Cele trei fracțiuni parlamentare din coaliția majoritară au semnat „înțelegerea politică privind obiectivele tranzitorii ale Guvernului, Președinției și Parlamentului, inclusiv ale fracțiunilor Partidului Socialiștilor, Partidului Acțiune și Solidaritate și ale Partidului Platforma Demnitate și Adevăr”. Documentul fost semnat în seara de luni, 16 septembrie, la Parlament, fără ca presa să fie anunțată despre eveniment. Documentul a fost semnat de către vicepreședinții Parlamentului, Ion Ceban de la PSRM, Mihai Popșoi de la PAS și Alexandru Slusari de la PPPDA. Obiectivul primordial al înțelegerii semnate de către Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor este păstrarea majorității parlamentare în scopul promovării reformelor cheie pentru dezvoltarea Republicii Moldova. În document nu se specifică perioada pentru care este încheiat acest acord, însă se menționează că „înțelegerea se reflectă inclusiv asupra Programului de guvernare și Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2019-2020”. Acordul publicat de către Partidul Acțiune și Solidaritate conține și semnăturile președintelui Igor Dodon, premierului Maia Sandu și președintei Parlamentului, Zinaida Greceanîi.
Deputatele Marina Tauber și Reghina Apostolova, cărora Parlamentul le-a ridicat imunitatea, au fost reținute luni seara, 16 septembrie. Procuratura Generală menționează că scopul solicitării în fața Parlamentului „nu a urmărit reținerea expresă a persoanelor vizate – deși legea permite – ci ridicarea imunității pentru efectuarea acțiunilor de urmărire penală, care include un set complex de măsuri”. Un comunicat de presă al Procuraturii precizează că ieri au continuat perchezițiile în domiciliile și birourile mai multor persoane implicate în aceeași cauză penală în care figurează Reghina Apostolova și Marina Tauber. Perchezițiile au fost efectuate inclusiv la domiciliul lui Vladimir Novosadiuc, directorul Sputnik Moldova. Potrivit lui Igor Curov, vicedirector medical al Spitalului de Urgențe, unde este internată Reghina Apostolova, starea de sănătate a deputatei este stabilă și în afara pericolului. Medicii au dat aprobarea ca Reghina Apostolova să participe la acțiunile procesual-penale. Într-un mesaj video postat pe Facebook, Ilan Șor spune că nici un membru al echipei sale nu poate fi reținut având în vedere depozițiile sale. „Am depus depoziții în care am recunoscut că acești oameni au acționat exclusiv la solicitarea mea. Eu încercam să salvez banca”, a declarat Ilan Șor.
Modificarea mecanismului de numire a procurorului general a fost votată de Parlament în lectura a doua, pe data de 16 septembrie, după ora 22.00. Candidatul la funcția de procuror general va fi selectat de către CSP în baza unei liste propuse de Ministerul Justiției. Deputatul democrat Vladimir Cebotari spune că schimbările la Legea Procuraturii vor duce la blocaj instituțional. În opinia lui, modificările operate nu prevăd situația în care CSP va refuza toate propunerile făcute de Ministerul Justiției pentru funcția de procuror general. „Și atunci ne vom trezi în situația veșnică fără procuror general sau o perioadă nedeterminată. Pe lângă faptul că ceea ce se propune contravine tuturor standardelor internaționale”, afirmă democratul. Aceasta în timp ce ministra justiției, Olesea Stamate, susține că, dacă Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) va continua concursul pentru selectarea noului procuror general, inițiat anterior, acesta va fi ilegal.
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova și Platforma Societății Civile din cadrul PaE au organizat la Chișinău discuțiil publice despre viitorul Parteneriatului Estic. În discursul său, Christian Danielsson, directorul Comisiei Europene pentru politici de vecinătate, a menționat că Parteneriatul Estic este cheia consolidării relației dintre Uniunea Europeană și țările partenere din estul Europei, care permite rezolvarea în comun a problemelor și împărtășirea valorilor comune. Potrivit oficialului european, în decursul celor 10 ani de la constituirea Parteneriatului Estic, schimburile comerciale dintre UE și cele șase țări semnatare au crescut cu 70%. „Am facilitat peste 80 000 de schimburi academice și de tineret, orientate spre studii sau activități de predare. Mii de tineri din țările partenere, inclusiv Republica Moldova, au fost implicați în activități finanțate de UE”, a spus directorul CE pentru politici de vecinătate.
Telestar Media, deținătoarea licențelor de emisie ale posturilor de televiziune Canal 2 și Canal 3, renunță la frecvența națională pe care emite Canal 2. Totodată, îndeamnă Guvernul și instituțiile responsabile din domeniul audiovizualului să returneze această frecvență națională Societății Române de Televiziune, pentru difuzarea în Republica Moldova a TVR Moldova. „Din informațiile de care dispunem, se va încerca inclusiv preluarea abuzivă a frecvenței naționale de la Canal 2 în favoarea unui alt canal de televiziune care promovează interese străine țării noastre”, precizează sursa citată.
Întregul proces, cât și contractul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău, au fost afectate de condiții de nulitate. Gravitatea și încălcarea flagrantă a legii rezultă și din hotărârea prin care Guvernul a decis să organizeze un concurs închis, pe când legea spune că acesta trebuie să fie public. Totodată, neexecutarea obligațiilor contractuale de către concesionar sau încălcarea obligațiilor contractuale duc la posibilitatea rezilierii contractului de concesiune. Concluziile se regăsesc în raportul preliminar prezentat marți, 17 septembrie, la ședința Comisiei parlamentare de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice în perioada anilor 2013-2019.
Scările de Granit din Parcul Valea Morilor, construite încă în anii 70, au fost inaugurate marți, 17 septembrie, după mai bine de un an de renovări. Reconstrucția celor 224 de trepte a fost posibilă datorită unui grant de aproape 19 milioane de lei moldovenești, oferit de Consiliul local al Sectorului 1 al municipiului București. Prezent la eveniment, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a menționat că acest eveniment va rămâne cu siguranță în istoria orașului Chișinău, iar acest edificiu va rezona pozitiv și pentru generațiile viitoare.
Amănunte pe IPN!