Fostul președinte al Curții Constituționale Victor Pușcaș este de părere că decizia CC privind imposibilitatea șefului statului de a înainta un candidat la funcția de prim-ministru este una foarte corectă, ea reiese din Constituție. Totodată, juristul spune că aceasta nu răspunde la o întrebare foarte simplă– dacă este sau nu constituit Parlamentul. „Mulți astăzi nu înțeleg cine astăzi trebuie să convoace Parlamentul, cine să îi aducă pe deputați, care este ordinea de zi”, a menționat fostul președinte al CC.
Doctorul în drept constituțional Alexandru Arseni opinează că printr-o decizie anterioară potrivit căreia activitatea legislativului nu este continuată, dacă nu există o majoritate formată, precum și prin decizia recentă privind imposibilitatea șefului statului de a înainta un candidat la funcția de premier, Curtea Constituțională a blocat nu doar activitatea Parlamentului, ci și posibilitatea președintelui de a desemna un candidat la funcția de premier în condițiile când nu există o majoritate parlamentară formată. „Am ajuns la blocaj total și a Parlamentului, și a șefului statului prin aceste hotărâri de interpretare a Constituției, care sunt absolut ilegale și nu au suport juridic”, a afirmat Alexandru Arseni. Potrivit lui, decanul de vârstă are obligația constituțională de a conduce ședințele Parlamentului non-stop până va fi ales președintele legislativului.
Dacă se vrea ca Parteneriatul Estic să se extindă, cel puțin o țară în acest moment trebuie să vină foarte aproape de Uniunea Europeană și aceasta este Moldova. Declarația aparține deputatului în Parlamentul European Norica Nicolai. Europarlamentara spune că are rezerve în ceea ce privește faptul că Ucraina ar putea fi acel stat care să se apropie de UE. „Nu cred că în viitorul apropiat se va reuși ca prezența rusească să fie îndepărtată din această țară și ea va reuși să parcurgă foarte accelerat drumul european. Dar Republica Moldova are această șansă și atunci noi trebuie să o stimulăm”, spune eurodeputata.
Consiliul Concurenței s-a autosesizat în urma creșterii prețurilor la produsele petroliere, declarându-se preocupat de creșterile au avut loc în mod simultan la mai multe companii petroliere. Consiliul menționează că scumpirea simultană trezește îndoieli că petroliștii au acționat în mod independent, iar în acest sens a fost declanșată o investigație pentru a stabili dacă a existat o înțelegere de cartel. Odată cu afișarea noilor prețuri la carburanți, Asociația „Orașul Fără Maxi-Taxi” a anunțat o acțiune de protest „Sunt împotriva majorării prețului la combustibil!”.
Republica Moldova a semnat o versiune revăzută și completată a Memorandumului de cooperare cu statul Carolina de Nord, care este valabil pentru o perioadă de încă cinci ani. „Avem un parteneriat de colaborare care anul acesta împlinește 20 de ani și avem prin urmare să facem un bilanț al acestei relații, dar și să trasăm priorități pentru următoarea perioadă”, a notat Pavel Filip. La capitolul educație, premierul a menționat cei peste o mie de studenți și profesori care au beneficiat de instruiri și burse. A fost menționată, de asemenea, și cooperarea pe dimensiunea apărării și securității. Astfel, grație parteneriatului cu Garda națională a Carolinei de Nord, doar în ultimii ani, peste o mie de militari din Moldova au participat la exerciții și instruiri. Potrivit premierului, o altă filieră importantă în parteneriatul bilateral este cooperarea umanitară și este o multitudine de proiecte de caritate.
Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, în versiune completată, a fost publicat pe pagina electronică a Consiliului de Presă. Versiunea completată a Codului deontologic al jurnalistului are 89 de articole și un preambul în care sunt formulate valorile profesiei de jurnalist. Codul este structurat în 7 capitole: Principii generale, Asigurarea acurateței informației, Protecția drepturilor omului, Jurnalistul și conflictul de interese, Tehnici și echipamente speciale de colectare a informațiilor, Obligații mutuale între jurnalist și angajator și Autoreglementare. Monitorizarea aplicării Codului și examinarea încălcării prevederilor lui revin Consiliului de Presă din Republica Moldova, care emite decizii de constatare și face recomandări.
Planul investițional al Termoelectrica pentru vara anului 2019 constituie circa 500 de milioane de lei. Toate resursele vor fi direcționate pentru modernizarea sistemului de termoficare din municipiului Chișinău. Lucrările vor permite companiei să îmbunătățească eficiența operațională, să majoreze randamentul instalațiilor de producere, precum și să fortifice securitatea energetică a țării, prin majorarea volumului de energie electrică produsă local și micșorarea dependenței de importul acesteia etc., se menționează în comunicatul întreprinderii.
Reprezentanta Republicii Moldova la concursul internațional de muzică Eurovision Song Contest 2019, Ana Odobescu, nu s-a calificat pentru finala din 18 mai, care va avea loc la Tel Aviv, Israel.
Amănunte pe IPN!