei. Cei mai mulți voluntari, 1150 la număr, au participat la salubrizarea albiei râului Bâc. La salubrizarea albiilor râurilor Durlești, Holbocica și lacului din Șoseaua Muncești au participat în jur de 400 de persoane. În total, au fost evacuate în jur de 90 de rute cu deșeuri. Acțiuni de salubrizare au avut loc și în albiile râulețelor Malina Mică, Țiganca, lacurilor din Parcul Valea Trandafirilor etc. Cei mai mulți voluntari, 1150 la număr, au participat la salubrizarea albiei râului Bâc. La salubrizarea albiilor râurilor Durlești, Holbocica și lacului din Șoseaua Muncești au participat în jur de 400 de persoane. În total, au fost efectuate în jur de 90 de curse cu deșeuri. Acțiuni de salubrizare au avut loc și în albiile râulețelor Malina Mică, Țiganca, lacurilor din Parcul Valea Trandafirilor etc.

Amănunte pe IPN!