logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 16 august 2019


https://www.ipn.md/index.php/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-16-august-7978_1067529.html

Tariful de furnizare a energiei electrice de către Gas Natural Fenosa a fost majorat cu 9,6 bani și va fi pentru consumatorii casnici de 1,89 lei/kWh, în comparație cu tariful în vigoare de 1,79 lei/kWh. În cazul companiei Furnizare Energie Electrică Nord majorarea este de 31,6 bani și se va ridica la 2,23 lei/kWh, față de tariful în vigoare de 1,91 lei/kWh.

Parlamentul a ridicat imunitatea parlamentară a deputatului Ilan Șor, lider al Partidului Politic Șor, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu. Astfel, Ilan Șor poate fi reținut, arestat, percheziționat și trimis în judecată, potrivit procurorului general interimar pentru „abuz de serviciu în interesul unui grup criminal organizat”. În cadrul luărilor de cuvânt pe marginea solicitării, deputatul Blocului ACUM, Platforma DA, Alexandru Slusari, a declarat că ceea ce s-a petrecut în Parlament, în privința lui Ilan Șor, s-a produs cu cinci ani întârziere. De asemenea, a spus că ceilalți deputați ai formațiunii date, trebuie să fie următorii, după liderul lor, privind retragerea imunității și tragerea la răspundere.

Retragerea imunității parlamentare a liderului Partidului Politic Șor, Ilan Șor, este o răzbunare personală a președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Joi, 15 august, de la tribuna Parlamentului, deputatul Partidului Șor, Denis Ulanov, a declarat că șeful statului se teme de faptul că Ilan Șor ar putea spune câți bani i-a dat pentru întreținerea PSRM, dar și alte cadouri. Parlamentarul l-a întrebat pe procurorul general interimar, Dumitru Robu, care se afla în Parlament, de ce nu examinează dosarul creditelor neperformante acordate soțului președintei Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și de ce nu cere retragerea imunității lui Igor Dodon, care a declarat deschis că primea un milion de dolari anual pentru proiectele sale politice.

Deputatul Partidului Socialiștilor Vladimir Țurcan și fosta judecătoare Domnica Manole sunt numiți de către Parlament în funcția de judecător la Curtea Constituțională. Aceștia au depus astăzi, 16 august, jurământul în sala Parlamentului, în fața președintelui Igor Dodon. Andrian Candu a acuzat că Domnica Manole ar fi ajuns la Curtea Constituțională datorită afilierii sale la PPPDA. Drept răspuns, Domnica Manole a declarat că „unica sa afiliere este legea”, menționând că în activitatea sa se va conduce doar de lege. În aceeași ședință, jurământul de judecător la Curtea Constituțională a fost depus de Liuba Șova și Nicolae Roșca – candidații Guvernului și Serghei Țurcan și Eduard Ababei – candidații CSM.

Transportatorii bat alarma privind numărul mic de autorizații de export în Federația Rusă. Vladimir Florea, președinte al Asociației Patronale Uniunea Transportatorilor și Drumarilor, spune că zilnic zeci de mașini încărcate cu producție, care trebuie să ajungă în Rusia, așteaptă autorizații de export. Un grup de lucru a plecat în Rusia pentru a solicita repetat mărirea numărului autorizațiilor de transport pentru Moldova, dar nu se cunoaște care va fi răspunsul.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, lider informal al PSRM, spune că Ion Ceban va fi candidatul socialiștilor la funcția de primar general al municipiului Chișinău. deoarece este cel mai pregătit și în ultimii patru ani a fost membru al Consiliului municipal Chișinău. Următorul pas, spune șeful statului, va fi stabilirea, de la începerea campaniei electorale, a unei înțelegeri de neagresiune între candidatul PSRM și cel al Blocului ACUM. „Nu atingem geopolitica, mergem cu problemele chișinăuienilor, cum mai bine să facem. Ion Ceban acceptă o astfel de abordare și cred că va accepta și contracandidatul din partea Blocului ACUM”, a spus Igor Dodon.

Președintele Igor Dodon a promulgat în regim de urgență Legea 113 din 15 iunie 2019 pentru modificarea unor acte legislative, care are drept scop anularea sistemului electoral mixt și revenirea la sistemul electoral proporțional, pe liste de partid. Legea conține și un șir de prevederi care au menirea de a îmbunătăți sistemul electoral proporțional. Este vorba despre îmbunătățirea modului de votare în diaspora, limitarea cuantumului donațiilor și transparentizarea finanțării partidelor și a campaniilor electorale, dar și stabilirea procedurilor clare și transparente la întocmirea listelor de candidați, etc.

Fostul șef al apărării Anatol Șalaru a precizat că prin intermediul ministrului Pavel Voicu, președintele Igor Dodon, care este un simpatizant al Rusiei, se răzbună pentru că sistemul de rachete vândut de Republica Moldova a ajuns în Ucraina. „Prețul de comercializare a complexelor de rachete a fost stabilit de Camera de Comerț și Industrie, iar acestea au fost vândut la licitație”, a declarat Anatol Șalaru. Un alt fost ministru al apărării, acuzat de Pavel Voicu de ilegalități, Vitalie Marinuța, a declarat că actualul ministru al apărării minte și, prin afirmațiile făcute, dovedește că nu cunoaște situația trecută și nici situația actuală a Armatei Naționale. Și fostul ministru al apărării Eugen Sturza spune că lipsa de conlucrare între Ministerul Apărării și președintele Igor Dodon în perioada mandatului său a dominat declarațiile de ieri ale actualului ministru al apărării Pavel Voicu. Eugen Sturza a scris pe Facebook că „poate accepta frustrările ministrului socialist, dar nu poate accepta falsurile și minciunile cu care operează”.

Banca Națională a Moldovei (BNM) a lansat ieri o monedă metalică de circulație cu caracter comemorativ. Aceasta are valoarea nominală de 10 lei și este lansată cu ocazia sărbătorii naționale „Limba noastră”, celebrată la 31 august. Noua monedă va circula în paralel cu bancnota de 10 lei și moneda metalică cu aceeași valoarea nominală, inclusiv cea cu caracter comemorativ emisă în anul 2018, când s-au împlinit 25 de ani de la introducerea monedei naționale.

Pentru Republica Moldova cea mai mare durere este faptul că au plecat și pleacă din țară oamenii buni. Astăzi Republica Moldova, mai mult ca niciodată, are nevoie ca moldovenii din diasporă să pună umărul la procesul complicat de repornire a proceselor economice și democratice din țară, pentru a aduce acasă standardele de viață din țările unde se află. Opiniile au fost exprimate în cadrul ceremoniei de deschidere a Zilelor Diasporei. Ministrul economiei și infrastructurii, Vadim Brînzan, venit acasă după 20 de ani trăiți în Statele Unite ale Americii, a declarat că aproape ¾ din Produsul Intern Brut al țării se datorează remitențelor din diasporă. Însă, potrivit lui, acest model de dezvoltare nu este sustenabil. „Pentru ca să ne dezvoltăm și să ne transformăm într-o țară europeană, unde salariile să fie adecvate, trebuie să creăm condiții pentru ca cei plecați să revină acasă, să poată dezvolta o afacere, aducând cu dânșii experiența acumulată”, a spus ministrul.

Amănunte pe IPN!