logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 1 iulie 2019


https://www.ipn.md/index.php/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-1-iulie-7978_1066523.html

Primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, solicită asigurarea cu apă potabilă a călătorilor din autobuze și troleibuze, în special în unitățile vechi de transport. Solicitarea vine în contextul caniculei anunțate. „În oraș, de asemenea, sunt amenajate puncte de distribuire a apei potabile pentru a veni în sprijinul chișinăuienilor pe durata caniculei. Au fost amplasate corturi în fiecare sector”, menționează primarul într-o postare pe Facebook.

Începând cu 1 iulie anul curent, se majorează vârsta de pensionare. Bărbații au dreptul la pensie dacă au împlinit 63 de ani și au acumulat un stagiu de cotizare de 34 de ani. Femeile se vor pensiona la vârsta de 58 de ani și șase luni, având un stagiu de cotizare de 31 de ani și jumătate. Atât bărbații, cât și femeile la atingerea vârstei de pensionare pot beneficia de pensie și în condițiile unui stagiu de cotizare incomplet, de cel puțin 15 ani.

Socialiștii și blocul ACUM folosesc autoritatea politică pentru a intensifica decuplarea instituțiilor de influențele anterioare ale Partidului Democrat. Premierul Maia Sandu, cu sprijinul majorității în Parlament, aplică o „lustrație” politică tactică cu scopul de a curăța sistemul de persoanele loiale regimului oligarhic și a-i înlocui cu persoane integre, pe bază de concurs deschis, scrie politologul Dionis Cenușa într-un articol de analiză pentru Agenția IPN. În opinia lui, se exercită presiune, în limitele acceptate de lege, pentru deschiderea instituțiilor și eliminarea exponenților defectuoși acolo unde au fost descoperite semne clare de subordonare decizională și facilitare a schemelor de corupție, din care a beneficiat pe verticală centrul oligarhic. El crede că miza noii guvernări este să-l demită pe procurorul general, Eduard Harujen, al cărui mandat expiră în 2020, și care încă rezistă în fața presiunilor politice și publice. O altă prioritate, menționată de Dionis Cenușa, este schimbarea componenței Comisiei Electorale Centrale, în paralel cu modificarea legislației electorale pentru a reveni la votul proporțional, care face posibilă demiterea membrilor CEC de către Parlament fără decizia instanțelor de judecată.

Într-o conferință de presă, președintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor devalizării sistemului bancar și investigării fraudei bancare,
Alexandru Slusari, a declarat că au fost primite mai multe documente foarte importante, cu parafa „secret”, de la SIS, de la Comisia securitate națională, apărare și ordine publică, de la Veaceslav Negruța, fost ministru al finanțelor. unele acte din partea lui Veaceslav Ioniță, președinte al Comisiei parlamentare pentru economie buget și finanțe în perioada 2009-2014, și o notă informativă de la Procuratura Generală.
Președintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor devalizării sistemului bancar și investigării fraudei bancare, Alexandru Slusari, spune că în ultima săptămână Comisia a intrat în posesia mai multor informații care confirmă ipoteza inițială „referitor la toată cronologia, toate acțiunile și inacțiunile mai multor politicieni și complicitatea lor în cadrul acestei operațiuni, care a pornit de la 2011 și durează până în prezent”.

Vicepremierul Andrei Năstase, ministru al afacerilor interne, cere pe Facebook Procuraturii Generale să inițieze demersurile pentru verificarea activității unor judecători și procurori care ar fi implicați în activități de spălare de miliarde și corupție la nivel înalt, conform unor investigații jurnalistice ajunse în atenția MAI. În replică, Procuratura Anticorupție respinge acuzațiile și vrea, în mod urgent, o anchetă internă, în cadrul căreia va putea oferi toate explicațiile necesare în vederea infirmării acuzațiilor aduse, se menționează într-o declarație emisă de instituție.

Concursul pentru selectarea candidaților la funcția de judecător al Curții Constituționale din partea Guvernului urmează să fie organizat de către o comisie, din care va face parte prim-ministrul, ministrul justiției, secretarul general adjunct al Guvernului responsabil de actele guvernamentale, avocatul poporului sau un reprezentant delegat de ombudsman. În comisie se vor regăsi și doi reprezentanți ai societății civile, delegați de Platforma Societății Civile a Parteneriatului Estic, un fost judecător al Curții Constituționale cu reputație ireproșabilă și un doctor în drept cu reputație ireproșabilă.

Cabinetul de miniștri a avizat pozitiv inițiativa de modificare a Legii cu privire la procuratură. Cele mai importante modificări vizează instituirea interimatului funcției de procuror general, excluderea condiției privind obligația de a deține cetățenia Republicii Moldova de către candidatul la funcția de procuror general, precum și extinderea numărului de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor - de la 12 la 19. Cei șapte membri noi care se propun a fi incluși în componența CSP urmează a fi delegați – unul de către Academia de Științe a Moldovei, unul de către președintele țării, doi de către Guvern, doi de către Parlament și unul de către Consiliul Uniunii Avocaților. Conform proiectului, aceștia vor fi aleși în cel mult șase săptămâni de la intrarea în vigoare a modificărilor Legii cu privire la Procuratură.

Irina Vlah a fost realeasă bașcan al UTA Găgăuzia, duminică, 30 iunie. Potrivit rezultatelor preliminare, publicate de Comisia Electorală Centrală de la Comrat, Irina Vlah a acumulat aproape 92% din sufragii. La urne s-au prezentat 55 de mii de votanți, ceea ce reprezintă 50,35% din numărul alegătorilor incluși pe liste.

Vladislav Zara a fost demis din funcția de director general al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Cabinetul de miniștri a aprobat demisia lui Igor Cutie din funcția de șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, în baza decretului șefului statului., iar directorul general al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală,Lilia Bolocan, a fost exclusă din componența Comisiei pentru decernarea Premiului Național.

În trimestrul doi al anului 2019, leul a trecut două praguri: 18 lei pentru un dolar și de 20 de lei pentru un euro, scrie Veaceslav Ioniță pe blog. E cea mai mare depreciere a monedei naționale din ultimii patru ani.

Amănunte pe IPN!