Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Centru, a anulat repetat procesul-verbal prin care poliția a constatat că Andrei Năstase, candidatul PPPDA la funcția de primar general al municipiului Chișinău, a făcut agitație electorală la alegerile locale noi din 20 mai și 3 iunie 2018. O decizie similară a fost emisă de către instanța de fond acum jumătate de an, însă Curtea de Apel Chișinău, după ce a examinat argumentele suplimentare ale poliției, a dispus rejudecarea cauzei de către prima instanță. Ieri, Judecătoria Centru, a anulat din nou procesul-verbal prin care Andrei Năstase a fost sancționat contravențional pentru faptul că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor.
Reprezentanții Grupului de Inițiativă pentru apărarea Articolului 2 din Constituție solicită demisia membrilor Comisiei Electorale Centrale și a judecătorilor Curții Constituționale. Membrii Grupului menționează că, „având în vedere comportamentul abuziv al actualei componențe a Curții Constituționale, care a devenit actor politic activ, neglijând totalmente limitele impuse de Constituție, dar și având în vedere că majoritatea membrilor CEC au fost delegați de către partide care nu mai sunt reprezentate în Parlament”, se constată că cele două instituții cheie în procesul de organizare și desfășurare a alegerilor nu sunt capabile să asigure scrutine libere și corecte.
Directorul Institutului European de Studii Politice, Viorel Cibotaru, consideră că țările din afara Uniunii Europene nu se vor putea dezvolta în măsura în care și-o doresc sau în măsura în care o cere timpul, dacă nu vor trece de la programul de vecinătate la programul de aderare. Potrivit lui, Republica Moldova este prezentă în toate discuțiile legate de Uniunea Europeană prin acei un milion de cetățeni care dețin pașapoarte românești și sunt, explicit, pașapoarte ale UE. „Noi nu suntem în afara acestor discuții dacă pornim de la calitatea și capacitatea cetățeanului care tot mai mult va avea aceste drepturi de a cere, de a interfera, de a participa în procesele de luare a deciziilor în cadrul UE”, a notat directorul IESP.
Jacek Czaputowicz, ministrul afacerilor externe al Republicii Polone propune completarea Acordurilor de Asociere cu UE, semnate de trei state ale Parteneriatului Estic (PaE), cu unele anexe importante, crearea Secterariatului și a Președinției rotative ale PaE, instituirea unui spațiu economic regional și înființarea unui sistem regional de roaming între țările membre ale PaE. Jacek Czaputowicz scrie că, la zece ani de la înființare, (PaE) s-a afirmat ca politica ce reflectă cel mai bine natura complexă a legăturilor Uniunii Europene cu vecinii săi estici. „PaE reprezintă o sinteză a ambițiilor politice, a potențialului strategic și a compromisurilor geopolitice”. În același timp, perioada care a trecut demonstrează că „PaE trebuie revizuit pentru a-l adapta la lumea în schimbare și la noua realitate geopolitică din regiune. Este necesară o nouă abordare pentru viitorul PaE în trei domenii separate: apropierea reglementărilor; instituționalizarea și cooperarea sectorială”, declară ministrul polonez.
Potrivit expertului IDIS „Viitorul”, Edurad Țugui, în continuare sunt necesare reforme care să consolideze democrația și statul de drept în cele șase state ex-sovietice. Formula „mai mult pentru mai mult” reprezintă în continuare o provocare, mai ales pentru cele trei state care implementează Acorduri de Asociere și au declarată prioritară aderarea la Uniunea Europeană (obiectivele globale ale Parteneriatului Estic sunt asocierea politică și integrarea economică dintre Uniunea Europeană și șase state ex-sovietice din Europa de Est și Caucazul de Sud prin stabilirea de noi angajamente bilaterale și a unui nou cadru instituționalizat de cooperare multilaterală pe patru platforme tematice: democrație, bună guvernanță și stabilitate; integrarea economică și convergența cu politicile UE; securitatea energetică și contacte interumane).
În cadrul Conferinței de nivel înalt dedicată aniversării a zecea de la lansarea Parteneriatului Estic premierul moldovean Pavel Filip a solicitat o nouă decizie politică vizionară de apropiere de UE. Totodată, „trebuie să implementăm angajamentele în sfera bunei guvernări, asigurării standardelor democratice, armonizării legislative. El a opinat că ”nu poți face nimic fără o echipă dedicată și bine pregătită”, având în vedere nu atât autoritîțile statului, cât societatea civilă, (...) mediul de afaceri”. http://ipn.md/ro/politica/98135
Cetățenii moldoveni, dar și învestitorii străini sunt mai motivați să investească și să-și dezvolte afacerile în alte state, deoarece în Republica Moldova legile nu funcționează. Opinia a fost exprimată de către președintele Asociației Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni (AOAMP), Alexei Repede, într-o conferință de presă la IPN, prilejuită de anunțarea proiectului Diaspora Business Connection.
Cine se va instala în Găgăuzia pe 30 iunie? A început competiția pentru cea mai înaltă funcție din autonomie, scrie într-un articol de analiză pentru IPN publicistul Veaceslav Craciun. E ușor să ghicești pentru cine vor vota locuitorii Găgăuziei pe 30 iunie, prezice autorul, fără a o numi pe Irina Vlah, - altceva e că va trebui, sau nu, să fie apărată în judecată această alegere. Alegerile din luna februarie au fost pentru echipa Irinei Vlah ca un fel de încălzire, care au arătat și pozițiile ei solide în regiune – candidații socialiști pe care i-a susținut în două circumscripții uninominale, au câștigat cu o detașare enormă față de concurenți. În prezent, deja socialiștii și președintele Igor Dodon declară că o vor susține activ pe Irina Vlah în calitate de aliat politic. Dar și fără PSRM, actualul lider dispune de suficienți ași electorali. Și dacă oponenții ei vor contesta rezultatele guvernării ei, pentru mulți alegători găgăuzi un argument convingător sunt contactele ei reușite cu conducerea supremă a Turciei și Rusiei.
Experții Băncii Mondiale au prezentat creșteri revăzute în sensul diminuării ritmului de creștere a țării noastre. Expertul economic Veaceslav Negruța spune că concluziile Băncii Mondiale trebuie să fie urmate de anumite politici pentru a face față acelor riscuri și factori care, pe de o parte, opresc creșterea economică, pe de altă parte, creează și subminează stabilitatea finanțelor publice pentru o perspectivă mai lungă de timp.
Prezența statului în economia Moldovei este mare și întreprinderile din proprietatea statului manifestă niveluri de productivitate mai redusă decât cele din sectorul privat. O arată studiul Băncii Mondiale „Relansarea dinamismului economic,” prezentat la Chișinău. „În condițiile când productivitatea unui număr mare de companii este redusă, Moldova este mai puțin capabilă să concureze pe piețele globale și, deși comerțul ocupă o cotă substanțială în PIB, exporturile țării cresc mai încet decât în alte țări”, a menționat una din autorii studiului, Elisa Gamberoni. Ea a menționat și la alți factori care explică productivitatea redusă a întreprinderilor moldovenești, fapt care, potrivit prognozei Băncii Mondiale, pe termen mediu ar putea încetini ritmul de creștere economică a țării. Printre acești factori se înscriu migrarea angajaților calificați, inclusiv tineri, de la întreprinderile moldovenești.
În Parcul Râșcani din capitală urmează să fie amenajat un Teatru Verde, cu sprijinul autorităților municipiului Arad, care alocă circa 500 de mii de roni în acest sens. Aici urmează să fie amenajată o scenă, dar și o platformă care va găzdui în jur de o mie de spectatori.
Amănunte pe IPN!