Salariile și pensiile vor fi plătite la timp și integral și după rectificarea bugetară pe care o plănuiește Ministerul Finanțelor. Declarația aparține ministrului finanțelor, Natalia Gavrilița, care a mai spus că a preluat la conducerea ministerului un deficit bugetar de peste 4 miliarde de lei. „În bugetul pentru 2019, pe lângă taxe și impozite, au fost prevăzute granturi din partea UE, în valoare de un miliard și 200 de milioane de lei, bani care au fost blocați. De asemenea, legea salarizării a fost adoptată de guvernarea precedentă după ce autoritățile își făcuseră planificarea bugetară, ceea ce a dus la cheltuieli suplimentare de peste un miliard de lei”, a spus Natalia Gavrilița.
Polonia va sprijini politica de pre-aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și este gata să-și împărtășească experiența privind ajustarea reformelor în perioada de pre-aderare, pentru toate instituțiile interesate. Într-o conferință de presă la Chișinău, ministrul afacerilor externe al Republicii Polone, Jacek Czaputowicz, și-a exprimat așteptările că programul Guvernului Sandu va fi axat, în primul rând, pe domenii sensibile, precum combaterea corupției, reforma în domeniul afacerilor interne, „excluderea oligarhiei” din Moldova. „Acele schimbări care au avut loc după 14 iunie anul curent, de transmitere pe cale pașnică a puterii de stat, reprezintă un element binevenit, văzut cu ochi buni”, a declarat Jacek Czaputowicz.
Două foste judecătoare și un actual magistrat se plâng că au fost intimidați de superiorii lor pentru că nu ar fi acceptat să se supună și să emită hotărâri judecătorești ilegale. Este vorba despre fostele judecătoare Domnica Manole și Ludmila Ouș de la Curtea de Apel Chișinău și judecătorul de instrucție de la Judecătoria Chișinău, sectorul Ciocana, Mihai Murguleț. Potrivit Domnicăi Manole, judecătorii din Republica Moldova nu au unde să-și caute dreptatea, deoarece „Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-a transformat într-un organ de presiune asupra judecătorilor. În plus, inspecția judiciară este subordonată CSM-ului, Colegiul de evaluare este subordonat CSM-ului, Colegiul disciplinar – tot în subordinea CSM este”. Autorii emisiunii au anunțat că este planificată participarea și a altor judecători cu dezvăluiri privind situația creată în sistemul de justiție.
Un profesor de liceu, Mihail Gandrabura, spune că s-a ales cu dosar penal după ce Asociația Obștească „Civis”, pe care o conduce, a monitorizat mai multe lucrări făcute pe bani publici, cum ar fi cele de la Spitalul Raional Orhei, mai multe colegii pedagogice și lucrări de reparație a drumurilor, iar în consecință a descoperit nereguli, fapt ce „a deranjat multă lume”. Mihai Gandrabura a mai spus că a fost arestat pentru o perioadă de o lună de zile, timp în care a fost torturat la ordinele lui Gheorghe Cavcaliuc, pe atunci șef adjunct al IGP. Mihai Gandrabura a spus că plângerea depusă pentru tortură i-a fost respinsă de prima instanță, iar acum se judecă la Curtea de Apel.
Demisia lui Eduard Harunjen din fruntea Procuraturii Generale nu rezolvă sub nicio formă problema instituției, dar aceasta este logică având în vedere evenimentele din ultimele săptămâni. comentatorul politic Corneliu Ciureasusține că „Ceea ce a putut să facă destul de rapid actuala alianță este să înlăture persoanele-cheie de la vârf. Dar, după cum au spus și mulți reprezentanți ai societății civile, dacă înlături oamenii de la vârf nu înseamnă că ai schimbat sistemul. Și aici, voința politică a blocului ACUM și a socialiștilor se izbește de sistemul procurorilor pe care unii îl consideră rău, iar alții – doar un sistem obișnuit”, a afirmat comentatorul.
Partidul Politic Democrația Acasă și Partidul Politic Verde Ecologist cer majorității parlamentare să organizeze dezbateri publice pentru adoptarea unui sistem electoral „cu șanse egale pentru toți. Într-o conferință de presă la IPN, liderul Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, a declarat că în Moldova legea electorală este modificată frecvent și de fiecare dată „după bunul plac al celor care se află la guvernare”. În opinia sa, sunt necesare discuții pentru a vedea dacă sistemul mixt a fost unul bun pentru Republica Moldova. Dacă da – să fie menținut și îmbunătățit, dacă nu – să fie anulat.
Consilieri municipali spun de ce l-au demis pe Ruslan Codreanu. Președintele fracțiunii socialiștilor din CMC, Dinari Cojocaru, susține că, sub aspect juridic, un primar interimar nu se poate afla în această postură mai mult de șase luni. Sub aspect financiar, au existat mai multe proiecte care au depășit bugetul aprobat de câteva ori. Potrivit lui Dinari Cojocaru, deși CMC a adoptat mai multe hotărâri, acestea nu au fost implementate de fostul primar interimar. „Mai mult, direcțiile și serviciile municipale care erau sub patronajul domnului Codreanu, lucrau de multe ori împotriva Consiliului Municipal”.
În cadrul întrevederii de la Kiev cu președintele Ucrainei, premierul Maia Sandu a menționat că Moldova percepe parteneriatul strategic cu Ucraina drept un pilon important al securității naționale. „Integrarea europeană și implementarea Acordului de Asociere sunt obiectivele pe care le împărtășim cu Ucraina. Ne dorim o colaborare mai strânsă cu Ucraina în sectorul economic și cel energetic. Vom încerca să stabilim un control al granițelor comun, permanent și sută la sută funcțional, pentru a pune capăt crimelor și traficului ilegal. Avem nevoie de un parteneriat puternic pentru a îmbunătăți situația ecologică a râului Nistru. Sunt convinsă că putem găsi soluții favorabile pentru cetățenii noștri și agenda europeană comună”, a declarat șefa executivului.
Președintele Partidului Politic „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, afirmă că deține varianta integrală a Raportului Kroll 2, inclusiv partea a doua și a treia. Întrebat de unde are raportul, politicianul a declarat că, în cadrul discuțiilor pe care le-a avut cu oamenii, cineva i-a oferit și un stick pe care se conținea acesta. Dânsul a spus că „sunt multe nume necunoscute pentru el. Din cele cunoscute, sunt Plahotniuc, Filat, Șor, Iaralov”. Politicianul a mai declarat că numele Greceanîi nu se regăsește. Beneficiarul furtului din trei bănci sunt companiile legate direct sau indirect cu Plahotniuc. Alexandru Slusari a declarat că i-a propus lui Renato Usatîi să prezinte la Comisie informațiile pe care le deține, dar, potrivit lui Alexandru Slusari, „Renato Usatîi a ales să facă show, probabil urmărind scopuri politice”.
Amănunte pe IPN