logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 13 august 2019


https://www.ipn.md/index.php/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-13-august-7978_1067440.html

Creștinii ortodocși care respectă calendarul bisericesc de stil vechi au intrat azi în Postul Adormirii Maicii Domnului, numit în popor și Postul Sfintei Marii. Acesta ține până pe 28 august, când este prăznuită Adormirea Maicii Domnului. Solicitat de IPN, Petru Storoja, preot al bisericii Sfântul Ierarh Nicolae din Chișinău, a spus că postul este unul foarte strict, asemenea Postului Mare, dinaintea Paștelui. Pește se consumă numai pe 19 august, când este marcată Schimbarea la Față a Mântuitorului. În rest, nu se consumă carne, lactate, ouă.

Comisia de anchetă privind elucidarea circumstanțelor devalizării sistemului bancar a constatat că, după ce Guvernul a aprobat garanțiile de stat pentru creditele de urgență acordate de Banca Națională a Moldovei, în valoare de 9,5 miliarde de lei, cele trei bănci au activat fără a dispune de o administrare specială de stat și au sustras sume colosale de bani din sistemul bancar al Republicii Moldova. Ținând cont de concluziile Comisiei, se solicită pornirea urmăririi penale pentru neglijența în serviciu în privința lui Iurie Leancă, Dorin Drăguțanu și Andrian Candu și Anatol Arapu, menționează Alexandru Slusari  într-o postare pe Facebook.

Sectorul producerii vinului și al cultivării strugurilor aduce cea mai multă valută în Republica Moldova, dar fiecare producător în parte trebuie să aibă propria strategie de export, a afirmat ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Georgeta Mincu, la o întrevedere cu vinificatorii și producătorii de struguri din țară. La rândul lor, ei vor ca în planul de acțiuni al Guvernului să fie introdus și planul de dezvoltare a industriei vinului. Vinificatorii mai doresc ca Ministerul Sănătății să scoată vinul din categoria produselor alimentare și să îl treacă la produse alcoolice. De asemenea, vinificatorii au precizat că lipsa Acordului de Liber Schimb cu China creează impedimente pe pieța chineză pentru producătorii moldoveni de vin. Vorbind despre pagubele aduse sectorului cultivării strugurilor de condițiilor climaterice nefavorabile, Georgeta Mincu a specificat: „Nu știm cum să procedăm deocamdată. Să acoperim pagubele celor afectați sau să căutăm 100 de milioane de lei, să subvenționăm activitatea de distilare a vinului”.

Consiliul republican al Partidului Socialiștilor urmează să se întrunească miercuri, 21 august. La ședință se va discuta despre participarea formațiunii la alegerile locale generale din 20 octombrie 2019. Secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, a mai menționat că, cel mai probabil, către ședința Consiliului va fi prezentat draft-ul acordului dintre PSRM și ACUM, iar până la sfârșitul săptămânii, acordul va fi semnat de către liderii politici.

Ieri au început lucrările de testare a havuzului din Parcul „Valea Trandafirilor” din sectorul Botanica. Acesta ar putea fi dat în exploatare la sfârșitul acestei săptămâni sau la începutul săptămânii viitoare. Lucrările de amenajare a zonei adiacente havuzului sunt pe ultima sută de metri. Costul proiectului este de 3,6 milioane de lei, surse alocate din bugetul municipal. Iar havuzurile nefuncționale din preajma Hotelului Național au fost salubrizate cu implicarea persoanelor sancționate cu muncă neremunerată în folosul comunității. Solicitată de IPN, Angelina Mistreț, vicepretor, a spus că autoritățile s-au autosesizat după ce pe rețelele de socializare au apărut mai multe fotografii cu deșeurile aruncate în havuzuri. „Este vorba despre centrul orașului, inima Chișinăului, unde trebuie să fie menținută curățenia. Ne-am angajat să fim responsabili de aceasta”, a spus Angelina Mistreț.

Economistul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță afirmă că în ultimul an exporturile Republicii Moldova s-au plafonat la nivelul de 2750 milioane dolari, creșterea înregistrată fiind de 0%. Pentru a fi asigurată o creștere a exporturilor, economistul consideră că trebuie deblocate și demonopolizate exporturilor de grăunțoase. Un al doilea pas necesar, în opinia economistului, este consolidarea Zonelor Economice Libere în atragerea investițiilor străine în industrie. În opt ani, investițiile în industrie prin Zonele Libere au fost de 280 de milioane USD, s-au creat peste 18 mii locuri de muncă. Or, în prezent ZEL-urile asigură 11%  din totalul exporturilor moldovenești”, scrie economistul.

Legea care interzice utilizarea și comercializarea pungilor de plastic nu are încă stabilită data în care vor intra în vigoare sancțiunile contravenționale pentru cei care încalcă prevederile legale. Referitor la avizul Guvernului dat legii pe 1 august, conform cărora amenzile vor intra în vigoare treptat, Dumitru Alaiba, inițiatorul proiectului de lege,  a precizat că încă nu e stabilit dacă deputații vor accepta sau nu propunerea Ministerului Economiei. De asemenea, deputatul a declarat că termenul „utilizare de către persoanele fizice” din proiectul de lege se referă la „utilizarea în scop comercial sau de producție a acestora și nu la folosirea pungilor de plastic de către cetățeni”.

170 de elevi din Republica Moldova care au câștigat diferite olimpiade naționale au plecat, în seara de 12 august, în tabăra de odihnă de la Sulina, România. Potrivit lui Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău, s-au adăugat anul acesta două tabere noi pentru elevii olimpici din Republica Moldova. Taberele din județul Hunedoara și județul Gorj se adaugă celor tradiționale, de la Oglinzi, județul Neamț și de la Sulina”, a declarat diplomatul.

Amănunte pe IPN!