logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 13 septembrie 2019


https://www.ipn.md/index.php/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-13-septembrie-7978_1068100.html

Întrebat de ce PCRM nu are un candidat pentru funcția de edil al capitalei, Vladimir Voronin spune că partidului nu-i trebuie acest lucru. În opinia lui, oricine va fi ales primar n-o să reușească să obțină rezultate pentru că, mai întâi de toate, trebuie să fie revăzută Legea privind statutul municipiul Chișinău. „Aici sunt foarte multe gafe, foarte multe probleme. Trebuie de divizat în mod serios împuternicirile primarului și Consiliului Municipal Chișinău. Și trebuie de lămurit odată și odată cu acele localități care intră în municipiul Chișinău”, a declarat politicianul. Totodată, Vladimir Voronin spune că municipiul Chișinău s-ar putea pomeni la un moment dat cu doi primari. Aceasta pentru că la alegerile precedente liderul PPDA, Andrei Năstase, a fost ales primar cu majoritate de voturi. Și dacă Curtea Europeană a Drepturilor Omului spune că nu a fost corectă decizia instanței de a invalida mandatul lui, iar pe 20 octombrie este ales un alt om în fruntea Primăriei capitalei, ne-am putea pomeni cu o situație jenantă cu doi primari.

Vicepremierul, ministrul afacerilor interne, Andrei Năstase, anunță că pe data de 21 septembrie, după ce se va întoarce din vizita planificată în Statele Unite ale Americii, se va lansa în campania electorală pentru funcția de primar al municipiului Chișinău. Sper că vom ajunge cu bine până atunci. Sper că voi depune toate documentele la timp și în regulă și pe data de 21 am să invit toți simpatizanții din oraș și din afară să fie alături de candidatul blocului ACUM”, a declarat Andrei Năstase.

Pentru alegerile parlamentare noi din 20 octombrie 27 de secții de votare vor fi deschise în incinta misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale Republicii Moldova. La acestea se adaugă 58 de secții de votare suplimentare. Cele mai multe sunt în Italia (29 de secții), România (12) și Franța (7). În celelalte state vor fi deschise între 1 și 5 secții de votare. Alegeri parlamentare noi vor avea loc în patru circumscripții uninominale: nr.17, 33, 48 și 50.

Societatea este tot mai interesată de actuala relație dintre componentele guvernării. Se interesează și susținătorii, și oponenții actualei guvernări, anume de ea își leagă și unii, și alții speranțele. Susținătorii speră că relațiile vor fi bune și în măsură să faciliteze realizarea obiectivelor anunțate anterior. Iar oponenții speră în deteriorarea grabnică și temeinică a acestor relații, astfel încât această coaliție de guvernământ să se destrame, respectiv, să vină alte configurații ale guvernării. Ale cui speranțe sunt mai îndreptățite și ce poate urma ca rezultat al ambelor scenarii posibile au discutat participanții la dezbaterile publice cu tema: „Relațiile dintre componentele guvernării: practică, așteptări, provocări”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Dacă alianța dintre blocul ACUM și PSRM se destramă, ar urma alegeri parlamentare anticipate care se vor desfășura după sistemul mixt, iar, la ratingul pe care îl are, PSRM va câștiga în circumscripțiile uninominale. Declarația a fost făcută de expertul Igor Boțan la dezbaterile publice cu tema „Relațiile dintre componentele guvernării: practică, așteptări, provocări”, ediția a 116-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova. „Vor criticii blocului ACUM situația în care PSRM va câștiga alegerile anticipate? Sistemul mixt favorizează în mod dramatic PSRM. Da, trebuie criticat blocul ACUM, trebuie criticată alianța, dar cei care critică nu au pe cine înainta la alegeri”, a spus Igor Boțan. Există îngrijorări din partea blocului ACUM, pentru că așteptările cetățenilor sunt enorme. Este mai ușor, în orice tip de guvernare în care nu există trei componente în Parlament, ca acum, ci există una, ca în cazul lui Plahotniuc – ai luat decizia, ți-ai asumat-o și ai mers înainte”, a spus Dinu Plîngău, deputatul din Fracțiunea ACUM Platforma DA.

Linia de cale ferată Chișinău-Ungheni urmează să fie reabilitată în cadrul unui proiect de modernizare, pentru care urmează să fie acordat un împrumut financiar în condiții preferențiale. „Fondurile acordate de Guvernul Francez vor fi destinate procurării echipamentelor automatizate și pentru reabilitarea a unor porțiuni de cale ferată pe tronsonul Chișinău-Ungheni. Acest proiect este unul strategic pentru țara noastră și va îmbunătăți substanțial conexiunea rețelei moldovenești de cale ferată la cea română și europeană”, a menționat Vadim Brînzan, citat într-un comunicat de presă al MEI.

Cabinetul de miniștri a aprobat modificări la Legea procuraturii. Modificările se referă la alegerea procurorului general. Și anume, Ministerul Justiției va crea o comisie care va preselecta candidații. Comisia va alege doi sau trei candidați care vor fi propuși Consiliului Superior al Procurorilor pentru a determina cine din ei merită să  fie numit în această funcție. Premierul Maia Sandu a spus că acesta nu este o implicare în competențele organelor procuraturii. Dar Guvernul nu poate rămâne indiferent, de vreme ce a anunțat drept prioritate reforma justiției pe care o așteaptă cetățenii.

Pompierii au fost solicitați în dimineața de 13 septembrie să intervină la un incendiu izbucnit într-un hotel din centrul capitalei. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, incendiul a izbucnit într-o cameră de la etajul șase al hotelului situat pe strada Vlaicu Pârcălab. Pompierii au reușit să localizeze incendiul în aproximativ un sfert de oră. Un bărbat s-a ales cu arsuri pe mâini și pe față, iar o femeie a suferit o intoxicație ușoară.

Amănunte pe IPN!