logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 11 iulie 2019


https://www.ipn.md/index.php/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-11-iulie-7978_1066752.html

Companiile Gas Natural Fenosa Furnizare Energie Electrică şi Furnizare Energie Electrică Nord au înaintat un nou demers către ANRE de ajustare a tarifelor la energia electrică. Pentru consumatorii casnici, racordați la rețelele electrice de joasă tensiune, tariful solicitat de Gas Natural Fenosa Furnizare Energie Electrică este de 194,40 bani/kWh, față de 180,25 bani/kWh cât solicita în martie. Astfel, dacă ANRE va aproba majorările, consumatorii casnici vor plăti cu 15,40 bani/kWh mai mult ca în prezent.

Eduard Harunjen și-a dat demisia din funcția de procuror general „întru curmarea riscurilor de ordin juridic provocate de hotărârea de marți a Parlamentului”, pe care o consideră „evident ilegală și anticonstituțională”. Președintele Igor Dodon a acceptat demisia lui Eduard Harunjen.

Consilierul președintelui Parlamentului, Fadei Nagacevschi, susține că procedura inițiată de legislativ privind demiterea lui Eduard Harunjen din fruntea Procuraturii Generale nu constituie un pas anticonstituțional și nici nu este un precedent periculos așa cum se încearcă să se inoculeze în societate. Comentatorul politic Victor Ciobanu consideră că situația actuală este rușinoasă pentru Eduard Harunjen. În opinia lui, atunci când întreaga societate cere demisia lui, trebuie să aibă curaj să plece din funcție.

Fostul procuror-șef al municipiului Chișinău, Ivan Diacov, consideră că Eduard Harunjen a fost numit legal în funcția de procuror general, dar în prezent trebuie demis și poate chiar deferit justiției, însă trebuie examinată activitatea acestuia. „Trebuie de restabilit Colegiul Procuraturii, trebuie de numit noul complet în Parlament. S-a tras linia și Procuratura începe a lucra. Se face repede, într-o săptămână”, a declarat Ivan Diacov. În opinia lui, calea pe care merge acum legislativul nu garantează că în fruntea Procuraturii va ajunge cineva competent.

 La ședința din 11 iulie, membrii CSP au decis transmiterea demersului pentru investigații procesual-penale pe partea ce ține de uzurparea puterii de stat de către Eduard Harunjen. Totodată, au declarat inadmisibilă adresarea lui Andrei Năstase în partea de ține de desemnarea unui procuror care să examineze demersul și să pornească o urmărire penală împotriva procurorului general pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, amestec în înfăptuirea justiției, corupere pasivă etc. În aceeași ședință, CSP a consemnat faptul că nu are competența de a se expune asupra declarației Parlamentului cu privire la caracterul captiv al statului Republica Moldova și a declarației privind constatarea uzurpării puterii în stat de către Vladimir Plahotniuc și PDM.

Deputatul socialist Gaik Vartanean spune că principala sarcină a actualei majorități parlamentare este să readucă percepția în rândul cetățenilor că, dacă cineva încalcă legea, trebuie să răspundă. În context, colegul lui de Parlament, deputatul blocului ACUM Vladimir Bolea, susține că demisiile în instituțiile publice vor continua, nu se vor opri la șefi, dar vor ajunge și la ceilalți care au încălcat legea. „Fosta putere trebuie să înțeleagă că faptul că unii conducători pleacă din instituții sau pleacă din Moldova, acest lucru nu-i va scăpa de răspundere penală și administrativă. În opinia mea, Partidul Democrat, în actuala componență, în general, nu are dreptul moral să participe la alegeri și să ocupe funcții de stat în viitor”, a declarat parlamentarul.

Activistul civic Sergiu Ungureanu solicită sistarea practicilor ilegale de urmărire, a interceptărilor telefonice, perchezițiilor la domicilii și filmărilor fără temei a persoanelor care nu manifestă simpatii față de regimul aflat la putere. Sergiu Ungureanu a spus că i-a fost deschis un dosar penal pe baza unor postări pe rețeaua de socializare Facebook. I s-a încriminat faptul că a instigat la dezordini în masă, care urmau a avea loc la mitingurile opoziției din 26 și 27 august. În urma unor materiale apărute în presa apropiată regimului aflat la putere în acea perioadă, i-a fost percheziționată casa și i-a fost dat ordin de restricție de a părăsi țara.

La începutul anului 2019, în Republica Moldova trăiau 2 681 735 de persoane cu reședință obișnuită. 52,4% erau femei și 47,6% – bărbați. Cifrele au fost oferite de Biroul Național de Statistică în cadrul unei prezentări publice a numărului revizuit al populației Republicii Moldova. Valentina Istrati, șefa Direcției recensăminte a BNS, a precizat că sintagma „reședință obișnuită” se referă la „persoanele care au trăit în Republica cel puțin 9 luni în anii de referință”. Aceasta a mai spus că baza revizuirii numărului populației a fost reprezentată de datele de la ultimul recensământ, numărul de nașteri și cel al deceselor, precum și migrația netă internațională nedeclarată.

Există un angajament foarte puternic pentru a investiga furtul miliardului și a încerca recuperarea bunurilor pentru a fi vărsate în bugetul de stat. Pentru aceasta, spune ministra Natalia Gavrilița, urmează adresarea către jurisdicțiile străine, care să ajute autoritățile moldovenești în investigații.„Vom evalua care ar fi modalitățile cost-eficiente pentru creșterea capacităților organelor de drept din Republica Moldova, pentru a avea succes în această investigare și urmărirea civilă în procese civile și penale a celor care au comis frauda bancară. După cum cunoașteți, va fi creat un oficiu sub auspiciul oficiului primului ministru,care va coordona acțiunile Guvernului pentru recuperarea banilor din frauda bancară”, a declarat ministra într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Co
mitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a aprobat, pe 10 iulie, achiziționarea de către OTP Bank Nyrt., Ungaria, a pachetului de control (mai mult de 50% acțiuni) din capitalul social al BC „Mobiasbancă – Groupe Societe Generale” SA. BMN menționează că OTP Bank Nyrt. este o bancă universală cu sediul în Budapesta, listată la bursele de valori naționale și cele internaționale. Instituția este banca-mamă a unui grup financiar extins cu prezență în mai multe state europene.

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, au admis cererea înaintată de avocații ex-premierului Vlad Filat privind sesizarea Curții Constituționale. După ședință, avocatul Victor Munteanu a declarat pentru presă că instanța constituțională este solicitată să se expună dacă aceiași judecători care au participat la examinarea cauzei în fond pot sau nu să examineze cererea de revizuire.

Comisia pentru decernarea Premiului Național a inițiat procesul de selectare a candidaților pentru premiere în cadrul ediției din acest an. Scrisorile de recomandare pot fi prezintate până pe 17 iulie. Dosarele candidaților sau a colectivelor de candidați care vor promova etapa examinării scrisorilor de recomandare se vor depune în perioada 22 iulie – 26 iulie. Lucrările științifice vor trebui să fie prezentate în original, iar candidatul sau colectivul de candidați la Premiul Național vor trebuie să dețină calitatea de autor sau coautor al acestora.

Amănnunte pe IPN!